Parmigiana di melanzane Dohotariu-Avram Alina 29 octombrie 2012 4 Comments

Parmigiana di melanzane este o rețetă specifică Italiei. Își are originea în zona Campania și reprezintă o mâncare pe bază de vinete așezate în straturi, cu sos de roșii, mozzarella și parmezan. Mai poartă denumirea și de Melanzane alla parmigiana sau simplu, Parmigiana. Denumirea de ''parmigiana'' derivă de la locuitorii orașului Parma, ''parmigiani'', și semnifică un mod de gătire a legumelor așezate în straturi. Știu că numele ne duce cu gândul la parmezan, dar nu de la acest cuvânt și-a luat denumirea rețeta. Vinetele se pot înlocui cu alte legume precum dovleceii sau cartofii. De reținut este faptul că legumele se așază în straturi într-o tavă ce va merge la cuptor, exact ca la musaca, numai că nu se pune carne tocată. 

Ingrediente:

3  vinete
200 g de mozzarella
400 ml de suc de roșii(passata di pomodoro)
150 g de parmezan răzuit
busuioc proaspăt
sare, piper
ulei vegetal pentru prăjit
4 linguri de ulei de măsline
2 căței de usturoi

Mod de preparare:

Pentru început se spală vinetele, se înlătură codița și se taie în fâșii subțiri, pe lungime. Se condimentează feliile cu sare pe ambele părți și se pun într-o sită, la scurs. Se pune un capac peste vinete și apoi o greutate pentru a ajuta vinetele să elimine apa în exces. După ce se lasă cam 30 de minute la scurs, se șterg bine de apă cu un șervet de bucătărie și se pun la prăjit în ulei încins. Se scot din ulei pe o hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei. Se pregătește sosul. Se călește usturoiul tocat în uleiul de măsline, se adaugă apoi sosul de roșii și busuiocul proaspăt. Se lasă 2-3 minute pe foc, se condimentează cu sare și piper și se dă deoparte.
Se pregătește o tavă dreptunghiulară în care se toarnă puțin sos de roșii. Se așază primul strat de vinete peste, iar apoi câteva linguri de sos de roșii, mozzarella și parmezan răzuit. Se continuă cu un strat de vinete, sos de roșii, mozzarella și parmezan până la epuizarea ingredientelor. Ultimul strat va fi cel de mozzarella cu parmezan răzuit. Se dă tava la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 40 de minute. Pentru cei care preferă o variantă mai light a acestui preparat se pot coace feliile de vinete pe grătar în loc să se prăjească în ulei.  Se decorează preparatul final cu busuioc proaspăt. Eu am scos o porție din tavă când încă era fierbinte. Puteți scurge uleiul în exces din tavă. E un preparat cu legume și brânzeturi, dar e destul de caloric.



Buon appetito!

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!