Plăcintă împletită(cu mere) Alina Avram 17 noiembrie 2012 2 Comments

Sunt foarte încântată de cât de bună a ieșit această plăcintă cu mere, împletită. Dacă renunțați la ouă, lapte și unt din aluatul frământat, puteți face o plăcintă de post, la fel de bună și aromată. Am văzut acest mod de împletire al aluatului pe Pinterest și mi-am propus să fac și eu o astfel de plăcintă cândva. Nu a durat  mult și m-am pus pe treabă. Îmi place să fac aluaturi și nu am mașina de frământat sau mai știu eu ce ajutoare. Frământ la mână și îmi place nespus. Aluaturile le prefer mai moi, deși e puțin mai greu de lucrat cu ele, rezultatul este mai bun, produsul finit e mai pufos și mai fraged. Umplutura pentru plăcintă e una simplă din mere tăiate cubulețe și călite puțin cu zahăr, scorțișoară și amidon.  O bunătate de plăcintă, ce mai la deal, la vale!

Ingrediente pentru aluat:
400 g de făină
175 ml de lapte
20 g de drojdie proaspătă
un praf de sare
50 g de zahăr
2 lingurițe de coajă de lămâie rasă
2 ouă
40 g de unt
50 g de ulei

Pentru compoziția de mere:
500 g de mere
o linguriță de scorțișoară
4 linguri de zahăr
1 lingură plină de amidon

un gălbenuș pentru uns plăcinta 

Mod de preparare:

Doresc să precizez că din aluatul frământat puteți face două plăcinte mai mici, eu am făcut una singură, dar lungă. E recomandat să faceți două mai mici ca să le puteți manevra mai ușor în momentul în care le umpleți cu merele călite și le împletiți. Așadar se cerne făina într-un bol și se adaugă drojdia dizolvată în jumătate din cantitate de lapte indicată. Cealaltă jumătate o amestecăm cu zahărul. Laptele trebuie să fie călduț, nu fierbinte. Amestecăm cu o lingură făina cu drojdia dizolvată în lapte. Pe urmă facem o gaură în făină și adaugăm ouăle, untul moale, un praf de sare și coaja de lămâie rasă. Amestecăm bine cu mâna și turnăm pe rând laptele călduț amestecat cu zahărul. Frământați bine și adăugați la final, tot pe rând uleiul, până rezultă un aluat omogen, moale și elastic. Toată operațiunea durează cam 10 minute. Lăsați aluatul la crescut, la loc cald, pentru o oră sau până își dublează volumul.
În tot acest timp, cât aluatul se află la crescut, ocupați-vă de mere, pe care le curățați de coajă și semințe. Tăiați-le cubulețe și puneți-le într-o crăticioară, pe foc, împreună cu scorțișoara și patru linguri de zahăr. Alegeți niște mere roșii, mai aromate și mai făinoase. Când au început să se înmoaie și s-a topit zahărul, adăugați amidonul, amestecați bine și mai lăsați crăticioara pe foc pentru 1-2 minute. Luați merele de pe foc și lăsați-le să se răcească bine.
După ce a crescut aluatul transferați-l pe masa de lucru, pe care ați presărat făină. Nu vă zgârciți cu făina. Dați aluatul prin făina, lucrați-le de câteva ori cu mâinile și întindeți-l apoi într-o foaie sau două foi mai grosuțe. La fel presărați făină pe masă înainte de a întinde foile. Cu ajutorul unui cuțit sau al unei rozete tăiați aluatul în fâșii astfel încât să lăsați centrul foii de aluat unde veți pune compoziția, netăiat. Asigurați-vă că marginile tăiate sunt egale în ambele părți. Puneți merele călite în mijloc și împletiți aluatul, alternând fâșiile de aluat între ele, ca într-un spic. Dacă ați făcut două plăcinte o să vă fie mai ușor să le puneți în tava de copt, dacă ați făcut doar una (așa ca mine) o așezați cu grijă să nu se rupă sau să se strice împletitura. Ungeți plăcinta cu gălbenuș de ou și dați-o la cuptor, până se rumenește atât deasupra cât și dedesubt (cam 25 de minute). După ce s-a copt plăcinta lăsați-o să se răcească și apoi serviți-o cu plăcere. Eu nu prea am avut răbdare să se răcească,  am mâncat o bucățică de plăcintă caldă, aburindă :). Of, cât e de bună!!!Mă credeți pe cuvânt sau puneți osul la treabă și plămădiți și voi una.


Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!