mituri despre ciocolată

În articolul de astăzi vorbim despre 10 mituri despre ciocolată. Adesea auzim diverse mituri de la prieteni sau colegii de muncă despre ciocolată, dar te-ai întrebat vreodată câte din ele sunt adevărate? Ei bine, mai jos o să vorbim despre cele mai întâlnite 10 astfel de mituri.

Ciocolata distruge dintiiFALS

Acest truc este folosit de părinți pentru a împiedică consumul excesiv de dulciuri al copiilor. Conform unui studiu realizat de cercetătorii japonezi de la Universitatea din Osaka, cacaua conține agenți antibacterieni care protejează dintii împotriva apariției cariilor. Deoarece, în mare parte, ciocolata care se comercializează conține mult zahăr, nu se recomandă consumul excesiv.

Ciocolata favorizează apariția coșurilor – FALS

Acest lucru a fost contrazis de către specialiștii de la Facultatea de Medicină a universității din Pensylvannia, SUA. Prin studiile lor, s-a demonstrat că nu există nicio legătură între consumul de ciocolată și problemele tenului.

Ciocolata prelungește viața – ADEVĂRAT

Oamenii de știință de la Harvard au realizat un studiu, în urmă căruia s-a constatat că bărbații care consumă ciocolată trăiesc mai mult decât cei care nu au acest obicei alimentar. Cacaua posedă un puternic efect antioxidant natural, protejând împotriva oxidării lipo-proteice, ceva mai mult decât alte alimente sau băuturi bogate în antioxidanți polifenolici.

Ciocolata îngrașă – ADEVĂRAT

Ciocolata care să găsește în comeț și care are mult zahăr, dacă este consumată în mod exagerat poate să-ți aducă kilograme în plus. În special ciocolata cu lapte conține foarte multe calorii și ar trebuie evitat consumul ei în mod excesiv.

Ciocolata neagră conține mai puține calorii – FALS

Ciocolata neagră este mai grasă în comparație cu cea cu lapte, care este mai dulce. Cu toate acestea, ambele conțîn același număr de calorii, cu diferența că ciocolată cu lapte conține mai mult calciu.

Ciocolata îți dă migrene – PARȚIAL ADEVĂRAT

Ciocolata conține tiramina și feniletilamina, care pot declanșa migrene, dar se găsesc în concentrații foarte mici. Sunt foarte rare cazurile în care ciocolată poate declanșa o migrenă.

Ciocolata poate cauza indigestie – FALS

Ciocolata nu este un aliment greu de digerat de stomac. Cercetările arată că 200 g de ciocolată este digerată în aproximativ o ora, mult mai puțîn decât digera stomacul celelalte alimente.

Ciocolata conține antioxidanți – ADEVĂRAT

Ciocolata amăruie, prin conținutul ridicat de cacao, conține cei mai mulți antioxidanți, dușmanii radicalilor liberi, responsabili de procesul de îmbătrânire.

Ciocolata provoaca insomnii – FALS

Consumată la ore târzii poate da o ușoară stare de agitație din cauza cantității mari de cacao, dar nu constituie o cauză a insomniilor.

Ciocolata nu trebuie consumată de către animale – ADEVĂRAT

În cantități suficiente, teobromină găsită în ciocolată este toxică pentru organismele animale, precum caii, câinii, papagalii, rozătoare mici, și pisici deoarece acestea nu sunt capabile să metabolizeze substanță chimică în sine. Dacă sunt hrăniți cu ciocolată, teobromină va rămâne în sistemul lor circulator o perioada de timp de până la 20 ore, iar animalele vor experimenta crize epileptice, infarct miocardic, hemoragii interne, sau chiar moartea.