Cheesecake cu lemon curd (fără coacere) Dohotariu-Avram Alina 29 ianuarie 2013 16 Comments

Dacă ați intrat la Diana pe blog, cred că ați observat acest cheesecake propus de mine pentru masa de prânz de duminică. Este un cheesecake  fără coacere pentru că așa mi-am dorit să fie. Cred că merge mai bine vara, pentru că e răcoritor, iar lemon curd-ul îl face irezistibil. O combinație dulce-acrișoară de nerefuzat. Nu știu, nu aș vrea să spun mai multe cuvinte, dacă vă plac cheesecake-urille, la fel de mult cum îmi plac și mie, cred că vă dați seama și singuri cum e să se regăsească într-o singură înghițitură blatul crocant de biscuite, brânza cremoasă și dulce, lemon curd-ul acrișor și fructul proaspăt. Dacă v-am făcut poftă, vă îndemn să testați acest cheesecake și vă spun cu mâna pe inimă că nu o să regretați.

Ingrediente (pentru o tavă de 22 de cm):
180 g de biscuți cu ciocolată
100 g de unt
500 g de mascarpone (am folosit eu)
250 ml de frișcă lichidă
120 g de zahăr pudră
10 g de gelatină
o esență  mică de vanilie

Pentru lemon curd:
3 ouă
150 g de zahăr
50 g de unt
zeama de la 2 lămâi
coaja de la o lămâie
câteva picături de esență de lămâie

În plus: fructe proaspete pentru decor

Mod de preparare:

În primul rând tind să precizez că eu am folosit o tavă  detașabilă mai micuță. Se va observa și în poze. Ingredientele indicate sunt pentru o tavă detașabilă de 22 de cm. Voi folosiți de care aveți, în funcție de aceasta cheesecake-ul va ieși mai înalt sau mai puțin înalt. Puteți folosi biscuiți digestivi în loc de biscuiți cu ciocolată, iar dacă optați pentru aceștia din urmă, nu-i luați cu fulgi de ciocolată în interior,  așa cum am făcut eu. Fulgii aceștia se vor întări din cauza untului și se va tăia mai greu cheesecake-ul la final. 
Biscuiții  se fărâmițează și se amestecă cu untul topit. Se toarnă apoi în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt la bază, nu și pe pereți. Se presează  bine biscuiții în tavă cu ajutorul dosului unei linguri. Se dă tava la rece. Între timp brânza mascarpone se mixează cu 50 g de zahăr pudră. Se adaugă și esența de vanilie. Gelatina se înmoaie în apă rece pentru minim 10 minute. Se pun la foc mic 2-3 linguri de frișcă lichidă și se adaugă apoi gelatina scursă bine de apă. Se amestecă pentru a se topi integral și se adaugă apoi amestecului de mascarpone și zahăr pudră. Se omogenizează bine compoziția. La final se adaugă frișca mixată bine cu 70 g de zahăr pudră. Se amestecă bine de tot și se toarnă compoziția rezultată în tava cu biscuiți. Se nivelează frumos la suprafață și se uită de cheesecake pentru 4-5 ore, timp în care stă la rece, desigur. 
Pentru lemon curd se amestecă ouăle întregi cu zahărul, zeama, coaja de lămâie și esența de lămâie. Se transferă amestecul pe baie de aburi și se adaugă untul. Se amestecă până se topește untul și până când începe să se lege bine compoziția. Cu ajutorul unui tel, întreaga operațiune durează cam 15 minute. După ce s-a legat compoziția și s-a transformat într-o cremă delicioasă se dă la rece pentru câteva ore și ea. După ce s-a răcit suficient se așază deasupra, în tava cu cheesecake și se mai lasă puțin la rece să se așeze. După ce s-au scurs cele 4-5 ore, cheesecake-ul poate fi scos din formă încet. Totuși eu nu am desfăcut decât inelul, baza am lăsat-o, nu puteam să o iau, riscam să stric totul. Ornați după plac cu fructe proaspete, eu am optat pentru căpșuni. Cu puțin efort am reușit să tai o felie cât de cât acceptabilă și să o pozez. V-am zis: ciocolata din biscuiți s-a întărit puțin și a fost mai greu cu tăiatul, dar cu răbdare se rezolvă și problema aceasta. Dacă lăsați cheesecake-ul peste noapte, blatul de biscuiți se va înmuia mai bine și va fi mai ușor de tăiat, iar crema se va întări și ea mai bine. 



Să vă fie de bine!

16 comentarii :

  1. Am salivat destul. Weekendul asta am programat un cheescake, cred ca am sa incerc si eu varianta cu lemon crud, e tentanta.
    Eu fac cu biscuiti digestivi la care adaug scortisoara si ne place mult gustul (dupa retetele Principesei Margareta)!Trebuie sa incerc si cu amaretti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie personal mi-a plăcut combinația cu lemon curd. Cu amaretti nu am făcut nici eu până acum, dar mai mult ca sigur ar ieși delicios.

      Ștergere
  2. Da, am intrat la Diana si am admirat cheesecake-ul tau. Felicitari, arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci sa nu mai cer ca nu mai ai... Data viitoare sa pastrezi si pentru mine o felie din deliciosenia asta ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Deja simt mirosul de lemon curd...miam miam

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce înseamnă mai exact "frișcă lichida "? În România unde o găsești?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frișca lichidă e același lucru cu smântâna pentru frișcă. O găsești la Lidl.

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!