Friptură de curcan cu sos de mozzarella Alina Avram 16 ianuarie 2013 16 Comments

Am observat că pulpa mea de curcan la cuptor e cea mai vizualizată rețetă de pe blog. Îmi părea nespus de rău să am doar o singură rețetă cu carne de curcan așa că am cumpărat o pulpă de curcan și am pregătit-o. Am adăugat și un sos pe bază de mozzarella lângă ea și a ieșit o minunăție de friptură. Mă așteptam ca de sărbători multă lume să consume carne de porc și să caute rețete ce conțin carne de acest gen, dar m-am înșelat, carnea de curcan fiind cea mai căutată de sărbători. Mă bucur că multă lume o preferă în detrimentul celei de porc. Mie îmi plac ambele, dar dacă aleg să prepar carne de porc, prefer să nu fie grasă și preparată excesiv în baie de grăsime:).

Ingrediente pentru friptură:
o pulpă de curcan întreagă
ulei de măsline
4-5 căței de usturoi
o crenguță de rozmarin
4 foi de dafin
sare, piper
boia de ardei

Pentru sos:
30 g de unt
30 g de făină
500 ml de lapte
200 g de mozzarella
sare, piper
un praf de nucșoară
mărar proaspăt

Mod de preparare:

Pulpa de curcan folosită de mine nu a fost foarte mare, dar asta nu contează prea tare. Durează însă mai puțin procesul de pregătire la cuptor și nu trebuie să o mai crestați din loc în loc pentru a se coace suficient. Așadar, se taie pulpa de curcan în două (sau o puteți lăsa așa), se condimentează cu sare, piper și boia de ardei. Se stropește cu ulei de măsline, se adaugă rozmarinul, foile de dafin și cățeii de usturoi. Se lasă pentru o oră la marinat, la rece. Se pune apoi într-o tavă încăpătoare cu tot cu condimentele utilizate, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru două ore (depinde de cuptor). La jumătatea timpului de coacere, se îndepărtează folia de aluminiu și se lasă să scadă apa rezultată și să se rumenească bine carnea. 
Se pregătește sosul: se topește untul într-o tigaie, se adaugă făina și se amestecă energic (la foc mic). Se stinge cu laptele rece, adăugat pe rând. Se amestecă să nu se formeze cocoloașe până când sosul începe să se lege. Se adaugă mozzarella tăiată felii, amestecând până se topește și se îngroașă sosul. Se condimentează cu sare, piper și un praf de nucșoară. Se servește friptura cu sosul rezultat și se presară deasupra mărar proaspăt tocat mărunt. 



Să vă fie de bine!

16 comentarii :

  1. Arata tare bine.Noi suntem consumatori mari de curcan,am sa incerc si eu retetuca asta.Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sosul de mozzarella inveleste perfect carnea de curcan ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Grozav arata, si sosul ala....se potriveste de minune cu carnea!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!