Tort cu cremă de ciocolată și cafea Alina Avram 7 decembrie 2012 6 Comments

Ieri am sărbătorit atât ziua numelui cât și împlinirea vârstei de 27 de ani. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au trimis cele mai frumoase gânduri și cele mai frumoase urări de ziua mea. Este prima dată când îmi fac tort de ziua mea, în toți acești ani am preferat să mi-l cumpăr gata făcut. De ce? Pentru că în urmă cu câțiva ani nu îmi descoperisem pasiunea pentru gătit, nu aveam blogul acesta și mi se părea mai simplu și mai eficient să cumpăr unul de-a gata. E destul de obositor să stai de ziua ta în picioare să gătești, dar dacă faci asta cu pasiune și-ți place nu mai simți oboseala acumulată. Tot în premieră, de ziua mea am utilizat pasta de zahăr. Nu am făcut-o eu, am cumpărat-o din supermarket. Am avut noroc cu soțul meu  pentru că m-a ajutat să o întind și să îmbrac tortul cu ea. Nu a ieșit așa cum trebuia pentru că mai aveam nevoie de încă pe atât, iar lipsa de experiență și-a spus cuvântul. Am învățat însă câte ceva, iar următorul tort îmbrăcat în pastă de zahăr o să fie mai reușit decât acesta. Tot respectul meu pentru cei care lucrează constant cu pasta de zahăr, fac figurine din ea și îmbracă diferite torturi cu ajutorul ei. E o artă și ai nevoie de foarte multă răbdare să faci aceste lucruri. Eu nu știu să decorez prea bine torturile, dar în timp îmi propun să învăț. Acestea fiind spuse, iată rețeta pentru tortul cu cremă de ciocolată și cafea. 

Ingrediente pentru blat:
4 ouă
150 g de zahăr
150 g de făină
sare
un baton de vanilie (esență)
unt și făină pentru uns forma

Pentru cremă:
3 ouă
200 g de zahăr pudră
1 praf de sare
250 g de unt
150 g de ciocolată cu lapte
2 linguri de cafea instant
o esență de migdale

În plus:
pastă de zahăr pentru ornat
trandafirași pentru ornat
creion pentru decor

Mod de preparare:

Crema am pregătit-o cu o seară înainte și am dat-o la rece. E aceeași cremă ca la tortul de biscuiți. Mi-a plăcut tare mult și am vrut să o repet. Pentru cremă se mixează gălbenușurile cu zahărul pudră și un praf de sare până își dublează volumul și se topește zahărul. Ciocolata se topește la bain-marie, se adaugă cafeaua instant, esența de migdale și untul topit. Se omogenizează compoziția și se toarnă apoi treptat peste gălbenușuri, amestecând energic,  după care se încorporează crema în albușurile bătute spumă tare. Crema rezultată se dă la rece pentru câteva ore.

Blatul de tort l-am făcut după o altă rețetă. Până acum făceam un blat de tort pandișpan, dar acesta pe care l-am realizat acum este mai bun și mai pufos. Regula este că se mixează ouăle întregi cu zahărul pentru minim 15 minute, până aproape se albesc și au aspect de frișcă bătută. Se cerne apoi făina, puțin câte puțin și se amestecă încet cu o lingură de lemn. Se adaugă esență de vanilie, zahăr vanilat sau semințele de la un baton de vanilie. Amestecul obținut se toarnă într-o formă rotundă unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă forma la cuptor, la 160 de grade, pentru 25 de minute. Dacă are tendința să se rumenească prea tare deasupra, după 15 minute, acoperiți-l cu hârtie de copt udă și stoarsă bine. Încercați-l cu o scobitoare pentru  a vedea dacă s-a copt suficient și apoi lăsați-l la răcit pe un grătar. După ce s-a răcit tăiați-l în trei felii egale și umpleți-l cu crema de ciocolată și cafea. Ajunși în punctul acesta îl puteți decora cum vă place. Dacă optați pentru pasta de zahăr, cumpărați două pachete sau faceți-o chiar voi în casă. Umeziți masa de lucru cu puțină apă și așezați o foaie de copt pe ea. Puneți pasta de zahăr deasupra foii, iar apoi acoperiți-o cu altă foaie de copt. Cu ajutorul unui sucitor întindeți pasta de zahăr într-o foaie grosuță. Știu că sunt mai multe variante de a întinde pasta de zahăr, dar pe aceasta am testat-o eu și mi-a reușit. Desprindeți o foaie de copt de pe pasta de zahăr și răsturnați apoi pasta pe tort. Desprindeți apoi încet și cealaltă foaie. Încercați să dați o formă tortului și din pasta rămasă formați niște biluțe pe care le așezați la baza tortului. Nu sunt tocmai în măsură să dau sfaturi în privința decorării cu pastă de zahăr, dar vă spun cum am procedat eu. Decorați tortul cu trandafirași (cumpărați, în cazul meu) și trasați diferite liniuțe, floricele, forme pe suprafața tortului cu ajutorul unui creion pentru decor. Al meu a fost maro, cu gust de ciocolată, voi puteți lua ce culori vă plac mai mult. Dați tortul la rece până la momentul servirii. Cam asta a fost tot, cam mult de muncă, dar  a meritat efortul, a fost foarte bun, chiar dacă aspectul nu vă dă pe spate:)). Știu că o să existe și nemulțumiți și cârcotași printre cei care îmi vizitează blogul, dar eu am vrut doar să vă fac cunoscut tortul meu de 27 de ani, de care sunt foarte mândră bineînțeles. 


Vă mulțumesc!

Tags:

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!