Conopidă gratinată Alina Avram 27 noiembrie 2012 2 Comments

Nu știu dacă vă place conopida, dar mie îmi place mai mult crudă decât gătită. Poate o să vă surprindă, dar îmi place să o ronțăi crudă. Asta nu înseamnă că nu o consum și gătită, doar nu sunt ''rozătoare'':)). Am preparat și broccoli gratinat, dar conopida gratinată îmi place mai mult. Are un gust mai bun, diferit de broccoli pe care nu prea îl ador, dar îl consum uneori. Conopida poate fi gătită într-o multitudine de feluri, de la supe, la budinci, souffle-uri și așa mai departe. Poate fi pusă și la murat, după cum bine știți. Este foarte sănătoasă, ajută la detoxifierea organismului, previne anemia și reglează tensiunea arterială. Are doar 25 de calorii, conține o mulțime de vitamine, fier, magneziu, calciu și cel mai important nu conține colesterol și amidon. Persoanele care vor să slăbească o pot consuma cu succes, iar cele care nu vor să slăbească o pot consuma de asemenea. 

Ingrediente:

o conopidă frumoasă
150 g de cașcaval
50 g de unt
50 g de făină
500 ml de lapte
un praf de nucșoară
sare, piper

Mod de preparare:

Conopida spălată și curățată se rupe în buchețele și se pune la fiert în apă cu sare și piper. Nu o fierbeți prea mult pentru că trebuie să rămână întreagă și să nu-și piardă forma. Încercați-o cu o furculiță și dacă e fiartă suficient, scurgeți-o de apă și puneți-o deoparte.
Pregătiți sosul bechamel: topiți untul într-o tigaie și adăugați făina amestecând mereu, cu atenție să nu se ardă. Turnați puțin câte puțin laptele, amestecați și lăsați să se îngroașe sosul. Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe. Aromatizați la final cu puțină nucșoară. 
Puneți conopida fiartă într-o tavă, adăugați sosul bechamel peste ea și la final cașcavalul ras. Dați tava la cuptor, la foc mediu până se rumenește puțin deasupra(20-25 de minute). Lăsați-o să se răcească și serviți-o apoi cu poftă. Eu nu am avut răbdare să o las să se răcească pentru că îmi era foame, și când făceam pozele ieșeau aburi din conopida mea gratinată. Am savurat-o cu mare poftă.


Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!