Browsing "Older Posts"

Ruladă de porc cu ardei copți și cașcaval

Această ruladă am pregătit-o pentru Crăciun așa că de sfârșit de an nu o să mai pregătesc niciun fel de ruladă. Sunt foarte ușor de pregătit și pot fi servite atât calde cât și reci. Varianta cu ardei copți e pentru prima dată când o încerc și e super bună. Ardeii copți i-am avut în congelator așa că treaba a decurs foarte repede.

Ingrediente:

1 kg de carne de porc
100 g de cașcaval
3-4 ardei copți
sare, piper
puțin ulei de măsline

Mod de preparare:

Aveți nevoie de o bucată de carne pe care să o puteți felia și ulterior bate puțin cu ciocanul. Eu am avut două bucăți din care am reușit să scot două felii mari de carne pe care le-am bătut puțin cu ciocanul.
Se condimentează cu sare și piper, se așază deasupra ardeii copți și cașcavalul și se rulează. Se prinde carne cu scobitori sau cu sfoară. Se pun ruladele într-o tavă unsă cu ulei și se toarnă și puțină apă. Se coc la coc potrivit și se învârt din când în când pentru a se rumeni pe toate părțile. Se scot scobitorile și se servesc calde sau reci. 






Să vă fie de bine!
30 decembrie 2014

Tort Sacher

Sărbătorile trec cu pași repezi, timpul trece în general pe nesimțite. Suntem într-o continuă mișcare și grabă! Mi-aș dori uneori ca timpul să stea în loc să ne bucurăm cât mai mult de momentele frumoase din viața noastră. Sărbătorile sunt cel mai pun prilej de a aprecia căldura familiei, de a ne apropia cât mai mult de cei dragi nouă, de a dărui mai mult semenilor noștri. Nu aș dori să devin prea nostalgică pentru că aș vrea să vă vorbesc puțin despre rețeta tortului Sacher, unul dintre cele mai populare torturi de ciocolată. Mi-aș dori nespus să merg în Austria să gust acest tort la mama lui acasă. Sper totuși că am redat o copie cât de cât acceptabilă a faimosului tort. Se pare că secretele faimosului tort Sacher inventat de Franz Sacher pe la 1832 sunt deținute de patiseria Hotelului Sacher din Viena și din Salzburg. Alte locații unde se mai servește rețeta originală ar mai fi cafenelele Sacher din Graz, Innsbruck, Sacher Shop din Bolzano, aeroportul din Viena și online pe site-ul Hotelului Sacher. Așadar restul sunt doar niște imitații ale rețetei originale secrete.

Ingrediente:

200 g de ciocolată neagră(74%cacao)
100 g de unt
150 g de zahăr pudră
10 albușuri
8 gălbenușuri
1/2 baton de vanilie
120 g de făină
1/2 linguriță de praf de copt
un praf de sare

1 borcan mic de dulceață de caise

Pentru glazură:

150 g de zahăr pudră
200 ml de frișcă lichidă
100 g de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Ciocolata se topește pe bain-marie. Gălbenușurile se mixează bine cu zahărul pudră. Se adaugă apoi ciocolata topită, untul topit și semințele de vanilie. Se încorporează apoi albușurile mixate spumă cu un praf de sare. La final se încorporează și făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziția rezultată în două tăvi cu diametrul de 22 de cm, unse cu unt și tapetate cu făină.

Puteți coace blatul și într-o singură tavă cu diametrul mai mare și apoi îl feliați. E de preferat totuși să-l coaceți separat, la foc mediu pentru 35 de minute. 
După ce s-a copt, se lasă să se răcească pe un grătar și apoi se feliază. Se umple apoi cu dulceața de caise. Eu l-am curățat și pe margini de partea rumenită.

Pentru glazură se topesc ciocolata și frișca pe foc mic. Se adaugă zahărul și se omogenizează. Se toarnă glazura pe tort și se lasă să se scurgă pe un grătar. Se dă la rece peste noapte. Se ornează apoi cu ciocalată albă sau neagră topită pe baie de aburi. Eu am stricat ulterior glazura pentru că am umblat a doua zi la ea. Greșisem scrisul :)). E un tort dens, amărui, acrișor, ciocolătos și super sățios.




