Negresă Alina Avram 1 octombrie 2012 No Comment

Negresa este o prăjitură mult prea cunoscută nouă românilor. Au și americanii negresa lor, se cheamă "brownie". Nu cunosc cu exactitate dacă această prăjitură este invenția poporului nostru sau a fost împrumutată de la alte popoare:). Un lucru este cert pentru mine: "copilăria mea avea și gust  de negresă"; îmi aduc aminte cu drag de negresele pe care le mâncam în copilărie, realizate de mâna mamei. Îmi amintesc cum își scria rețetele pe foi de dictando:), rețete pe care le are și acum, pe aceleași foi, îngălbenite însă de trecerea anilor. Mi-a venit și mie rândul, nu demult tare, să prepar  o negresă, din păcate nu după rețeta mamei, ci după o alta. 

Ingrediente:

4 ouă
300 g de zahăr
200 g de unt
200 g de făină
250 ml de lapte
4 linguri de cacao
6 linguri de zahăr
1 praf de copt
1 esență de rom

Mod de preparare:

Untul împreună cu laptele și zahărul se pun la fiert, la foc mic. După ce se dizolvă untul și se topește zahărul se adaugă și cele 4 linguri de cacao (eu folosesc cacao cu zahăr în ea). Se iau de pe foc după ce s-au omogenizat toate ingredientele și se oprește o cană din această compoziție(în care se adaugă esența de rom) pentru glazurarea prăjiturii la final. Restul compoziției se lasă la răcit. Albușurile se separă de gălbenușuri și se bat spumă cu cele 6 linguri de zahăr. Gălbenușurile se adaugă pe rând compoziției lăsate la răcit, iar pe urmă praful de copt amestecat cu făina. Se omogenizează bine cu mixerul toate ingredientele, iar la  final se încorporează albușurile bătute spumă în prealabil. Albușurile se încorporează întotdeauna la mână, cu un tel, lingură sau spatulă. Nu se folosește mixerul. Se dă compoziția rezultată la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute. După ce se scoate negresa din cuptor, se toarnă deasupra cana de glazură și se presară nuci măcinate, nucă de cocos sau zahăr pudră.


Să vă fie de bine!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!