Chec simplu cu mălai Alina Avram 23 ianuarie 2013 16 Comments

Dacă ați făcut până acum checuri sau prăjituri cu mălai, știți ce gust au și cum se pregătesc. Ei bine, eu nu am mai făcut, dar avem în plan de ceva timp să încerc. Până de curând pentru mine făina de porumb însemna mămăliguță și cam atât. La noi în casă se consumă mămăliguța, eu nu mă omor după ea, dar la unele mâncăruri merge:). Checul cu mălai a ieșit surprinzător de bun, se face ușor și e gustos. Are o culoare galbenă, frumoasă și datorită ouălor, nu doar făinii de porumb. Țin să precizez acest lucru pentru că mă minunez câteodată cât de galbene sunt ouăle cumpărate de mine din supermarket. Nu tot timpul sunt așa. Cum se nimerește să le cumpăr.

Ingrediente:

150 g de mălai fin
2 lingurițe de praf de copt
200 g de unt
5 ouă
200 g de zahăr
sare
câteva picături de esență de vanilie
zahăr pudră pentru decor
unt și pesmet pentru formă

Mod de preparare:

Amestecați făina de porumb cu praful de copt. Le puteți cerne pentru a nu se forma cocoloașe din praful de copt. Untul moale îl tăiați bucățele și-l puneți într-un bol. Îl lucrați puțin cu un tel (eu am folosit o furculiță) până când rezultă o pastă. Adăugați pe rând gălbenușurile (de preferabil să nu fie reci) și amestecați-le cu untul. Adăugați apoi zahărul, omogenizați bine întreaga compoziție, apoi făina de porumb amestecată cu praful de copt. Continuați să amestecați până când s-a încorporat bine totul. La final adăugați încet și albușurile mixate spumă cu un praf de sare și esența de vanilie. Omogenizați amestecul și turnați-l apoi într-o formă (de care doriți) unsă cu unt și tapetată cu pesmet. 

Eu am folosit o tavă de chec și am utilizat hârtie de copt  fără să o ung cu nimic. Vă recomand să folosiți unt și pesmet:). Dați tava la cuptorul preîncălzit, la 170 de grade, pentru circa 40 de minute. În primă fază compoziția se înmoaie (datorită untului), iar pe urmă începe să se rumenească. Dacă tinde să se rumenească prea tare deasupra, acoperiți-o cu bucată de hârtie de copt udă și stoarsă bine. Încercați checul cu o scobitoare la mijloc, iar când s-a copt așezați-l pe un grătar la răcit. Presărați zahăr pudră deasupra înainte de a-l servi. În privința mălaiului, folosiți unul cât mai fin. Eu am folosit din acela pe care-l utilizez și la mămăligă. Încercați checul cu mălai și nu cred că o să vă pară rău!



Să vă fie de bine!
Tags:

16 comentarii :

  1. Are o culoare intr-adevar foarte frumoasa, bravo!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac dulciurile cu malai, iar checul tau imi pare tare delicios. Aproape indraznesc sa cer protie dubla ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Recunosc cinstit ca am o retinere la malai in prajituri, dar voi incerca sa vad cum este...

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte frumoasa si culoarea dar si textura, cred ca este grozav!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Anca. Mă bucur că ai poposit la mine pe blog și mă bucur că ți-am descoperit blogul. Îmi place tare mult.

      Ștergere
    2. Multumesc frumos! Eu te-am descoperit demult si de atunci admir, ce-i drept in liniste pana acum!

      Ștergere
    3. Îmi amintesc de tine de la concursul Cristinei. Adică, te-am recunoscut după rețete, când ți-am vizitat blogul:).

      Ștergere
  5. Ce culoare super are, imi place enorm. Eu inca n-am incercat dulciuri cu faina de malai :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine! Imi plac dulciurile cu malai , la fel si cu gris!!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!