Pretzel (Covrigi cu sare) Alina Avram 20 noiembrie 2012 10 Comments

Mi-au plăcut covrigii cu mac și susan și am zis să repet experiența și să fac din nou covrigi, de aceasta dată după o altă rețetă și mult mai simplu de făcut. Sincer, îmi place mai mult această rețetă decât precedenta pentru că aluatul nu necesită drojdie, nu trebuie să stea la crescut, se lucrează ușor și repede. Vă recomand cu toată căldura această rețetă. Din cantitatea aceasta de făină vă ies opt covrigi medii, puteți dubla cantitățile și veți face mai mulți covrigi. Eu am respectat de această dată rețeta de la cap la coadă pentru că eram curioasă să văd rezultatul final. Au ieșit așa cum îmi doream, crocanți la exterior și fragezi în interior. Mi-au plăcut enorm și o să repet rețeta ori de câte ori o să-mi fie poftă de covrigi.

Ingrediente:

200 g de făină
120 ml de apă călduță
o linguriță de zahăr
o linguriță de ulei
1/2 linguriță de sare
30 g de bicarbonat de sodiu
sare mare pentru presărat deasupra

Mod de preparare:

Puneți într-un bol făina cernută, adăugați zahărul, sarea, uleiul și 120 ml de apă călduță în mijloc. Frământați bine cu mâinile până când aluatul devine compact. Bateți-l cu putere de câteva ori de masa de lucru, presărată cu făină. Lucrați-l cu mâinile și bateți-l din nou. Repetați aceste operațiuni pentru 10 minute aproximativ. Împărțiți aluatul în opt părți și formați bile din acestea. Apoi din fiecare bilă din aluat formați bețișoare cu lungimea de 15 cm, aproximativ. Acoperiți-le cu un șervet umed și lăsați-le așa timp de 15 minute. 
După 15 minute rulați aluatul din nou, dublând dimensiunea bețișoarelor și formați covrigi împletindu-i la capete și unindu-le cu partea superioară. Puneți covrigii în tava de copt tapetată cu hârtie de copt și ungeți-i cu bicarbonat de sodiu dizolvat în 300 ml de apă rece. Cu un cuțit faceți o crestătură în partea superioară a covrigului și presărați puțină sare mare acolo. Ungeți din nou covrigii cu bicarbonat de sodiu  și apoi dați-i la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 25 de minute. Nu e nimic dacă v-a mai rămas apă în care ați dizolvat bicarbonatul de sodiu. Nu trebuie folosită toată. Serviți-i apoi calzi sau reci. Se păstrează bine dacă faceți mai mulți, dacă nu, se mănâncă pe loc.


Să vă fie de bine!

10 comentarii :

  1. Deliciosi, si mie imi plac.Intr-un timp imi cumparam dimineata cand plecam la munca sau la scoala din cei umpluti cu unt,sunt asa de buni dar ai naibii de caloriosi.
    O mica curiozitate, ca am vazut ca mai multe lume le spune pretzel, de ce ii numiti asa?Ca defapt pe ei ii cheama Brezel.:-p

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos. Brezel se numesc în limba germană, de acolo și provin, iar pretzel, în limba engleză. Să știi că și eu am stat puțin și m-am gândit cum să-i numesc pretzel sau brezel? Am dat și o căutare pe net și sunt bune ambele variante. Și în cartea de unde am preluat rețeta erau numiți pretzel, cu toate că mi-e mai familiară denumirea de brezel.

      Ștergere
    2. am priceput acus:).Si ca mi-ai facut pofta azi cand am plecat la munca mi-am luat unul cu unt.Da mi-am salvat reteta si daca am in weekend timp ii fac si eu.;)

      Ștergere
    3. Cu unt nu am mâncat niciodată, cred că sunt foarte buni.

      Ștergere
  2. Covrigeii sunt deliciosi oricum i-am numi:) Mare rabdare ai avut cu impletitul! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este, Flori. Am avut răbdare pentru că am făcut puțini și-mi erau dragi.

      Ștergere
  3. wow! ce superbi sunt! Excelent ti-au iesit! Si tocmai potriviti pentru ceai iarna ;)

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!