Coroniță cu mac Alina Avram 18 noiembrie 2012 6 Comments

Iată că a sosit vremea să-mi public și rețeta de coroniță cu mac pe   blog. Tot de pe Pinterest am aflat despre acest mod de împletire al aluatului pe care eu am dorit să-l umplu cu mac. Îmi doream de ceva timp  să fac o plăcintă, cozonac, ruladă sau orice altceva cu mac. Am văzut ulterior, dând o căutare pe google că acest mod de împletire al aluatului, dar umplut de această dată cu scorțișoară și unt poartă denumirea de Estonian kringel. Oricum este foarte populară această rețetă și mi-am propus să o fac și eu cândva. Nu am știut inițial cum să intitulez această rețetă și am ajuns în final la ''coroniță cu mac'' deoarece are aspectul unei coronițe. Simplu, nu? E o coroniță bună, pufoasă cu mult mac. Puteți înlocui macul cu nucă sau cu alune de pădure măcinate. Spor să aveți!

Ingrediente pentru aluat:

400 g de făină 
150-175 ml de lapte
20 g de drojdie proaspătă
un praf de sare
50 g de zahăr
2 lingurițe de coajă de lămâie
2 ouă
40 g de unt
50 ml de ulei

Pentru umplutura de mac:
75 g de mac
2-3 linguri de zahăr
100 ml de lapte
o esență de vanilie

un gălbenuș pentru uns aluatul

Mod de preparare:

Frământați un aluat din făina cernută și amestecată cu drojdia dizolvată în lapte călduț(jumătate din cantitatea indicată). Faceți o gaură în făină după ce ați amestecat-o cu drojdia dizolvată și adăugați ouăle, sarea, coaja de lămâie și untul. Frământați cu mâna și adăugați pe rând cantitatea de lapte rămasă în care ați dizolvat zahărul (50 g). Încorporați bine toate ingredientele și la final adăugați pe rând uleiul până aluatul se desprinde de pe mâini și  devine elastic și uniform. Lăsați aluatul la crescut la loc călduț pentru minim o oră. 
Pregătiți umplutura de mac; puneți macul la fiert împreună cu laptele, zahărul și esența de vanilie. Lăsați pe foc până scade tot lichidul și dați-l deoparte apoi. 
După ce a crescut aluatul, presărați făină pe masa  de lucru și întindeți aluatul într-o foaie. Puneți compoziția de mac pe toată suprafața foii și rulați aluatul. Tăiați apoi rulada în două pe lungime și împletiți-o. Uniți capetele împletite într-o coroniță. Puneți coronița în tava tapetată cu hârtie de copt, ungeți-o cu gălbenuș pe toată suprafața ei și dați-o la cuptor, la foc mediu pentru 30-35 de minute. Lăsați-o să se rumenească bine să fie coaptă și la interior. Din cantitatea aceasta de aluat mi-a ieșit o coroniță mare și frumoasă, ca pentru premianți :).


Să vă fie de bine!

6 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!