Plăcintă cu dovleac Alina Avram 1 noiembrie 2012 No Comment

Precizam în postarea anterioară că am avut un dovleac din care am făcut două bunătăți: dovleac copt cu miere de albine  și plăcintă. Nu știu de ce mi-a luat așa de mult timp să gătesc bunătăți cu dovleac, dar știu ce am pierdut până acum. Nu aș fi crezut că o plăcintă cu dovleac poate fi așa de bună și de aromată. Eram sceptică în privința dovleacului pentru că aveam impresia că nu-mi place, că e prea aromat, prea parfumat. Aceeași părere o aveam și despre pepenele galben, dar gusturile se schimbă și se cultivă în timp, așa că a ajuns să-mi placă pepenele extraordinar de mult. Sunt convinsă că același lucru o să pățesc și cu dovleacul. Am beneficiat și la această rețetă de ajutorul soțului meu, mai ales la datul pe răzătoare al dovleacului, o muncă foarte migăloasă și foarte solicitantă:). M-am gândit să atașez și eu o poză cu dovleacul meu frumos și să înscriu și rețeta aceasta în concursul organizat de Kadia.

Ingrediente pentru aluat:

200 g de făină
100 g de unt
100 g de zahăr
un ou

Pentru umplutură:
1 kg de dovleac
200 g de zahăr
100 g de stafide
o linguriță de scorțișoară

un gălbenuș pentru uns plăcinta la final

Mod de preparare:
Se face un aluat de tartă din ingredientele enumerate, care se frământă cu mâna până se formează o compoziție omogenă, nisipoasă. Se dă aluatul la frigider pentru minim o jumătate de oră.
Se pregătește între timp compoziția de dovleac. Am folosit jumătate din dovleacul din imagine, cealaltă am copt-o după cum am mai spus. Jumătatea de dovleac se curăță de semințe și coajă și de dă pe răzătoare. Se pune apoi pe foc împreună cu zahărul, stafidele și scorțișoara până se înmoaie și scade lichidul rezultat. 
Aluatul se scoate din frigider și se întinde o parte din acesta într-o tavă, cu mâinile. Puteți folosi orice tavă doriți. Eu am folosit una dreptunghiulară. În funcție de tava aleasă, vă puteți orienta dacă vă încape compoziția de dovleac ras în ea, sau trebuie să o mai reduceți. Mie mi-a încăput la fix. 
Peste aluatul întins se toarnă compoziția de dovleac, se nivelează bine cu o spatulă și se fac apoi grilaje din aluatul rămas. Aluatul trebuie să fie rece ca să puteți forma grilajele. Eu l-am întins pe o foaie de copt cu mâinile și pe urmă am încercat încet să desprind fâșiile de aluat și să le pun deasupra tartei. Dacă această operațiune vă dă bătăi de cap, puteți întinde aluatul într-o foaie pe care o puneți deasupra compoziție de dovleac și o înțepați din loc în loc cu furculița. Rețineți însă că aluatul trebuie împărțit de la bun început în două părți egale, dacă optați pentru a doua variantă.
Înainte de a da tava la cuptor, se unge plăcinta deasupra cu un gălbenuș în care s-au adăugat câteva picături de apă. Se dă tava la cuptor, la foc moderat, până când se rumenește frumos deasupra (aproximativ 30-35 de minute). Se porționează plăcinta după ce s-a răcit bine de tot și se presară zahăr pudră deasupra.


Să vă fie de bine!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!