Plăcintă cu mere Dohotariu-Avram Alina 21 februarie 2013 18 Comments

Iată că am reușit să pun în aplicare și o rețetă dulce, nu una oarecare, ci una culeasă de Radu Anton Roman și explicată frumos în cartea lui. Îmi doream să fac o plăcintă cu mere, și nu știam ce rețetă nouă să mai încerc. De-a lungul timpului am testat câteva, iar de data aceasta aveam în plan o plăcintă cu un aluat care nu trebuie să stea la dospit. Am luat la răsfoit ''Poveștile bucătăriei românești ''și am găsit rețeta dorită. De fapt am găsit două, una a lui Păstorel și cealaltă a lui Anton Roman. Eu am decis să o încerc pe cea din urmă pentru că cerea mult mai puțină migală. Este o rețetă cu specific ardelenesc, ''fragedă și naivă'', ca să-l citez pe Radu Anton Roman. 

Ingrediente pentru aluat:
750 g de făină
un pahar de lapte
un pahar de zahăr
un pachet de unt (200 g)
o căniță de smântână
3 ouă
coajă de lămâie
sare

Pentru umplutură:
1,5 kg de mere domnești
250 g de zahăr
un vârf de cuțit de scorțișoară
100 g de pesmet

Mod de preparare:

Untul moale se amestecă cu zahărul. Puteți folosi un robot, un aparat de frământat ceva sau mâinile pentru a frământa aluatul. Se adaugă apoi ouăle, laptele, smântâna, un praf de sare, coajă de lămâie, iar la final făina. Se frământă bine de tot până la încorporarea completă a ingredientelor. Va rezulta un aluat moale, dar stați liniștiți pentru că o să-l puteți întinde în foi cu ajutorul făinii și a sucitorului. 
Pregătiți umplutura: merele se curăță și se dau pe răzătoare. Se pun apoi pe foc împreună cu zahărul și scorțișoara. Se lasă la foc domol până se înmoaie și scade lichidul rezultat de la ele. 
Aluatul se răstoarnă pe masa de lucru unsă cu făină. Se împarte în două părți egale. Se întinde prima foaie de aluat cu sucitorul pe o foaie de copt unsă bine cu făină. Folosiți o tavă mare, de preferat tava cuptorului. Ungeți tava cu puțin unt și făină. Răsturnați aluatul împreună cu foaia de copt în tavă. Desprindeți apoi hârtia de copt și așezați bine foaia de aluat pe toată suprafața tăvii. Presărați deasupra pesmetul și dați tava la cuptor să se coacă aluatul pe jumătate, nu de tot, vreo 10-15 minute. După ce s-a copt puțin se scoate și se toarnă deasupra compoziția de mere răcorită bine. Se acoperă cu a doua foaie de aluat, întinsă în același mod, pe hârtia de copt. Se dă din nou tava la cuptor, la foc mediu, până când plăcinta se rumenește deasupra. Se lasă apoi la răcit, se presară zahăr pudră deasupra ei și se porționează după bunul plac. E tare bună!



Să vă fie de bine!

18 comentarii :

  1. Ma, asta nu e placinta, e prajitura!
    O prajitura delicioasa!
    I-as pune si un mot de frisca.
    Aseara am pregatit merele apoi le-am pus la loc, de lene.
    In seara asta m-ai provocat.
    Asa ca nu mai au scapare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poți să-i pui și frișcă. Eu nu o prea agreez. Abia aștept să ''gust'' din prăjitura ta!

      Ștergere
  2. Tinand cont ca imi plac mult deserturile cu mere, iar placinta ta arata asa bine, vreau o bucata mare.PUp!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne cat de bine arata!De cateva zile tot vb de placinta cu mere, neaparat in week asta facem:)
    te pupam Alina si bafta in continuare la concurs.

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!