Chifle din făină integrală Alina Avram 24 noiembrie 2012 4 Comments

Am făcut de multe ori pâine, dar niciodată din făină neagră sau integrală. De când am început să consum pâine integrală din comerț îmi tot ziceam că trebuie să fac și eu cândva. Nu știu cât de sănătoasă este cea cumpărată, dar cert este că are mai puține calorii decât cea albă. Am cumpărat făină amestec, de la Lidl, din curiozitate să văd ce pâine îmi iese. Sortimentul acesta conține mai multe tipuri de făină și agenți de creștere, care va să zică nu trebuie să mai adăugați drojdie, ci doar apă călduță, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu am pus și puțin ulei de măsline. Nu garantez că este cea mai sănătoasă, cea mai integrală pâine din lume, dar este cea mai gustoasă pe care am mâncat-o vreodată. Nu am cumpărat niciodată făină gata pregătită pentru frământare și de asta mi-am dorit să fac o probă. Rezultatul a fost mai bun decât mă așteptam și ca să nu fac o pâine simplă, am făcut chifle cu semințe. Ce frumos mai mirosea în casă a pâine proaspăt scoasă din cuptor și ce bună e o chiflă caldă! Aluatul se lucrează foarte ușor și pentru cei mai puțin experimentați într-ale frământării, îl recomand cu încredere. 

Ingrediente:

500 g de făină
350 ml de apă călduță
40 ml de ulei de măsline
semințe de susan
semințe de mac
semințe amestec(dovleac, floarea soarelui, in)

Mod de preparare:

Se pune făina într-un bol, se adaugă pe rând apa călduță și se frământă bine. La final, pentru a dezlipi aluatul de pe mâini se adaugă pe rând uleiul de măsline. Se dă o formă aluatului și se lasă la crescut la loc cald, pentru minim o jumătate de oră.
După ce au trecut cele 30 de minute,  se formează chifle din aluat și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se crestează chiflele cu un cuțit ascuțit, se umezesc cu puțină apă și se presară pe fiecare semințe de mac, de susan, de floarea soarelui, după preferințe. Se  mai lasă la crescut în tavă pentru încă 45 de minute. Se introduce  apoi tava în cuptorul preîncălzit, la foc moderat, pentru 35 de minute, aproximativ. După ce s-au rumenit suficient, se lasă să se  răcească puțin și apoi se servesc cu poftă. Sunt bune atât calde cât și reci. 


Să vă fie de bine!
Tags:

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!