Panna cotta cu zmeură Alina Avram 8 octombrie 2012 2 Comments


Panna cotta, în traducere libera ''smântână coaptă'', este un desert care provine din nordul Italiei, regiunea Piemonte. Se servește peste tot în lume, este un desert foarte fin, cremos și foarte ușor de pregătit. Se realizează, în general, din lapte, smântână, zahăr și gelatină. Rețeta originală a primit de-a lungul timpului mai multe ''îmbunătățiri'', astfel că în ziua de azi, întâlnim panna cotta cu caramel, cu sos din fructe de pădure, cu ciocolată, cu cafea, cu mentă, etc. Eu am ales, de această dată, să pregătesc o panna cotta cu sos de zmeură. 

Ingrediente:

500 ml de smântână lichidă mai grasă 
100 g de zahăr
1 baton de vanilie
8 g de gelatină (foi de gelatină)
200 g de zmeură
2 linguri de zahăr pudră

Se înmoaie gelatina în apă rece, pentru a se hidrata bine. Smântâna lichidă se pune într-o crăticioară împreună cu zahărul. Batonul de vanilie se crestează, se scot semințele și se adaugă peste amestecul de smântână și zahăr. Se pune crăticioara la foc mic, fără să fiarbă, doar să se topească zahărul. Se adaugă gelatina în compoziție, se amestecă bine să se omogenizeze și se ia vasul de pe foc. Se pregătesc trei vase ramekin, care se clătesc în prealabil cu apă rece, și se toarnă compoziția strecurată în ele. Se dau vasele cu panna cotta la rece, pentru 4-5 ore. După acest interval de timp, pentru a putea desprinde panna cotta pe o farfurie, se plonjează formele pentru câteva secunde în apă fierbinte.


Se servește alături de sosul de zmeură preparat astfel: cele 200 de g de zmeură se pun la foc mic împreună cu două linguri de zahăr pudră. Se lasă pe foc până se leagă compoziția. Se dă apoi sosul prin blender pentru a fi dens și fin. Se dă la rece alături de panna cotta, până la momentul servirii.


Eu am folosit doar smântână lichidă, fără să adaug și lapte în compoziție. Am văzut în câteva rețete că se pune și lapte. Eu nu am pus și  a ieșit extraordinară panna cotta mea. Trebuie să o încercați. E rece, cremoasă, fină și delicioasă. Un desert minunat de bun.Să vă fie de bine!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!