Tartă Linzer Dohotariu-Avram Alina 10 octombrie 2012 4 Comments

Cred că cea mai simplă rețetă de tartă este această tartă cu gem, ''Linzer torte''. Acest desert este unul dintre cele mai vechi din lume,  datând de pe la 1653. Numele provine de la orașul Linz, din Austria, iar această tartă se pregătește atât în restaurante și cofetării, cât și de sărbători  în țări precum Austria, Ungaria, Elveția și Germania. Este un desert destul de simplu de realizat, dar extrem de popular totodată. Se demonstrează încă o dată că lucrurile simple nu au cum să dezamăgească. După cum am specificat deja este vorba despre o tartă cu gem, realizată dintr-un aluat nisipos de tartă și umplută cu gem. 

Ingrediente:

250 g de făină
100 g de unt 
50 g de migdale măcinate(sau nuci, alune)
1 ou
150 g de zahăr
o esență de vanilie
un borcan de gem de fructe (la alegere)

Cum se prepară:

Se adaugă toate ingredientele într-un bol(mai puțin gemul de fructe) și se omogenizează bine până când aluatul capătă un aspect nisipos. Se adaugă apoi câte o lingură de apă rece până aluatul devine elastic și ușor de manevrat. Se înfoliază și se dă la rece pentru jumătate de oră.
După jumătate de oră se împarte aluatul în două părți inegale, care se întind pe masa de lucru unsă cu făină. Se poate întinde foaia  în tavă și cu ajutorul mâinilor. Eu de cele mai multe ori o întind așa.  Ungeți tava cu puțin unt înainte de a așeza aluatul în ea. Bucata mai mare de aluat se pune în tava în care se va coace tarta, iar din cealaltă bucată se formează benzi cu lățimea de 1,5 cm, care vor forma grilajul tartei. După ce așează aluatul în tavă, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță și se toarnă gemul de fructe deasupra. Se acoperă cu grilajul din benzi de aluat, se lipesc bine marginile și se dă tava la cuptor, pentru 30 de minute, la temperatură potrivită. După ce se răcește, se presară zahăr pudră deasupra, se porționează și se servește. Eu am folosit dulceață de smochine, una dintre dulcețurile mele favorite.



Guten Appetit!
Tags:

4 comentarii :

  1. Arata minunat,servesc o feliuta.Pup!


    Acum am descoperit blogul,m-am inscris la persoane interesata,si am sa te mai vizitez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Servește-te cu plăcere. Mă bucur că-ți place blogul meu. O să te vizitez și eu, ți-am văzut blogul:).

      Ștergere
  2. Tarta asta e din vremea copilariei si o iubesc.

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!