Guguluf cu ciocolată albă Alina Avram 26 noiembrie 2012 12 Comments

Guguluf! Ce-mi place cum sună cuvântul acesta și mai ales îmi place nespus cum arată prăjiturile coapte în această formă. Cuvântul ''guguluf'' provine din limba germană și este alcătuit din doi termeni ''gugel'', care semnifică ''cagulă'' sau ''scufie'' și ''hupf'', care înseamnă ''drojdie''. Așadar este un desert german cu o formă caracteristică, pe bază de ouă, lapte, unt, migdale și stafide, glazurat cu ciocolată sau pudrat cu zahăr. Provine din sudul Germaniei și este versiunea mult prea cunoscutului cozonac italian ''panettone'' și a americanului ''bundt cake''. Pe mine personal, acest desert mă duce cu gândul la sărbătorile de iarnă și nu e de mirare având în vedere că se pregătește în Germania în apropierea Crăciunului. Puteți încerca acest guguluf alături de cozonacii noștri tradiționali, și nu o să regretați. Eu nu am respectat întocmai rețeta tradițională, am înlocuit fructele confiate și migdalele cu fulgi de ciocolată în interior și am glazurat la final prăjitura cu ciocolată albă. A ieșit un deliciu căruia nu-i poți rezista. E bună, pufoasă, aromată și cremoasă. Unde mai pui că nu necesită mult timp pregătirea ei. Se face în doi timpi și trei mișcări.

Ingrediente:

200 g de făină
200 ml de lapte
150 g de unt
150 g de zahăr
4 ouă
2 lingurițe de coajă de lămâie rasă
1 praf de sare
1 praf de copt
2 linguri de fulgi de ciocolată
100 g de ciocolată albă
2 linguri de smântână dulce

Mod de preparare:

Se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă cu zahărul. Se încorporează apoi gălbenușurile bătute separat cu un praf de sare. Se adaugă coaja de lămâie, untul topit și se omogenizează bine compoziția, cu o spatulă. Peste această compoziție se toarnă puțin câte puțin laptele călduț și se încorporează ușor până la omogenizare. La final se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se lasă aluatul să se odihnească 10 minute, se adaugă și fulgii de ciocolată în compoziție și apoi se toarnă în forma de silicon. Eu nu am uns forma cu nimic și nu s-a prins aluatul deloc de ea. 
Se coace guguluful în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru 35 de minute. Dacă are tendința de a se rumeni prea tare la suprafață acoperiți-l cu hârtie de copt udă și stoarsă bine. Verificați dacă s-a copt suficient făcând un test cu scobitoarea. După ce s-a copt  guguluful scoateți-l din cuptor, lăsați-l să se răcească și apoi răsturnați-l pe o farfurie. Turnați deasupra lui ciocolata albă topită pe baie de aburi cu 2 linguri de smântână dulce. Savurați-l cu mare poftă! E atât de bun!



Să vă fie de bine!
Tags:

12 comentarii :

  1. Vaaaai,ce frumos este!Mi-ai facut o pofta de zile mari!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-a iesit grozav! Multumesc si pentru explicatia de la inceput ;) Pup

    RăspundețiȘtergere
  3. doar 200 gr faina este suficienta pt 200 ml lapte, 150 gr unt , 4 oua si 150 gr zahar?????mie una mi se pare FOARTE putina faina!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!