Covrigi cu mac și susan Alina Avram 12 noiembrie 2012 6 Comments


Plănuiam de vreo săptămână, împreună cu tatăl meu, să facem niște covrigi cu mac și susan. Era mai mult de curiozitate, dar și de poftă, având în vedere că aici, în Italia, nu se găsesc covrigi ca la noi. Zis și făcut, ajutat de el, am purces în prepararea unor covrigi. Nu pot spune că sunt mai buni ca cei cumpărați, dar satisfac pofta de moment. Am muncit vreo jumătate de zi pentru că din aluatul frământat am făcut și niște sărățele cu unt, tot de curiozitate și poftă. Pot spune cu mâna pe inimă că mirosea în bucătărie exact ca la covrigărie, iar gustul covrigilor calzi îmi amintea de România și de casa mea dragă. Nu cred că sunt persoane cărora să nu le placă să mănânce un covrig cald, fie el făcut în casă sau cumpărat.

Ingrediente:

1 kg de făină
450 ml de apă călduță
42 g de drojdie
o lingură de sare
100 ml de ulei
mac și susan pentru presărat deasupra
apă pentru opărit covrigii

Mod de preparare:

La frământarea aluatului se procedează în felul următor: se cerne făina într-un bol și se adaugă în centrul ei drojdia dizolvată în 250 ml de apă. Se adaugă și sarea și se amestecă. Se adaugă pe rând restul de apă călduță și se frământă aluatul până se desprinde de pe mâini. Uleiul se adaugă la final pentru a-i da aluatului forma elastică și pentru a crește frumos. Se frământă cam 10 minute cu totul și pe urmă se lasă la crescut la loc cald, acoperit cu un șervet. Rețineți că este vorba despre un aluat tărișor, nu moale, care va fi modelat ulterior. 
Cam după o oră, o oră și jumătate, după ce a crescut aluatul, se așază pe masa de lucru, unsă cu ulei și se începe modelarea covrigilor, exact ca în poze. Eu am făcut două modele, după cum se observă. Se opăresc covrigii în apă fiartă, cam 1-2 minute, până se ridică singuri la suprafața apei. Se așază apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se presară deasupra lor sare, mac și susan și se dau în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 40 de minute, la foc moderat. Puteți folosi toată cantitatea de aluat să faceți două tăvi de covrigi sau o puteți înjumătăți. Jumătatea rămasă o puteți frământa din nou cu unt topit, o lăsați la crescut și puteți face din ea sărățele așa cum am procedat eu. Decizia vă aparține.
După ce s-au rumenit covrigii, se lasă să se răcească puțin și se scot apoi din tavă. Se mănâncă atunci când sunt calzi, pentru că sunt foarte buni.


Să vă fie de bine!

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!