Foi de napolitană cu caramel, alune și nuci Alina Avram 3 martie 2013 20 Comments

Of! Caramelul acesta e atât de bun că parcă nu merită să-l strici pe niște foi de napolitană. Cu această ocazie am scăpat definitiv de foile de napolitană cumpărate de acasă și în plus m-am cam plictisit de ele.  Totuși în cazul în care vreți să pregătiți un dulce rapid, sunt de luat în seama. Combinația de caramel cu nuci și alune tocate este irezistibilă, așa e de bună că îți vine să o mănânci ca atare. Atenție însă la conținutul mare de zahăr, nu e chiar de glumă :).

Ingrediente:

4 foi de napolitană
220 g de zahăr
100 g de unt
200 ml de smântână pentru frișcă (30% grăsime)
vanilie sau rom(opțional)
150 g de miez de alune și nuci

Mod de preparare:

Deși în poze o să observați doar 3 foi de napolitană și eu am scris 4 la ingrediente, nu e greșit. Eu am renunțat la ultima foaie pentru că nu s-a înmuiat suficient. Greșeala a fost să uit puțin de sosul caramel și să se răcească mai bine. Nu faceți ca mine, lăsați-l doar să se răcorească puțin și apoi umpleți foile de napolitană cu el. Eu mai făceam și niște clătite în același timp și m-am încurcat. Oricum, se poate reîncălzi, dar și de asta am uitat:)). Greșeala mărturisită e pe jumătate iertată, nu-i așa?
Pentru pregătirea sosului, topiți la foc mic zahărul prima dată. Veți observa că la început se transformă în niște bile de zahăr și apoi începe să se topească. Lăsați-l să se topească integral, dar să nu-l ardeți. Amestecați mereu în el. Adăugați untul și amestecați până la topirea completă a acestuia și fluidizarea caramelului. La final adăugați smântâna pentru frișcă și lăsați sosul pe foc până se leagă. La răcire, el se va întări mai bine, nu vă faceți probleme. Umpleți foile de napolitane cu acest sos și presărați deasupra fiecărei foi alune și nuci tocate mărunt. Așezați ultima foaie fără să o ungeți cu nimic și puneți o greutate peste ea. Dați napolitanele la rece peste noapte. Să vă fie de bine!

20 de comentarii :

  1. O reteta simpla si de efect!Iti doresc un inceput de saptamana dulce :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce ai facut aici este super bun,fac si eu,curand!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmm, bune de tot, n-am mai mancat demult tare ;-)

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!