Chec în trei culori Alina Avram 25 octombrie 2012 No Comment

Am văzut acest chec pe site-ul Rețete ca la mama, cu câteva zile în urmă și mi-am propus ca într-o zi să-l încerc și eu. L-am încercat astăzi și a ieșit foarte bun, aromat, interesant. Am înlocuit pudra de ceai verde care era trecută în rețetă cu siropul de mentă. Am mai făcut prăjituri cu mentă și au ieșit foarte bune și tocmai de aceea am apelat din nou la acest sirop. În plus dă și un gust mai bun prăjiturilor. Mi-am adăugat poza și pe site-ul de unde am preluat rețeta, o puteți vedea dând click aici. Nu este un chec foarte greu de făcut, mai greu poate o să vi se pară să turnați aluatul de chec în tavă pe trei rânduri fără să se unească între ele. Reușiți acest lucru cu niște bucăți de carton îmbrăcate în folie de aluminiu. Este explicat mai pe îndelete pe site-ul cu pricina, dacă nu vă descurcați.

Ingrediente:

225 g de făină
6 ouă
170 g de zahăr
120 g de unt
3 linguri de lapte
1 lingură de cacao
3-4 linguri de sirop de mentă
coajă de lămâie 
o esență de vanilie
un praf de sare

Mod de preparare:

Se separă gălenușurile de albușuri, iar acestea din urmă se bat spumă tare ca la bezele cu un praf de sare și cu zahărul adăugat pe rând. Gălbenușurile se mixează și ele puțin și se adaugă treptat peste albușuri, amestecând cu o spatulă. Se adaugă apoi untul topit, lingurile de lapte, pe rand, coajă rasă de la o jumătate de lămâie și esența de vanilie. Se amestecă ușor până la omogenizare și la final se adaugă puțin câte puțin făina cernută. Se împarte compoziția în trei boluri, dintre care în unul se adaugă siropul de mentă, în celălalt lingura de cacao dizolvată în puțină apă fierbinte, iar unul se lasă așa cum este. Dacă folosiți un sirop de mentă mai subțire, mai adaugați 2-3 linguri de făină în bolul cu compoziția de mentă. Toate cele 3 boluri trebuie să aibă aceeași consistență.
Se toarnă pe rând compozițiile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, în cele trei spații create cu ajutorul unor cartoane acoperite cu folie de aluminiu. 
Eu trebuie să recunosc că m-am chinuit puțin și mă temeam să nu dau greș și să se unească între ele compozițiile. Se dă drumul la cuptor să se încălzească, la 180 de grade și înainte de a băga tava la cuptor, se scot cu grijă cartoanele despărțitoare.
Se lasă tava la cuptor pentru 30-35 de minute, și se încearcă cu o scobitoare checul pentru a vedea dacă s-a copt suficient.
Dacă are tendința de a se rumeni deasupra, se acoperă checul cu hârtie de copt și se dă focul doar de jos în sus, la cuptoarele electrice.
Am schimbat puțin rețeta și a ieșit un chec gustos, colorat și parfumat. Merită încercat și cu alte culori, dar naturale, nu coloranți.

Să vă fie de bine!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!