Cozonac cu nucă și alune de pădure Alina Avram 13 decembrie 2012 16 Comments

Am pregătit de multe ori cozonac, nu doar la sărbători, ci și atunci când aveam poftă să mănânc o felie de cozonac cald, bun și pufos. Am câteva poze cu cozonaci, stocate în fișierele personale, dar nu am publicat până acum niciuna pentru că nu prea îmi plac și nu sunt actuale. Când am auzit de concursul divei în bucătărie, am zis că trebuie să fac din nou cozonaci, să încerc să-i pozez cât de frumos pot eu și cu ocazia aceasta să public rețeta pe blog. Nu a durat mult și m-am pus pe treabă. Am făcut în plus și niște alune și nuci caramelizate pe care le-am pus deasupra cozonacilor și am dorit să folosesc un amestec de nuci și alune măcinate pentru a umple cozonacii. Nu e mare lucru să faci cozonaci, mie mi se pare chiar foarte simplu. Nu știu cum preferați voi să frământați aluatul, dar eu îl frământ cu mâna, încă nu am încercat tehnicile moderne de frământare. Îmi place foarte mult să simt aluatul la mână, să-l plămădesc eu și îmi aduc iar aminte cu drag de bunica mea, care își sufleca mânecile și se apuca de frământat de sărbători, cu amândouă mâinile. Frământa cam cinci kilograme de făină o dată și o priveam cu o așa de mare admirație și cu mult drag. Mă gândeam atunci, dacă o să ajung să fac și eu cozonaci vreodată. Încet, încet am prins tainele bucătăriei și am început să fac și eu cozonaci, dar nu din aceeași cantitate de făină. E prea obositor, totuși:)).

Ingrediente pentru aluat:
600 g de făină
100 g de zahăr
un praf de sare
42 g de drojdie proaspătă
o cană de lapte călduț
o linguriță de coajă de lămâie
2 ouă
100 g de unt topit

Pentru compoziție:
200 g de amestec nuci plus alune de pădure
6 linguri de zahăr
2 linguri de cacao
5 linguri de lapte
câteva picături de esență de rom

Pentru nuci și alune caramelizate:
100 g de amestec nuci și alune
4 linguri de zahăr
2 pahare mici de apă

În plus:
un gălbenuș pentru uns cozonacii
zahăr pudră pentru presărat deasupra

Mod de preparare:

Pentru aluat se amestecă făina cu zahărul și praful de sare. Se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduț, ouăle, coaja de lămâie și se frământă până rezultă un aluat moale. La final se adaugă puțin câte puțin untul topit, până aluatul capătă formă și se desprinde de pe mână. Nu am mai pus ulei la frământat și l-am înlocuit cu untul topit. Mai este varianta cu untul moale, adăugat de la început în aluat și uleiul adăugat la final, puțin câte puțin. De această dată, eu am renunțat la ulei. Se lasă aluatul la crescut, acoperit cu un șervet, la loc cald. 
Se pregătește compoziția: alunele și nucile măcinate se amestecă cu zahărul, cacao, esența de rom și laptele. Se încorporează bine până rezultă o pastă numai bună de întins pe foaia de aluat. 
Dacă aluatul a crescut și și-a dublat volumul, se transferă pe masa de lucru unsă cu ulei. Se împarte aluatul în două și se întinde în două foi grosuțe, cu mâna. Puteți face doar unul împletit, dacă aveți tăvi mai mari, eu am tăvi mai mici și din această cauză am făcut doi cozonaci. Întindeți compoziția pe cele două foi de aluat, rulați-le și puneți-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut pentru încă jumătate de oră. Înainte de a da tăvile în cuptorul preîncălzit, se ung cozonacii cu  un gălbenuș amestecat cu puțin lapte. Se introduc apoi cozonacii în cuptor, la temperatură moderată, până se rumenesc atât deasupra cât și dedesubt. 
Se pregătesc nucile și alunele caramelizate. Această operațiune este opțională, dar sunt foarte gustoase oleaginoasele cu caramel. Le puteți savura ca pe bomboane. Cu alte cuvinte, se pun nucile și alunele într-o tigaie de teflon, încinsă, se lasă puțin și se adaugă lingurile de zahăr. Se amestecă bine până se topește zahărul și de adaugă apa, la final. După ce s-a evaporat tot lichidul, se pot lua de pe foc pentru că s-au caramelizat. Dacă vreți să le folosiți ca decor pentru cozonaci, ar fi indicat să le pregătiți după ce cozonacii s-au răcit, altfel se întăresc. Dacă nu reușiți să vă sincronizați, le puteți încălzi, înainte de a le utiliza. Aveți grijă să nu vă ardeți la limbă, sunt foarte fierbinți:)). 
Așadar, după ce s-au rumenit cozonacii, se scot din cuptor și se lasă la răcit bine de tot înainte de a-i tăia. Bineînțeles, dacă nu rezistați, puteți savura o felie de cozonac caldă și aburindă. Cine nu face acest lucru!? Decorați cozonacii cu zahăr pudră și cu nucile și alunele caramelizate. 



Să vă fie de bine!

16 comentarii :

  1. Alina cu pofta mea cum ramane. Arata minunat cozonacul tau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu știu că tu ești foarte pricepută și nu mori de poftă pentru că mai mult ca sigur o sa faci și tu:). Mulțumesc.

      Ștergere
  2. Cooozoonaaac!!!!! Bun Bun...vreau si eu o felie dar sa fie calda :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos a crescut! Iar cu alune si nuci deasupra cred ca e un deliciu!

    RăspundețiȘtergere
  4. Miam, miam, arata demential si cat de pufos pare si cred ca e divin,abia astept sa fac si eu pentru Craciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și eu aștept să fac din nou de sărbători. E bun pentru că are multă compoziție, cum îmi place mie.

      Ștergere
  5. Si eu mi-am pus in gand sa fac un cozonac tot pentru concursul Divei, insa nu stiu daca o sa am timp...Al tau e foarte reusit! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Un cozonac foarte frumos, iar gustul mi-l imaginez ca e minunat.Bravo..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Rocsi. Prea multe cuvinte frumoase de la voi, fetelor! Mi-o iau în cap:).

      Ștergere
  7. Maaama ce bunatate, dar ce ma fac eu acum cu fluviul care s-a "infiintat" la mine in gura?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca e foarte bun cu alunele si nucile caramelizate drept topping ;-)

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!