Albă ca zăpada (prăjitura copilăriei) Dohotariu-Avram Alina 9 ianuarie 2013 20 Comments

Când eram la mama fată, vorba cântecului, prăjitura Albă ca zăpada era nelipsită din meniul de sărbători. Mi-am amintit cu drag de această rețetă și de modul în care o ajutam pe mama să facă această prăjitura. Nu am reușit să o pun pe masa de sărbători pentru că nu prea am stat pe acasă, dar nu-i nimic, e tocmai bun momentul actual pentru că a nins binișor afară și e un ger de crapă pietrele. Am respectat rețeta mamei și a ieșit exact așa cum mi-o aminteam: fragedă, gustoasă și cu multe straturi. De această dată nu am mai ajutat-o pe mama și nici nu am fost ajutată, am făcut-o eu singurică de la A la Z. Tare mândră mai sunt de reușita mea:)).

Ingrediente pentru foi:
8 linguri de ulei
8 linguri de lapte
8 linguri de zahăr
2 ouă
o linguriță de amoniac
făină cât cuprinde (eu am pus vreo 5 căni)
un plic de zahăr vanilat

Pentru cremă:
500 ml de lapte
200 g de unt
o cană de zahăr
4 gălbenușuri
un plic de zahăr vanilat
coajă de lămâie(opțional)
alte arome(opțional)

Mod de preparare:

Singurul lucru care o să vă deranjeze în prepararea acestei minunate prăjituri este mirosul de amoniac. Până frământați aluatul și coaceți foile o să-l tot simțiți. Nu-i nimic pentru că acesta dispare treptat și în momentul în care gustați din prăjitura aceasta delicioasă ați și uitat ''chinul'' prin care ați trecut:)).
Adăugați într-un vas uleiul, zahărul, laptele, ouăle, amoniacul, zahărul vanilat și omogenizați. Adăugați apoi făina pe rând până rezultă un aluat omogen, nu prea moale, pe care să-l puteți întinde în foi ulterior. În rețeta mamei scria făină cât cuprinde. Eu vă spun că am tot pus făină până am ajuns la 5 căni în total. În felul acesta a ieșit aluatul cum trebuia, fără să fie nici prea moale, nici prea tare. Aluatul îl împărțiți în 4 părți egale. Eu l-am împărțit astfel pentru că am avut o tavă de 20x30 și mi-au ieșit la fix 4 foi. Dacă aveți o tavă mai mare s-ar putea să coaceți doar 3 foi mai mari. Așadar, întindeți fiecare foaie de aluat pe o foaie de copt sau de aluminiu, unsă cu puțin ulei. Desprindeți încet foile și așezați-le pe dosul tăvii folosite, unsă și aceasta cu puțin ulei. Coaceți foile pe rând în cuptor, la foc mediu, pentru puțin timp. Ele nu trebuie să se rumenească prea tare ci doar să se coacă, să nu rămână crude. Foile nu se întorc de pe o parte pe cealaltă. În primă fază se vor umfla puțin datorită amoniacului și apoi se vor întări și se vor coace. Desprindeți ușor foile de pe dosul tăvii și dați-le deoparte. 
Pregătiți crema pentru a umple foile. Mixați gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat și adăugați apoi laptele cald puțin câte puțin. Turnați compoziția într-o crăticioară și așezați-o pe foc mic. Lăsați compoziția să se încălzească și adăugați 3 linguri de amidon. Amestecați mereu cu un tel să nu se prindă crema de fundul vasului și să se ardă. Puteți adăuga și coajă de lămâie în compoziție sau orice fel de arome vă sunt pe plac. După ce s-a îngroșat crema, luați-o de pe foc și adăugați untul moale în ea. Amestecați până se topește untul și umpleți foile de prăjitură cu crema rezultată. Crema trebuie să fie caldă atunci când o utilizați pentru că va ajuta la înmuierea foilor. 
Ultima foaie eu am lăsat-o neunsă, dacă vreți o puteți unge și pe aceasta. Dați prăjitura la rece și lăsați-o peste noapte să se frăgezească bine de tot. Presărați zahăr pudră deasupra atunci când o serviți. Asta e toată munca pe care o aveți de făcut dacă vreți să gustați din minunăția aceasta de prăjitură.


Să vă fie de bine!


20 de comentarii :

  1. Alina o prajitura simpla pe placul tuturor! Eu de sarbatorile acestea am facut lamaita... raman cu privitul prajiturii tale! Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte buna! Si eu am crescut cu prajitura asta! Foarte frumoasa ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Gabriela. Fiecare dintre noi a crescut cu prăjitura asta. Trăiască mamele noastre gospodine!

      Ștergere
  3. Ce mult imi placea Alba ca Zapada. A fost sio praji copilariei mele. Nu m-am incumetat s-o fac pana acum. Bine ca stiu de unde sa iau reteta ;).

    RăspundețiȘtergere
  4. Pur si simplu ador prajitura aceasta si as manca zilnic..Bravo ti-a iesit de minune.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. N-am mai mancat, vorba ta "de cand eram fata" si chiar ma intrebam saptamana trecuta cum se face... ca uitasem :"> dar ai picat la tanc cu reteta. Ti-a iesit minunat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte fain arata, eu nu am facut-o niciodata si chiar mi-am notat-o acum din caietul mamei si vreau sa o incerc si eu ca am amoniac in casa.
    O bucatica in schimb as servii de la tine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu de ce in zona noastra se numeste Cremes Alb :) dar oricum s-ar numi este f buna!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. MMMmmmm ce buna trebuie sa fie....si prezentarea de nota 10 !!

    RăspundețiȘtergere
  9. Tare buna! Am facut de Craciun, dar as mai manca fara probleme inca o portie :)

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!