Pâine împletită cu susan Alina Avram 16 februarie 2013 14 Comments

A trecut ceva timp de când nu mai făcusem o pâine bună de casă. Așa că ieri m-am pus pe frământat și am copt o pâine împletită, cu semințe de susan deasupra. A ieșit așa cum mi-o doream și abia așteptam să rup un colț de pâine cald și rumen și să-l mănânc pe nerăsuflate. Îmi părea rău că am făcut doar una, lungă ce-i drept, dar parcă ar mai fi fost nevoie de încă trei pe atât. E tare bună pâinea de casă, fie ea frământată cu mâna, la mixer sau în mașina de pâine. Mirosul de pâine proaspăt scoasă din cuptor nu are cum să nu placă tuturor. 

Ingrediente:

600 g de făină
30 g de drojdie proaspătă
o linguriță de sare
o linguriță de zahăr
300 ml de apă călduță
un pahar mic de ulei
semințe de susan

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un bol încăpător. Se amestecă apoi cu sarea și zahărul și se face o gaură în centrul ei. Se toarnă aici drojdia dizolvată în apa călduță și se începe frământarea aluatului bine și cu forță până la încorporarea făinii. La final se adaugă câte puțin uleiul de floarea soarelui și se continuă frământarea până când aluatul capătă o formă, devine elastic, omogen și nu se rupe. Se toarnă puțin ulei și deasupra aluatului și se lasă la crescut la loc cald până  când își dublează volumul. Se transferă apoi aluatul pe masa de lucru, se împarte în trei părți egale și se rulează fiecare parte de aluat. 
Puteți face două pâini împletite mai mici din acest aluat, eu am făcut una mare care mi-a încăput la fix în tava cuptorului, pe diagonală. Așadar rulați foile de aluat exact ca atunci când faceți colăcei și împletiți-le în trei. Așezați pâinea în tavă, umeziți-o cu apă rece deasupra și presărați apoi semințele de susan. Dați pâinea la cuptor, la temperatură moderată și lăsați-o acolo până s-a rumenit frumos deasupra și dedesubt. Lăsați-o să se răcească puțin pentru a o putea lua din tavă și serviți-o apoi la masă. Să vă fie de bine!
Tags:

14 comentarii :

 1. Si noi facem paine....chiar acum!
  Arata bestial painica, pupici

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi place atat de mult painea pregatita in casa...Arata foarte bine cea preparata de tine!

  RăspundețiȘtergere
 3. Ce bine arata painica ta! Ma servesc cu un coltisor si eu. :)))

  RăspundețiȘtergere
 4. Yuumy Yuumy ce pufosenie!Langa o felie de paine,serviti si un pahar de lapte? :) pup

  RăspundețiȘtergere
 5. Arata minunat painea ta. Imi place mult paine de casa si fac cat pot de des. Pup

  RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!