Cartofi răzăliți Alina Avram 17 ianuarie 2013 24 Comments

Mi-am achiziționat de curând poveștile lui Radu Anton Roman, dar din păcate nu am găsit toate numerele, așa că singura variantă disponibilă e să le comand pe internet. Îmi plac tare mult cărțile și ar fi păcat să nu le am pe toate. Vă prezint astăzi prima rețetă pe care o încerc din volumul doi al Poveștilor bucătăriei românești. Vor urma și altele de-a lungul timpului pentru că am găsit rețete minunate în aceste volume de care nici nu aveam habar. Cartofi răzăliți nu înseamnă altceva decât cartofi dați pe răzătoare, la care se adaugă un sos pe bază de suc de roșii și ceapă. Particip cu această mâncare simplă și gustoasă la provocarea Dulce Românie, de luna aceasta. Eu zic că se potrivește foarte bine proiectului având în vedere că este o mâncare specific românească, mai precis zonei Banatului. Un singur regret am: că nu am folosit cartofi românești, dar sper să mă iertați pentru că în Italia nu am de unde să-i procur. Acum stau și mă gândesc: de ce nu am făcut eu rețeta aceasta cât încă mai eram în țară, cu cartofi din grădina bunicii?! Pentru că abia acum mi-am adus aminte de provocarea Dulce Românie, deși am participat la ediția din noiembrie:).

Ingrediente:

1 kg de cartofi săpunari (care nu se sfărâmă la fiert)
2 cepe
o cană de suc de roșii
2 linguri de untură (sau ulei)
sare, piper, boia de ardei
cimbru verde sau uscat (am folosit mărar)
o roșie

Mod de preparare:

Cartofii se fierb pe jumătate, se lasă să se răcească bine, apoi se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Se așază într-o tavă unsă cu puțin ulei. Cepele se toacă (nu foarte mărunt) și se călesc în grăsime sau în ulei de floarea soarelui. Se stinge ceapa cu suc de roșii, se condimentează cu sare, piper și boia de ardei și se lasă să dea un clocot. 
Se toarnă apoi sosul de roșii peste cartofi, se așază câteva felii de roșii deasupra cartofilor și se dă tava la cuptorul încins, pentru un sfert de oră. Se scoate și se presară cimbru deasupra. Eu am folosit mărăr proaspăt. Se servește ca atare pentru că e destul de consistent acest fel de mâncare.



Să vă fie de bine!


24 de comentarii :

  1. Cat de buni trebuie sa fie.In plus e o varianta buna pentru zilele de post!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Retetele lui Radu Anton Roman sunt fantastice. Il urmaream cu mare drag. Cum povestea el retetele nu o facea nimeni :). Cartofi razaliti nu am mai mancat dar ai tai arata tare bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu îl urmăream la tv, chiar dacă pe vremea aia nu prea știam eu ce înseamnă să gătești cu adevărat. Nici eu nu am mai mâncat până acum. Mulțumesc, Diana.

      Ștergere
  3. Ce sentiment placut imi trezea emisiunea lui Radu Anton Roman...era special.
    Preparatul tau este bine venit !;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca sunt buni, asa ca ii voi proba curand...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buuuuun rau de tot! Nu i-am mai facut de vreun an ♥ Noroc cu tine ♥
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-am amintit de ei. Și eu te îmbrățișez și-ți mulțumesc pentru vizită.

      Ștergere
  6. Woow, ce bine arata!!! Asta e o mancare care-mi place si mie mult, mi-ai facut o pofta grozava!! pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce pacat ca nu sunt acasa ,instant ma apucam sa gatesc.Toate colegele mele balesc pe langa mine.

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata grozav de bine! Vreau si eu o portie. Hugs!

    RăspundețiȘtergere
  9. O mancare foarte gustoasa.
    Tare dragi imi eram emisiunile lui Radu.Pacat ca a plecat prea devreme.
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Mihaela. Și mie îmi erau dragi, chiar dacă nu conștientizam prea bine ce înseamnă să gătești cu pasiune.

      Ștergere
  10. E minunata aceasta reteta!
    Iti multumesc pentru participare draga Alina, te astept maine la parada retetelor :)

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!