Tartă cu kaki și miez de nucă Alina Avram 4 decembrie 2012 14 Comments

Astăzi se împlinesc șapte ani de când mi-am întâlnit jumătatea. Parcă a fost ieri. Această aniversare coincide cu faptul că tot astăzi public rețeta cu numărul 100 pe blog. E surprinzător și faptul că îmi plac foarte mult tartele și s-a nimerit să public chiar o rețetă de tartă în această zi minunată de 4 decembrie. Culmea, nu e o tartă oarecare, e o tartă cu kaki, cu fructul acela pe care nu prea-l îndrăgește toată lumea. Partea frumoasă este că a ieșit minunată această tartă, am servit o felie astăzi la micul dejun alături de o cafea bună. M-a uns pe suflet. Dacă mă gândesc la un cuvânt din universul  culinar atât de vast și de frumos care să mă definească sută la sută acela este cuvântul ''tartă''. Fiecare dintre noi are câte un desert preferat sau câte un fel de mâncare preferat. Mie îmi plac la nebunie pastele și tartele, atât dulci cât și sărate:). Încă o precizare aș dori să fac: am realizat pentru prima dată aluatul de tartă din margarină vegetală. Știu că se face cu unt, dar am vrut eu să testez margarina în acest aluat. A ieșit așa cum trebuia, fraged și sfărâmicios. Îi lipsea doar gustul de unt, dar asta nu m-a deranjat câtuși de puțin. Sunt atât de obișnuită cu gustul de unt în prăjituri așa că am hotărât să-l înlocuiesc de această dată cu margarina.

Ingrediente pentru aluat:
250 g de făină
100 g de zahăr
150 g de margarină
2 gălbenușuri
o linguriță de coajă de lămâie

Pentru umplutură:
4 kaki
5 linguri de zahăr
o esență de rom
50 g de miez de nucă

Mod de preparare:

Pentru aluatul de tartă puneți făina într-un bol și amestecați-o cu zahărul. Adăugați gălbenușurile și margarina tăiată cubulețe. Frământați un aluat din aceste ingrediente pe care îl înfoliați și-l dați la rece pentru jumătate de oră, minim.
Curațați kaki de coajă și tăiați-le mărunt sau dați-le prin blender. Puneți fructele pasate sau tocate într-o cratiță pe foc împreună cu zahărul și esența de rom. Dacă fructele sunt coapte bine nu trebuie nici tocate nici pasate, pentru că sunt foarte moi. Dacă sunt mai tărișoare, trebuie făcută una dintre aceste operațiuni. Lăsați fructele pe foc până se leagă puțin compoziția și scade lichidul rezultat de la zahăr și de la ele. Dacă aveți cumva gem de kaki îl puteți folosi cu succes pe acela. Luați compoziția de pe foc și adăugați miezul de nucă tocat în bucăți mai mari. 
Scoateți aluatul din frigider și întindeți o parte din acesta cu mâinile într-o tavă unsă cu margarină. Înțepați aluatul cu o furculiță din loc în loc și turnați compoziția de kaki. Din aluatul rămas realizați grilaje pe care le puneți deasupra tartei. Când faceți grilajele presărați făină pe masa de lucru, întindeți aluatul într-o foaie și tăiați cu ajutorul cuțitului sau al unei rozete fâșii din aluat. Dați tarta la cuptor, la 180 de grade, până se rumenește puțin deasupra, cam 20-25 de minute. Se scoate apoi, se lasă să se răcească bine și se servește cu poftă:).



Să vă fie de bine!
Tags:

14 comentarii :

  1. La multi ani fericiti impreuna si la cat mai multe retete!
    Multumec de pontul cu margarina la aluaturile de tarta. De incercat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc la fel, Any! Pai și eu am încercat pentru prima dată și a ieșit bine de tot. E vorba despre margarina la pachet:).

      Ștergere
  2. Și mie îmi plac tartele și pastele :D
    La mulți ani împreună și la multe rețete!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi ani fericiti impreuna!
    Si cat mai multe postari delicioase!
    Tare frumoasa ti-a iesit tarta!
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani fericiti impreuna!!!
    Arata minunat tarta!!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani!!!
    Ceva super! Trebuie sa fie delicioasa . . .

    RăspundețiȘtergere
  6. Multi ani fericiti si de acum inainte!
    Nu ma dau in vant dupa kaki, dar tarta ta arata extraordinar si as gusta o feliuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc,Alina. Nu se mai simte gustul acela ciudat al fructului în tartă. E numa' bună.

      Ștergere
  7. La multi ani fericiti si santosi impreuna! La cat mai multe retete delicioase pe blog! Tarta e deosebita! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Paula pentru urările frumoase. Aceleași lucruri ți le urez și eu. Te pup.

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!