Prăjitură cu mac Alina Avram 17 decembrie 2012 8 Comments

Prăjiturile cu mac sunt absolut delicioase, dar necesită mai mult timp pregătirea compoziției pe bază de mac. Cu alte cuvinte timpul de așteptare este mai ridicat, pentru că macul trebuie lăsat la scurs după ce a fost opărit, trebuie măcinat, iar mai apoi amestecat cu ouă, unt și așa mai departe. Eu am folosit doar 100 de grame de semințe de mac, dar vă recomand să folosiți 200 de grame exact cât indică și rețeta. În acest caz prăjitura va fi mai înaltă decât am făcut-o eu. Eu doar atât mac am mai avut la dispoziție și am vrut să fac ceva cu ajutorul lui. Când am văzut cât de reușită și de bună a fost prăjitura îmi părea rău că nu am folosit cantitatea dublă de mac. Asta nu afectează în niciun caz gustul prăjiturii, ci doar aspectul. A fost prima dată când am testat această rețetă și s-a clasificat cu succes în topul prăjiturilor mele favorite. 

Ingrediente:

300 g de făină
200 g de semințe de mac
180 g de zahăr
135 g de unt
125 g de smântână lichidă proaspătă
50 g de lapte
5 ouă
zeamă de lămâie
scorțișoară măcinată
sare

Mod de preparare:

Puneți apa la fiert într-o oală și dați drumul apoi semințelor de mac în apa care fierbe. Lăsați-le să fiarbă pentru două minute, apoi opriți aragazul și lăsați semințele în apă pentru o oră. Apoi scoateți-le cu o sită foarte fină și lăsați-le la scurs pentru 12 ore. Eu le-am lăsat doar 6 ore, dar realizați această operațiune cu o seara înainte. 
Amestecați făina cu 30 grame de zahăr, o jumătate de linguriță de scorțișoară, un praf de sare și 110 g de unt moale. Adăugați apoi două gălbenușuri, smântâna lichidă și frământați până rezultă un aluat omogen, în genul aluatului sfărâmicios, de tartă. Înfoliați-l și dați-l la rece pentru o oră.
Măcinați semințele de mac și puneți-le apoi într-o cratiță cu laptele și 150 g de zahăr. Lăsați-le pe foc pentru 5 minute având grijă să nu se ardă compoziția. În privința măcinării semințelor de mac, precizez că eu le-am măcinat cu mașina de măcinat zahăr, cafea, nuci, etc. 
Luați compoziția de mac de pe foc, lăsați-o să se răcească bine, adăugați două gălbenușuri, două linguri de zeamă de lămâie și 25 g de unt topit. La final, încorporați două albușuri bătute spumă cu un praf de sare. Amestecați bine și aceasta este compoziția pe bază de mac rezultată.
Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l în două foii de 2-3 mm, pe masa de lucru unsă cu făină. Puneți prima foaie într-o tavă dreptunghiulară (lungă de 22 de centimetri și înaltă de 5 centimetri) tapetată cu hârtie de copt. Întindeți aluatul și pe marginile tăvii. Turnați deasupra compoziția. Acoperiți cu cea de-a doua foaie și sigilați bine marginile aluatului. Ungeți prăjitura cu un gălbenuș amestecat cu puțină apă și dați-o la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute, iar apoi reduceți focul la 160 de grade și o mai lăsați pentru încă jumătate de oră. Dacă acești timp de coacere nu corespund cu ai voștri, lăsați prăjitura până se rumenește deasupra. Scoateți prăjitura din cuptor, lăsați-o să se răcească pentru 3 ore, apoi tăiați-o după preferințe și decorați-o cu frișcă și semințe de mac. Mie mi-a mai rămas puțin aluat și am făcut vreo opt cornulețe cu dulceață din el. Dacă vă rămâne cumva și vouă, nu-i bai, faceți la fel și voi. Aluatul este foarte bun de folosit și la alte prăjituri, cornuri, etc. Se lucrează foarte ușor. 


Să vă fie de bine!

8 comentarii :

  1. Arata foarte bine si cred ca e delicioasa! Am facut si eu sambata, dar cu putin mac... ca n-am atata rabdare sa se raceasca :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar necesita ceva timp aceasta prajitura, dar rezultatul final este unul de exceptie! :)
    Si daca tot am venit sa gust din aceasta prajitura delicioasa, vreau sa-ti si urez Sarbatori Fericite si spor la tot ce ti-ai propus sa faci!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!