Poale-n brâu cu brânză de vaci și stafide Alina Avram 31 decembrie 2012 14 Comments

Dacă pentru Crăciun am făcut cozonaci, pentru acest sfârșit de an am ales să fac niște plăcinte cu brânză de vaci. Le-am făcut pentru a ne satisface poftele personale și cam de fiecare dată când vin acasă fac plăcinte cu  brânză. De data aceasta am înlocuit laptele cu apa minerală și am folosit un amestec de brânză de vaci cu urdă. Le-am făcut mai micuțe ca de obicei și s-au consumat imediat. Până la urmă, calde sunt cele mai bune. Datorită faptului că ne aflăm în ultima zi din an, vă urez tuturor un sincer La mulți ani! Anul care vine să vă aducă numai bucurii!

Ingrediente pentru aluat
900 g de făină
o cană mare de apă minerală
100 g de unt
5 linguri de zahăr
40 g de drojdie
sare
o ceșcuță de ulei
2 ouă

Pentru umplutură:
700 g de brânză de vaci
8 linguri de zahăr
3 ouă
100 g de stafide
esență de vanilie
4 linguri de făină

În plus:
un gălbenuș pentru uns plăcintele

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un bol măricel, se adaugă un praf de sare și zahărul și se amestecă. Drojdia se dizolvă într-o ceșcuță cu apă minerală călduță și se adaugă peste făină. Se amestecă din nou și se face o gropiță în centrul ei. Se adaugă ouăle, untul moale și se frământă, turnând din când în când apă minerală călduță. Se frământă bine de tot și se adaugă la final uleiul puțin câte puțin până aluatul devine elastic, omogen și ușor de modelat. Se lasă la crescut la loc cald. Puteți adăuga în aluat și coajă de lămâie. 
După cum am mai spus eu am folosit un amestec de brânză de vaci și urdă. Voi puteți folosi doar brânză de vaci pe care o amestecați cu ouăle întregi, zahărul, esență de vanilie, stafidele hidratate bine în apă cu esență de vanilie și făina. Se amestecă bine compoziția. Nu trebuie să fie o compoziție prea moale pentru că va curge din plăcinte. 
După ce a crescut aluatul se transferă pe masa de lucru unsă cu făină. Se împarte în părți egale și se formează câte o foaie individuală de plăcintă cu ajutorul mâinilor. Se pune în centrul foii o lingură de brânză și se împachetează plăcintele unind bine colțurile. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă puțin la crescut. Înainte de a introduce tava în cuptor, la foc potrivit, se ung cu un gălbenuș bătut. 
Se lasă în cuptor până se rumenesc frumos. Nu pot să vă indic un interval de timp exact pentru că ține foarte mult de cuptorul fiecăruia. Din această cantitate de aluat mi-au ieșit 16 plăcinte potrivite. Se lasă la răcit și apoi se consumă. Sunt foarte bune calde. Logic, nu? Cam așa arată poalele-n brâu moldovenești. Dacă vă plac le puteți analiza și într-o altă variantă aici, cu dovleac și stafide. 


Să vă fie de bine! La mulți ani!

14 comentarii :

  1. Nu refuz niciodata o placintica asa pufoasa ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. LA MULTI ANI 2013!
    La placinte inainte,asa ca servesc!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu Iti doresc un An Nou mai fericit, cu de toate garnisit, sanatate si iubire si cu multa fericire!
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ihii, ce bune sunt placintele.
    Un An Nou fericit cu sanatate si inspiratie iti doresc!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani!!!Un 2013 plin de impliniri si bucurii!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani!Un an nou cu sanatate si multa liniste sufleteasca iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani frumosi si luminosi, plini de bucurii si sanatate!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!