Tort de biscuiți cu cremă de ciocolată și cafea Alina Avram 15 noiembrie 2012 2 Comments

Știu că a început postul Crăciunului și pentru cei care-l țin îmi cer scuze că vă ispitesc cu o rețetă dulce, de frupt. Pentru cei care nu țin post vă doresc să vă delectați, vizual măcar, cu o feliuță din acest tort de biscuiți minunat. Ce-l face special, este crema de ciocolată și cafea care este un deliciu, credeți-mă pe cuvânt. Puteți folosi acestă cremă pentru a face un tort cu blat pandișpan, ceea ce am și eu de gând să fac în viitorul apropiat. E prea bună crema aceasta să nu o repet. Conține ciocolată, cafea instant, esență de migdale și are consistența de mousse de ciocolată. Inițial am vrut să fac acest tort cu foi de napolitană, dar nu am găsit și am decis să-l fac cu biscuiți. 

Ingrediente:

300 g de biscuți petit beurre
3 ouă
250 g de zahăr pudră
1 praf de sare
250 g de unt
150 g de ciocolată simplă
2 linguri de cafea instant
o esență de migdale(sau 3 linguri de lichior de migdale)
fulgi de migdale și nucă de cocos pentru decor

Mod de preparare:

Gălbenușurile se mixează cu un praf de sare și zahărul pudră până își dublează volumul și se topește zahărul. Ciocolata se topește pe baie de aburi. Eu am folosit ciocolată albă și am adăugat în plus 2 linguri de cacao pentru culoare. Puteți folosi ciocolată cu lapte sau neagră, dar mie îmi place cea albă pentru că e mai cremoasă. Se adaugă  cafeaua instant peste ciocolată, untul moale și esența de migdale. Se omogenizează bine și se lasă pe bain-marie până se topește complet untul și se dizolvă cafeaua. Compoziția de ciocolată se toarnă treptat peste gălbenușurile, mixând bine de tot. Se încorporează apoi crema rezultată peste albușurile bătute spumă, ușor cu o spatulă. Se trece apoi la asamblarea tortului.
Se tapetează cu folie alimentară o formă de chec și se așază un strat de biscuiți apoi unul de cremă și tot așa până la epuizarea biscuiților. Se păstrează puțină cremă pentru a îmbrăca tortul la final. Nu puneți foarte multă cremă în interior, iar ultimul strat cu care încheiați tortul va fi unul de biscuiți. Puteți folosi mai mulți biscuiți decât am scris eu în rețetă. Contează foarte mult ce formă alegeți. Eu am avut o formă de chec mai îngustă, și a trebuit să tai biscuiții ca să-mi încapă în tavă, după cum observați. Dați tortul la rece pentru câteva ore bune, minim 4-5 ore sau mai bine, peste noapte. Când treceți la finalizarea  rețetei, scoateți ușor tortul din formă, dezlipiți folia alimentară de pe el și ornați cu crema rămasă. Decorați cu nucă de cocos și fulgi de migdale, sau cu nucă măcinată amestecată cu fulgi de cocos. Eu nu stau foarte bine la capitolul ''decorarea torturilor și prăjiturilor''. Îmi cam lipsește răbdarea și de asta mai dau greș câteodată sau nu ies lucrurile așa cum ar trebui să iasă. 


Să vă fie de bine!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!