Mini torturi cu cremă de lămâie Dohotariu-Avram Alina 22 noiembrie 2012 14 Comments

De ce am ales să fac mini torturi când aș fi putut să fac un tort normal?Am mai multe răspunsuri: pentru că așa mi-a venit, dintr-o dată, pentru că îmi plac cum arată și sunt simpatice foc. Am mai făcut acest tort, dar de această dată am ales să îi dau un alt aspect. Rețeta nu este grea deloc, iar crema de lămâie este extraordinară. Sunt niște tortulețe ușoare, nu foarte dulci și foarte aromate. Blatul este unul simplu, un blat pandișpan la care se adaugă în plus un nuci tocate și aromă de lămâie.

Ingrediente pentru blat:

6 ouă
6 linguri de zahăr
6 linguri de făină
1/2 linguriță de praf de copt
100 g de nuci tocate
coaja de la 1/2 lămâie

Pentru cremă:

5 gălbenușuri
6 linguri de zahăr
2 linguri de amidon de porumb
250 ml de lapte
100 g de unt
zeama de la 1/2 lămâie
coaja de la 1/2 lămâie
o esență de lămâie

Pentru decorațiunile din ciocolată:

150 g de ciocolată neagră
zahăr colorat

Mod de preparare:

Pentru blat ouăle se separă și se mixează gălbenușurile cu zahărul până își deschid culoarea, se topește zahărul și își dublează cantitatea. Albușurile se mixează spumă tare cu un praf de sare și se încorporează apoi amestecului de gălbenușuri, ușor cu o spatulă, de jos în sus. Se adaugă făina cernută cu praful de copt, se amestecă încet, nucile tocate și la final coaja de lămâie. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu puțin ulei de floarea soarelui. Se coace la 180 de grade, aproximativ 25 de minute, până se rumenește frumos și trece testul scobitorii. Se lasă la răcit și între timp se pregătește crema de lămâie.
Gălbenușurile se mixează bine cu șase linguri de zahăr. Se adaugă amidonul, coaja și zeama de lămâie, iar apoi laptele. Se pune amestecul pe foc mic până se îngroașă, amestecând mereu în el. Se adaugă și esența de vanilie, iar după ce s-a îngroșat suficient se lasă să se răcorească puțin și  se mixează cu untul moale până se încorporează în totalitate.
Cu o formă rotundă se decupează baza pentru mini torturi și se umplu apoi formele cu crema de lămâie. Se dau la rece pentru câteva ore. Puteți chiar felia blatul și realizați două straturi de mini torturi cu cremă între ele.
Pentru pregătirea decorațiunilor de ciocolată aveți nevoie de un termometru digital pentru a tempera ciocolata. Se pune 100 g de ciocolată neagră la topit pe baie de aburi. După ce s-a topit în totalitate se adaugă restul de ciocolată tocată pe rând și se amestecă. Se adaugă ciocolata netopită în cea topită până ajunge la o temperatură cuprinsă între 30 și 32 de grade. Doar așa e perfectă pentru a vă juca cu decorațiunile. Se așază cu o linguriță ciocolată topită pe hârtia de copt. Se presară apoi zahăr colorat pe fiecare. Eu am avut de culoare galbenă.  Puteți pune și alune tocate sau fistic. Se dau decorațiunile de ciocolată la rece până se întăresc. După ce se răcesc se desprind singure de pe hârtia de copt.
Nu e obligatoriu să faceți decorațiuni din ciocolată, eu am zis că arată mai drăguț așa tortulețele. Când le scoateți din formele rotunde aveți nevoie de căpăcelul rotund cu care le presați să iasă mai ușor. Oricum alături de aceste inele atunci când le cumpărați aveți și așa ceva. Eu mi le-am cumpărat de la Lidl. Decorați mini torturile cu ciocolată și felii de lămâie. 



Să vă fie de bine!
Tags:

14 comentarii :

  1. Ador cremele cu lamaie, trebuie sa fie tare gustoase tortuletele!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!