Soufflé cu brânză telemea Dohotariu-Avram Alina 31 ianuarie 2013 22 Comments

Am făcut pentru prima dată soufflé și mi-a ieșit chiar foarte bine. O fi de vină norocul începătorului sau să pregătești acest preparat nu e  așa de greu pe cât pare. Regulile esențiale sunt simple: ouăle se bat separat, albușurile se încorporează la final, nu se deschide ușa cuptorului în timpul coacerii. Aveam în plan de foarte mult timp să fac un soufflé  cu ciocolată, dar s-a nimerit ca primul să fie unul sărat, cu brânză telemea. Puteți folosi în loc de telemea emmentaler, camembert, brânză de capră sau gorgonzola.

Ingrediente:

50 g de făină
60 g de unt
400 ml de lapte
4 ouă
20 g de parmezan ras (sau grana padano)
150 g de telemea
un praf de nucșoară
1/2 linguriță de suc de lămâie
sare, piper

Mod de preparare:

Ingredientele indicate sunt pentru 4 ramekin-uri cu diametrul 8-10 cm. Eu am folosit 4 ramekin-uri mai mici și o formă de ceramică mai mărișoară, roșie (se vede și în poze). Prima dată se topește 40 g de unt într-o crăticioară, se adaugă făina, se amestecă, se coace pentru 1-2 minute și apoi se adaugă laptele, amestecând pentru a împiedica formarea de cocoloașe. Se lasă pe foc pentru 6-7 minute, amestecând mereu. Se sărează, se piperează și se adaugă un pic de nucșoară. Atenție cu sarea, dacă folosiți telemea, nu mai adăugați sare. 
Ouăle se separă, iar albușurile se bat spumă tare  cu 1/2 linguriță de suc de lămâie. Gălbenușurile se adaugă pe rând sosului răcorit și se încorporează bine. Se adaugă brânza dată pe răzătoare, parmezanul ras și se amestecă. La final se încorporează albușurile bătute spumă. Se toarnă compoziția rezultată în formele unse bine cu unt moale și tapetate cu făină. Nu se umplu formele de tot, cam 2/3. Se introduc în cuptorul preîncălzit și se coc pentru 15-20 de minute, la 200 de grade, fără a deschide ușa cuptorului în timpul coacerii. Se servesc rapid, pentru că după 2 minute maxim soufflé-ul se lasă. Nu contează asta când îl savurați pentru că e foarte bun și lăsat, contează doar când faceți pozele, trebuie să vă mișcați repede. Așa-i că arată bine? 


Să vă fie de bine!

22 de comentarii :

  1. Cat de frumoase si dolofane sunt!Si vasul acela rosu este minunat!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos a iesit! Imi plac souffleurile, iar asta e grozav...cu branzica ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. E foarte bun cu brânză,dar trebuie să mai încerc și alte variante.

      Ștergere
  3. Sa te mandresti cu el,ti-a iesit de milioane!:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Tare frumos ti-a iesit, iar vasul rosu il pune in valoare si mai bine!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!