Gratin de vinete și dovlecei Alina Avram 4 iunie 2013 10 Comments

S-au copt dovleceii la mine în grădină așa că am să-i consum în fel și chip până am să mă plictisesc de ei :)). Abia aștept să se coacă și celelalte legume și plante aromatice și mă bucur pe deplin de savoarea lor.  Meritul grădinii nu e al meu, ci al soțului meu care se ocupă aproape în totalitate de ea. Eu mă ocup în schimb cu recoltarea legumelor și pregătirea lor. E și asta o muncă nu-i așa? E plăcut să locuiești la casă, să dispui de o grădină frumoasă, cu toate cele. Din păcate a fost cam frig anul acesta pe aici, așa că și fructele sunt în urmă cu procesul de coacere. Chiar mult mai frig ca în anii trecuți, când în mai erau adevărate zile caniculare. Nu îndrăgesc eu căldura excesivă, dar legumele și fructele au nevoie de ea, așa că au suferit nițel de pe urma acestui lucru. Revenind la rețeta propusă de mine, am vrut inițial să o pregătesc cu cartofi și dovlecei, dar e mai bună așa pentru că dulceața dovleceilor se completează perfect cu gustul ușor amărui al vinetelor. Nu mai zic că tatăl meu care nu e fan legume a mâncat cu poftă acest fel de mâncare. 

Ingrediente:

2 vinete medii
2-3 dovlecei
100 g de cașcaval
50 g de pecorino romano (sau parmezan)
o ceapă verde
o legătură de mărar
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
sare, piper

Mod de preparare:

Vinetele și dovleceii se spală, se taie rondele și se condimentează cu sare și piper. Se așază apoi într-o tavă stropită cu puțin ulei de măsline. Ceapa se toacă mărunt și se călește în uleiul de măsline. Se pune apoi în tavă, peste vinete și dovlecei. Se presară deasupra și mărarul tocat mărunt. 
Brânzeturile se rad și se distribuie apoi deasupra în tava cu legume. Se dă tava la cuptor, la foc moderat pentru 25-30 de minute, până se înmoaie legumele și se topește brânza. Pentru a nu se rumeni prea tare brânza, dați focul doar de jos în sus în cuptor, în timpul coacerii. Dacă nu puteți puneți întâi legumele să se înmoaie puțin, le scoateți după 15-20 de minute și apoi puneți brânza rasă se topească deasupra lor și să se rumenească puțin. 


Să vă fie de bine!

10 comentarii :

  1. O sugestie absolut formidabila!
    Cum sint fan vinete, si le si am in frigider, voi incropi indata un gratin.
    Te vei supara daca ii voi face vreo doua - trei poze sa il postez pentru fetele mele?
    Desigur, voi da un link catre postarea ta pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum să mă supăr, Kyra? Ți-am scris și pe facebook. Eu mă bucur că ți-am dat o idee bună.

      Ștergere
  2. Nu-mi vine sa cred! Alina suntem gand la gand! Asta am facut si eu, doar ca le-am calit putin inainte sa le bag la cuptor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu le-am făcut săptămâna trecută, dar mă bucur că avem gusturi comune. Asta spune multe :).

      Ștergere
  3. Ador combinatia asta! Eu tre' mai am de asteptat pana se coc legumele in gradina noastra... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Este minunat sa stai la casa si sa ai propria gradina cu fructe si legume proaspete, din care sa faci preparate minunate, ca acesta de exemplu :)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!