Choux à la crème Alina Avram 4 noiembrie 2012 12 Comments

Fie că se numește chou à la crème, profiterol sau ecler, acest minunat desert nu are cum să nu ne încânte papilele gustative. Diferența între cele trei constă în modul de realizare. Eu am ales de această dată să fac choux à la crème pe care le-am umplut cu cremă de vanilie și m-am inspirat pentru rețetă de pe blogul Cristinei. Îmi amintesc cu drag de perioada în care eram elevă și mergeam la o cofetărie dragă mie, din Piatra Neamț, unde mâncam profiterol cu înghețată. Ce mult îmi plăceau gogoșele umplute cu cremă, așezate frumos pe fundul cupei și acoperite cu un strat consistent de înghețată și frișcă. Vara aceasta am retrăit experiența de odinioară și am savurat alături de familia mea o porție din acest minunat desert. După eclerele clasice nu mă dau în vânt, chiar dacă principiul e același. Îndrăgesc mai mult aspectul profiterolului sau al choux-urilor à la crème. 

Ingrediente:

250 ml de apă
100 g de unt
150 g de făină
4 ouă

Crema de vanilie:

500 ml de lapte
100 g de zahăr
4 gălbenușuri
3 linguri cu vârf de făină sau de amidon
o esență de vanilie

Mod de preparare:

Apa împreună cu untul se pun într-o cratiță pe foc. Când începe să fiarbă se adaugă toată făina, dintr-o dată și se amestecă bine până se obține un aluat omogen care se desprinde de pe pereții vasului. Se lasă aluatul să se răcorească, se adaugă pe rând cele 4 ouă și se amestecă bine. Nu se adaugă următorul ou în compoziție până nu s-a încorporat bine oul anterior. Aluatul trebuie să fie omogen, cremos și fără cocoloașe. Se dă aluatul la frigider pentru oră.
După o oră se dă drumul la cuptor să se încălzească și se formează cu ajutorul unui poș forme din aluat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Eu am folosit un pistol de patiserie pentru biscuiți și ornare, cumpărat de la Lidl.  Se dă tava la cuptor pentru 15-20 de minute, la foc mediu, fără să deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii. Când au crescut frumos și devin aurii deasupra  înseamnă că sunt gata. Se lasă să se răcească și apoi se pot umple cu diferite creme. 
Eu am ales crema de vanilie pe care am pregătit-o din gălbenușurile bătute cu zahărul și amestecate cu amidonul sau făina, peste care am adăugat treptat laptele rece. Am transferat apoi amestecul pe foc și  am amestecat mereu până s-a îngroșat compoziția. Am pus la final esența de vanilie, am luat crema de pe foc și am lăsat-o să se răcească. Aveți grijă să amestecați mereu în ea ca să nu se prindă de fundul cratiței și să se ardă. 
Tăiați choux-urile în două și umpleți-le cu crema de vanilie. La final turnați deasupra lor puțină ciocolată topită pe baie de aburi sau pudrați-le cu zahăr praf. Eu am ales să topesc ciocolată neagră, dar puteți folosi și ciocolată cu lapte, simplă. Lăsați-le la rece pentru un timp, iar apoi savurați-le cu plăcere. Sunt bune rău!


Să vă fie de bine!

12 comentarii :

  1. Intr-adevar sunt o bunatate!Nici nu stii ce pofta mi-ai facut,trebuie sa fac neaparat!
    Pup si o saptamana buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bine arata!! Si mie imi plac tare mult, si eclerele! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Perfecte ti-au iesit! Imi plac de numa', numa' ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. eu crema la crema de vanilie, la final, cand este calduta adaug un sfert de pachet de unt, unt ce-i da un rafinament aparte.Incercati!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru sugestii. O să țin cont. Întotdeauna avem de învățat în bucătărie, nu le poți ști pe toate.

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!