Tiramisu Alina Avram 20 martie 2013 26 Comments

Chiar dacă postez din ce în ce mai rar pe blog, asta nu înseamnă că nu mai și pregătesc din când în când și câte ceva bun. Nu atât de des ca înainte, dar încerc să revin la vechile obiceiuri :). Mi se făcuse poftă de tiramisu, dar soțul meu drag mă întrecea cu pofta. Am pregătit de multe ori acest desert, două variante de tiramisu se regăsesc și pe blog. De această dată am renunțat la frișcă și zic eu că m-am apropiat mai mult de rețeta de bază. Cu toate acestea nu am folosit ouăle crude, albușurile bătute spumă nici atât. Am bătut gălbenușurile pe baie de aburi cu zahăr și la albușuri am renunțat, chiar dacă rețeta originală prevede acest lucru. 

Ingrediente:

un pachet mare de pișcoturi
500 ml de cafea espresso
3 linguri de Marsala
3 gălbenușuri
500 g de mascarpone
100 g de zahăr pudră din comerț
cacao pentru presărat deasupra

Mod de preparare:

Nu cine știe ce filozofie să prepari un tiramisu dacă ții cont de câteva detalii: cafeaua tare (nu la ibric), Marsala sau lichiorul de cafea și o brânză mascarpone bună. Pentru pregătirea cremei se bat gălbenușurile pe baie de aburi cu zahărul pudră până când se deschid la culoare și se îngroașă (cam 15 minute). Zahărul pudră  din comerț conține amidon și ajută la legarea compoziției de ouă. Se amestecă apoi cu brânza mascarpone până rezultă o cremă omogenă. Pișcoturile se înmoaie ușor pe ambele părți în cafeaua răcită și amestecată cu vinul sau lichiorul. Se așază într-o tavă. Se distribuie primul strat de cremă deasupra lor. Se continuă cu alt strat de pișcoturi și unul de cremă până la epuizarea ingredientelor, ultimul strat fiind unul cu cremă. Se presară cacao deasupra și de dă tiramisu la rece până la momentul servirii. Eu am realizat doar două straturi de pișcoturi și două de cremă după cum se observă și în poze.  Dacă vreți un tiramisu cu mai multă cremă folosiți încă o cutie de mascarpone în plus și 4-5 ouă în total. Am atașat și o poză cu un pahar de Marsala sec, folosit de mine în acest desert. E tare bun, e un vin care m-a cucerit, păcat că nu pot bea :(.



Să vă fie de bine!

26 de comentarii :

  1. Foarte bine arata!! Servesc si eu o portie, mai ales ca este fara oua crude :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine, Alina! Si eu prefer tot varianta asta, fara oua crude, e mai safe! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. O prajitura pe care nu o pot refuza niciodata iar varianta propusa de tine sint sigura ca nu are cusur.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata atat de bine incat mi0ai facut pofta! Fac si eu azi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Prefer si eu varianta fara oua crude, insa mananc si si. Bineinteles trebuie sa fiu sigura ca ouale sunt proaspete, astfel ca mananc crud numai facut de mine, mama sau cineva foarte apropiat.
    Imi place prezentarea ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Corina! Cred că s-a creat oarecum și un mit în jurul oului crud.

      Ștergere
  6. Superbbb!Ce pofta ne-ai facut.Varianta asta parca e mai speciala, ne place f mult.te pupam Alina

    PS:Farfuria e tare draguta:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bun.La fel procedez si eu, bat galbenusurile cu zahar pe baie de aburi si nu pun albusurile..Iese delicios.Vin pana la tine sa servesc si eu.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tiramisu este bine venit oricand :)
    Frumos prezentat ;)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. De cand nu am facut Tiramisu... Ce bine arata al tau. Mi-ai facut pofta...

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!