Ciulama de ciuperci Alina Avram 24 ianuarie 2013 6 Comments

Nu-i așa că vă este poftă de o ciulama de ciuperci bună, caldă, servită cu mămăliguță? Am bănuit eu așa că v-am pregătit o ciulama bună de tot. M-am inspirat puțin de la Radu Anton Roman pentru această mâncare delicioasă și bine am făcut pentru că a ieșit așa cum voiam. În rețeta lui nu era adăugată ceapa, dar eu am pus una mai mică pentru că pentru tatăl meu nu există mâncare fără ceapă, așa că i-am făcut pe plac. Nu mai mâncasem de ceva timp ciupercile pregătite în felul acesta, așa că era cazul să reînvii această mâncare delicioasă. 

Ingrediente:

500-600 g de ciuperci champignon
o ceapă
25 g de unt
o lingură cu vârf de făină
200 ml de smântână dulce pentru gătit(am folosit eu)
sare, boia dulce
mărar proaspăt

Mod de preparare:

Ciupercile curățate bine de pământ se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert se scot din apă și se lasă la răcit. Nu se aruncă apa în care au fiert. Se pune untul la încins într-o tigaie. Se adaugă ceapa tocată mărunt și se amestecă bine până se înmoaie puțin ceapa, fără să se rumenească. Se pune și lingura de făină și se amestecă energic, fără să se formeze cocoloașe de făină. Se stinge cu 3 polonice de apă (apa în care au fiert ciupercile, desigur). Se amestecă și se lasă să fiarbă pentru câteva minuțele compoziția. Se adaugă ciupercile tăiate, iar la final smântâna.
Se condimentează cu sare și boia dulce. Se mai lasă ciulamaua pe foc să mai dea în clocot și apoi se oprește focul. Se servește cu mărar proaspăt și mămăliguță. O recomandare în plus ar fi să adăugați și 2-3 căței de usturoi în ciulama. Eu nu am folosit, dar parcă ar fi trebuit pentru un plus de gust. Cel puțin mi s-a părut că lipsește ceva în momentul în care am servit-o la masă. Am scris la ingrediente că am folosit smântână dulce pentru gătit. Acest sortiment de smântână îl folosesc la toate mâncărurile pentru că este cel mai des întâlnit aici, în supermarketuri. Voi puteți folosi orice fel de smântână vă este pe plac. 


Să vă fie de bine!

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!