Chiftele în aluat Alina Avram 1 februarie 2013 16 Comments

Rețeta aceasta era de mult pe lista de așteptare, cam de pe vremea când am văzut-o la Timea și la Rocsi. Mulțumesc fetelor pentru că m-ați inspirat. Îmi tot ziceam că trebuie să o încerc și eu cândva și tot amânam momentul. Acum, după ce am testat-o pot spune că trebuie să o refac, e atât de bună mâncarea asta că nu ai cum să te plictisești de ea. Prima impresie când am mâncat o chiflă din aceasta cu compoziție de chiftele în ea a fost că mâncam parcă un hamburger din acela cald și gustos de la fast-food. Nu, nu e rău deloc că am asociat-o cu hamburger-ul pentru că până la urmă cui nu-i place acest produs de fast-food, mâncat o dată pe an. Diferența dintre cele două e că aici nu avem de-a face cu  niciun fel de fast-food, chifteluțele sunt gătite sănătos, la cuptor, într-un aluat fain și pufos. Se pot servi cu tot felul de sosuri, eu le-am mâncat cu  ketchup, așa ca să mă ducă și mai mult cu gândul la hamburgerul de fast-food:)).

Ingrediente pentru aluat:
300 g de făină
drojdie cât o nucă
1/2 cană de apă călduță
sare, zahăr
un pahar mic de ulei de măsline(sau de floarea soarelui)

Pentru compoziția de chiftele:
250 g de carne tocată amestec
un morcov
un cartof
2 ouă
pătrunjel verde
o ceapă mică
sare, piper
făina sau pesmet(opțional)

În plus: semințe de susan pentru presărat deasupra(opțional)

Mod de preparare:

Aluatul pentru chiftele e unul simplu și rapid. Se amestecă făina cu o linguriță de sare și una de zahăr. Se adaugă drojdia dizolvată în apă călduță și se frământă aluatul energic. Se toarnă la final uleiul de măsline sau de floarea soarelui(de care vă place) și se dă aluatului o formă elastică și omogenă. Se lasă la crescut, la loc cald până își dublează volumul. 
Pentru compoziția de chiftele se procedează așa: carnea se amestecă cu cartoful dat pe răzătoare și stors bine, cu morcovul și ceapa, date tot pe răzătoare, cu ouăle întregi, cu pătrunjelul tocat mărunt. Se condimentează cu sare și piper, iar dacă e prea moale compoziția de chiftele se adaugă puțină făină sau pesmet. Ceapa o dați pe răzătoarea cu zimții cei mai mici, iar morcovul și cartoful pe zimții mai mari. Cel puțin așa am procedat eu. Voi faceți cum știți mai bine sau vă place mai mult.
După ce a crescut aluatul se rupe câte o bilă din acesta și se întinde cu sucitorul pe masa de lucru, unsă cu făină. Se pune în centrul aluatului o lingură din compoziția de chiftele și se împăturește aluatul exact ca la plăcinte. Se procedează așa până la epuizarea ingredientelor și se așază chiflele cu parte împăturită în jos într-o tavă unsă cu ulei. Se umezesc cu apă deasupra și se presară semințe de susan. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit, la foc moderat până se rumenesc deasupra. Se scoate apoi tava, se lasă să se răcească puțin și se servesc chiftelele în aluat cu sosul dorit. 



Să vă fie de bine!

16 comentarii :

  1. Asa ceva n-am mai vazut, dar mi se pare o idee foarte buna. Pana la urma, de ce nu? Daca poti face rulade de foietaj cu carne, de ce sa nu umpli si painicile? Multumim de idee. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere, Rita. Și eu le mulțumesc fetelor pentru că m-au inspirat. Îmi doream de mult să încerc această rețetă.

      Ștergere
  2. Ma bucur foarte mult ca ti-au placut..Si eu trebuie sa le repet ca atunci s-au consumat foarte repede, dar la cat de bune sunt cred si eu..Seara frumoasa..Imi place mult cum ti-au iesit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Rocsi. Sunt tare bune și se consumă imediat, ai mare dreptate.

      Ștergere
  3. Ce frumusele sunt!! Si foarte practice, mai ales pentru pachetel.

    Trebuie musai sa le fac si eu :)

    Weekend frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  4. preferatele mamei mele ;) Arata foarte bine!
    Te pup draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Si pe mine ma bate gandul sa le incerc... m-ai convins!! Week-end placut!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei, cu asta m-ai dat gata! N-am mancat niciodata si nici n-am facut. Cred totusi ca e o idee foarte buna. De incercat ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Diana, nici eu nu mâncasem și mi-au plăcut. Trebuie să le încerci și tu. O să-ți placă!

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!