Pâine de casă Dohotariu-Avram Alina 1 octombrie 2012 No Comment


Am copt de nu știu câte ori pâine în casă. Într-o perioadă, vinerea era ziua de copt pâine. Între timp am mai renunțat la obiceiul acesta, nu foarte sănătos, dar foarte delicios:).  Pâine făcută în casă e mult mai bună și mai gustoasă decât cea din comerț, după părerea mea. Dacă e să punem la socoteală și faptul că o poți savura când e caldă, pufoasă și frumos rumenită, merită să faci pâine de casă, din când în când. Dacă vă e greu cu frământatul aluatului, luați-vă o mașina de făcut pâine. Eu nu am așa ceva și nici nu îmi trebuie pentru că îmi place să frământ eu, sa simt aluatul, să îl văd cum crește frumos, la căldurică, să îl modelez după bunul meu plac. Nu trebuie să deții cine știe ce secrete pentru a face un aluat, fie el de pâine, gogoși, cornuri, plăcinte, etc. Îți trebuie ceva voință, îndemânare și puțină forță:).
Îmi este destul de greu să dau cantitățile exacte, dar o să explic pe îndelete modul de preparare al pâinii.

Ingrediente:

1 kg de făină albă
500-600 ml de apă
8 linguri de ulei
1 cub de drojdie de 42 de g
25 g de zahăr
20 g de sare

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un vas, iar apa se pune la încălzit. Jumătate din cantitatea de apă călduță se folosește pentru a dizolva drojdia într-un bol. După ce drojdia s-a dizolvat bine o adăugăm în mijlocul făinii și le amestecăm cu o lingură. Se face o gropiță în centrul făinii, se adăugă restul de apă, 4 linguri de ulei, sarea, zahărul și  se începe frământarea aluatului. Adaugăm și celelalte linguri de ulei, pe parcurs, una câte una, până aluatul devine elastic și se desprinde ușor de pe degete. Se frământă cam 10 minute și se pune apoi la crescut, la loc călduț, acoperit cu un șervet. Ca să creați un loc călduț se poate face și în felul următor. Se fierbe niște apă într-o cratiță, se ia de pe foc și se pune vasul cu aluat deasupra acesteia, la aburi. Se lasă acolo vreo 10 minute, să zicem, și pe urmă se dă deoparte. În felul acesta, se grăbește puțin și creșterea aluatului. Nu trebuie lăsat, însă, foarte mult la aburi, pentru că se poate coace aluatul la fundul vasului:). Dacă nu vreți să riscați, îl lăsați așa pur și simplu la crescut  vreo 40 de minute. După 40 de minute, se ung două tăvi cu ulei de floarea soarelui sau de măsline, se răstoarnă aluatul pe masa de lucru și i se dă forma dorită. Eu l-am împletit în două, l-am pus în tavă și am pus din loc în loc niște măsline negre și verzi:). Îl mai lăsăm așa la crescut, în tavă, pentru 20 de minute, apoi înainte de a da pâinea la cuptor, o umezim cu  apă rece și presărăm puțină făină deasupra ei. Se dă la cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 30 de minute. După ce se scoate din cuptor, se lasă puțin la răcit acoperită cu un șervet, pentru a se înmuia coaja.





Să vă fie de bine!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!