Să aveți sărbători fericite în continuare!

27 decembrie 2014

Cozonac de post cu dovleac și nucă

Vă mărturisesc sincer că eu nu am făcut niciodată cozonac de post, aceasta a fost prima încercare și reușită de altfel. Când îl vezi și îl guști nu ai zice că e de post. E galben de la dovleac, e umplut cu nucă și rahat. E perfect. Părerea mea e că aglomerarea aluatului cu tot felul de ingrediente mai mult strică decât ajută. Un aluat de cozonac ca să crească are nevoie doar de apă, sare, zahăr, ulei și drojdie. Desigur, putem înlocui apa cu laptele și uleiul cu untul. Nu am făcut și nici nu mă văd plămădind aluatul vreo 2 ore cu 10 gălbenușuri :).  Se poate transforma cu succes rețeta aceasta într-una de frupt. Cu toate acestea, l-aș mânca cu drag și de Sărbători, de post fiind. 

Ingrediente:

1000-1100 g de făină
150 g de zahăr
un praf de sare
400 g de piure de dovleac
84 g de drojdie proaspătă
300 ml de apă călduță
100 ml de ulei 

250 g de nucă măcinată
3 linguri de nesquik
100 g de rahat

Mod de preparare:

Inițial am folosit 1 kg de făină și am mai adăugat la final cam 100 de g. Așadar  se cerne făina într-un vas încăpător și se amestecă cu zahărul și sarea. Drojdia se dizolvă în jumătate din cantitatea de apă călduță și se adaugă în centrul făinii. Se amestecă și se adaugă și piureul de dovleac răcorit. Se începe frământarea aluatului(10-15min) și se adaugă pe rând restul de apă călduță. Se adaugă apoi și uleiul și se frământă până aluatul devine omogen, elastic și se desprinde de pe mâini. Dacă vi se pare că e prea moale, mai adăugați puțină făină. Se lasă aluatul la crescut la loc cald până își dublează volumul. 
Se pregătește între timp umplutura. Eu am avut nuca deja măcinată și amestecată cu zahăr și cacauă. Se macină nuca și se amestecă cu puțină cacao și zahăr(mai mult la ochi așa). Am mai adăugat în plus câteva linguri de nesquik și puțină apă să devină ca o pastă ușor de întins pe aluat. 
După ce a crescut aluatul se împarte în 3 părți egale. Se întind foile cu mâna și se ung cu compoziția de nucă. Se adaugă rahatul tăiat deasupra și se rulează. Se împletesc rulourile de aluat și se pun în două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut pentru 30 de minute. 

Se introduc tăvile în cuptorul preîncălzit la temperatură medie. Se lasă să se rumenească frumos, cam 30-40 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Se scot, se ung cu apă amestecată cu puțin zahăr și se lasă să se răcorească înainte de a-i scoate din tavă.
Bineînțeles că nu o să rezistați tentației de mânca din el așa cald cum e! Exact așa am făcut și eu, următoarele două poze sunt făcute cu telefonul când am scos cozonacul din tăvi și l-am tăiat să-l mâncăm.


Să vă fie de bine!
22 decembrie 2014

Mousse de ciocolată cu aromă de Earl Grey

Ce faci când îți rămân resturi de ciocolată, frișcă și albușuri de la alt desert? Faci un mousse delicios! În mod normal ar fi trebuit să îl fac cu ciocolată neagră, dar îmi rămăsese niște ciocolată cu lapte pe care trebuia să o utilizez cumva. Mă tenta în mod deosebit această rețetă pentru că mosse-ul acesta are gust parfumat de ceai negru. Se poate utiliza pentru prăjituri și blaturi de tort. Chiar am de gând să încerc și acest lucru, dar o să folosesc ciocolata neagră fină.

