Poale-n brâu cu dovleac și stafide Alina Avram 10 noiembrie 2012 4 Comments

Am făcut de multe ori poale-n brâu, dar niciodată cu dovleac. Am descoperit recent că-mi place dovleacul și am hotărât să-l consum mai des. Am ales plăcintele moldovenești, cunoscute ca ''poale-n brâu'' din cel puțin două motive: unul ar fi că sunt moldoveancă și al doilea pentru că îmi amintesc cu drag de perioada când le ajutam pe mama și pe ''mamaia'' în bucătărie la pregătirea cozonacilor și  a plăcintelor. Atribuțiile mele erau cele mai ușoare, evident, iar ''bucătăreasa-șefă'' era bunica mea. Ea frământa aluatul, ea dădea tăvile în cuptor, ea ne oferea cele mai prețioase indicații. Între timp am mai crescut și am descoperit pasiuni pe care nici nu le bănuiam, bineînțeles este vorba despre pasiunea de a găti și nu ar fi singura:). Am aflat recent despre provocarea Dulce Românie și am zis să-mi înscriu și eu rețeta în provocarea de luna aceasta. Îndemn cât mai multă lume să își înscrie rețetele în această provocarea și în altele care vor urma.

Ingrediente pentru aluat:
1 kg de făină
42 g de drojdie proaspătă
400 ml de lapte
100 g de unt
200 ml de ulei de floarea soarelui
100 g de zahăr
2 lingurițe de coajă de lămâie rasă
2 ouă
un praf de sare

Pentru umplutură:
1kg de dovleac ras
100 g de stafide
200 g de zahăr
o linguriță de scorțișoară

În plus:
2 gălbenușuri pentru uns plăcintele
zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare:

Primul pas în realizarea acestor plăcinte pufoase și aromate îl reprezintă frământarea aluatului. Eu folosesc cel mai des unt în aluaturi pentru că face aluatul pufos și fraged. Se pune făina cernută într-un bol mărișor și se toarnă în centrul ei drojdia dizolvată într-o  cană de lapte călduț. Se amestecă drojdia cu făina și se face o gropiță în centru unde vom pune celelalte ingrediente. Adăugăm pe rând ouăle, zahărul, coaja de lămâie, praful de sare, untul moale și amestecăm energic cu mâna. Turnăm din când în când și restul de lapte călduț până rezultă un aluat moale și omogen. Adăugăm uleiul, tot pe rând până când aluatul devine elastic și se desprinde de pe degete. Rețineți că este vorba despre un aluat moale, pufos și nu vă speriați dacă vi se pare prea moale. Important este să fie frământat bine și să-i dați o formă, lăsându-l pe urmă la crescut la loc călduț.
Cât timp aluatul este lăsat să crească se pregătește compoziția de dovleac. Avem nevoie cam de un kg de dovleac, dacă are 2 kg dovleacul așa cum a avut al meu, folosiți jumătate din acesta, iar pe cealaltă tăiați-o în bucăți mai mari și dați-o la cuptor. Puteți să vă bucurați și de o porție de dovleac copt pe lângă cea de plăcinte. 
Dați pe răzătoare dovleacul curățat de coajă și semințe și puneți-l la călit într-o oală împreună cu zahărul, scorțișoara și stafidele. Lăsați-l pe foc până se topește zahărul și se înmoaie dovleacul, amestecând din când în când în oală.
După ce a crescut aluatul luați-l din bol și puneți-l pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Formați bile din aluat de aceeași dimensiune, pe care le luați pe rând și le aplatizați cu mâna. Puneți o lingură din compoziție în mijlocul aluatului și formați plăcintele exact ca în imaginile de mai jos. Nu faceți plăcintele prea mari pentru că ele vor crește în cuptor și nu le așezați în tavă prea aproape una de cealaltă. Din acest aluat vă ies două tăvi de plăcinte, folosind tava cuptorului, tapetată cu hârtie de copt. Mai exact 18 poale-n brâu frumoase și pufoase. După ce ați format plăcintele ungeți-le cu gălbenuș de ou și dați-le în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru aproximativ 25 de minute sau mai exact până când se rumenesc frumos atât deasupra cât și dedesubt. După ce s-au copt suficient se lasă să se răcească puțin și se iau apoi din tavă. Se servesc pudrate cu zahăr praf. Nu cred că o să rezistați tentație de a nu mânca o plăcintă caldă, fierbinte chiar. Sunt atât de bune, văleu!Să vă șie de ghine!

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!