Ingrediente:

3 albușuri
30 g de zahăr
100 g de ciocolată neagră(sau cu lapte)
300 ml de frișcă lichidă
2 lingurițe de earl grey

Mod de preparare:

Albușurile se bat spumă cu zahărul, iar ciocolata se topește pe baie de aburi.Ceaiul se macină fin și se amestecă cu frișca bătută. Se adaugă ciocolata răcorită peste frișcă și se încorporează, iar la final albușurile puțin câte puțin. Amestecați ușor astfel încât mousse-ul să își păstreze aspectul aerat. Se distribuie desertul în porții individuale și se dă la rece peste noapte. Se servește cu fructe proaspete! E super bun și parfumat!



Să vă fie de bine!
19 decembrie 2014

Bomboane de ciocolată cu ardei iute

Bine v-am regăsit! Am făcut o scurtă pauză pentru că momentan mă aflu în Romania pentru sărbătorile de iarnă și sunt destul de ocupată! Bombonicile acestea le-am făcut înainte de a pleca din Italia. Vă explic îndată cum le-am făcut și cum m-am complicat ulterior. Vă asigur însă că e irezistibilă combinația. Ca să nu mai zic de faptul că ciocolata neagră conținea și sare! :)

Ingrediente:

200 g de ciocolată neagră 74% cacao
80 ml frișcă lichidă
ardei iute uscat
40 g de unt

150 g de ciocolată albă(sau neagră)
50 g ciocolată cu lapte

Mod de preparare:

Dacă doriți să pregătiți niște bomboane în maniera această vă spun că nu am respectat modul de preparare al pralinelor de ciocolată, respectiv temperarea ciocolatei și de aceea le-am numit bomboane de ciocolată. Trebuie ținute la rece pentru că se înmoaie destul de rapid.
Așadar frișca lichidă se pune pe foc împreună cu puțin ardei iute uscat. Să zicem, un vârf de cuțit. Se adaugă ciocolata neagră și se amestecă să se topească în totalitate. Se adaugă apoi untul și se urmează același procedeu. Se toarnă ciocolata în forme și se dă la rece peste noapte. 
A doua zi se scot bomboanele cu grijă din formă și se așază pe un grătar. Se pot îmbrăca în ciocolată neagră sau albă. Se topește ciocolata albă pe baie de aburi împreună cu câteva linguri de frișcă lichidă. Se toarnă cu lingura ciocolata deasupra fiecărei bomboane până sunt acoperite în totalitate și se dau din nou la rece peste noapte, de preferabil. Se topește de această dată ciocolata cu lapte pe baie de aburi. Cu ajutorul unei lingurițe se toarnă în fir subțire ciocolata deasupra bomboanele. Se dau la rece și se țin acolo până urmează a fi consumate. 
Dacă folosiți ciocolata neagră sau cu lapte la glazurarea sau decorarea bomboanelor nu o subțiați cu frișcă lichidă, în schimb cea albă trebuie subțiată. Puteți renunța la glazurare și în momentul în care le scoateți din forme le puteți da prin cacao. Sunt mai iuți în maniera aceasta. 



Să vă fie de bine!
17 decembrie 2014

Whoopies cu cafea

În Statele Unite sunt cunoscuți din anii 20, dar la noi au apărut destul de recent. Acești biscuiți umpluți seamănă cu niște sandvișuri,  sunt umpluți cu tot felul de creme pe bază de zahăr, unt, frișcă, brânză, budinci, fructe, marshmallows. Compoziția e un mix între cea utilizată pentru cupcakes și compoziția clasică pentru biscuiți.  În privința cremelor și a decorării nu sunt limite. Se pot decora cu zahăr colorat cum am făcut eu sau ciocolată, fistic, bombonele colorate sau se pot glazura cu zahăr,  ciocolată, etc.


Pentru 30-36 de bucăți:

175 g de unt moale
150 g de zahăr
1 linguriță de extract de vanilie(esență de vanilie)
1/2 linguriță de sare
2 ouă
225 g de făină
75 g de cacao
1 linguriță de praf de copt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
50 ml de lapte
120 ml de cafea tare

Pentru cremă:

80 g de unt moale
80 g de brânză cremă
250 g de zahăr pudră
1 linguriță de cappuccino

Mod de preparare:

Untul se mixează cu zahărul, vanilia și sarea. Se adaugă pe rând ouăle. Făina se amestecă cu cacaua, praful de copt și bicarbonatul. Laptele se amestecă cu cafeaua. Se încorporează amestecul de făină compoziției de unt, alterând cu compoziția de lapte și cafea. 
Se pune câte o lingură de compoziție într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ideal ar fi să aveți forme speciale de silicon pentru așa ceva, pentru că astfel vor ieși egali biscuiții. Dacă nu, distribuiți compoziția cu ajutorul unui poș și dați-le o formă rotundă. Lăsați distanță între ei pentru că vor crește și-și vor mări volumul.
Se coc la 190 de grade pentru 10 minute. Se scot din cuptor cât sunt copți, dar moi încă și se lasă să se răcească pe un grătar. 


Pentru cremă ar trebui să faceți o cantitate mai mare dacă vreți ca ei să fie foarte plini de cremă, aceasta ajunge cam la fix. Untul moale se mixează cu crema de brânză(eu am folosit ricotta). Se adaugă puțin câte puțin zahărul pudră și la final cappuccino. Se ung jumătate din biscuiții cu crema aceasta și se închid cu cealaltă jumătate. Se strâng puțin pentru a ieși crema în exterior. Se pot lăsa așa sau se pot decora cu zahăr colorat.


Să vă fie de bine!
13 decembrie 2014

Brăduț din turtă dulce și turtă dulce decorată

Am făcut turtă dulce după rețeta  Ritei și glazura tot după rețeta ei. Desigur, nu avea cum să dau greș, vorbim despre o profesionistă în domeniu și rețetele ei sunt perfecte. Am înjumătățit cantitățile pentru că și așa am copt și am ornat destul de multă pentru o începătoare ca mine. Cu ocazia asta am făcut și brăduțul, pe care l-am făcut și acum doi ani, dar cu biscuiți.

Ingrediente pentru turta dulce:

500 g de făină albă
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1 esență mică de portocale
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
150 g de zahăr pudră
1 1/2 ou
125 g de miere de albine
150 g de unt

Pentru glazură de zahăr:

1 albuș
200 g de zahăr pudră
1 linguriță de zeamă de lămâie
1 lingură de amidon
colorant alimentar roșu

Mod de preparare:

Pentru compoziția de turtă dulce se topește pe baie de aburi untul împreună cu mierea de albine. Sau în cuptorul cu microunde. După ce se topește se amestecă timp din 30 în 30 de secunde până se leagă compoziția și se lasă să se răcorească.
Făina se amestecă cu condimentele și bicarbonatul de sodiu. Ouăle (eu am folosit un ou și jumătate) se bat cu zahărul până se omogenizează. Se adaugă în centrul făinii compoziția de miere și unt apoi cea de ouă și se amestecă cu o lingură de lemn. Când începe să se lege se frământă cu mâna și se înfoliază aluatul rezultat ce se dă la rece până a doua zi. 
Se presară puțină făină pe masă și întinde aluatul într-o foaie nu prea subțire. Se decupează formele dorite și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc turtele la temperatură medie pentru 5-10 minute. Eu le-am scos după ce și-au schimbat puțin culoarea în maroniu. 
Se scot pe un grătar și se lasă să se răcească. În prima poză sunt formele pentru brăduț. Apoi am optat pentru forma de steluță pentru turtele mele. 

Se pregătește glazura. Se degresează bine vasul în care faceți glazura și se mixează apoi albușul cu zahărul adăugat pe rând, puțin câte puțin. Se adaugă zeama de lămâie și amidonul. Se continuă mixarea până rezultă o compoziție densă, omogenă. Eu am folosit câteva picături de colorant gel roșu. Dacă nu folosiți imediat glazura, o acoperiți cu folie alimentară să nu se usuce și o dați la rece.
Cu ajutorul unui poș sau după indicațiile Ritei, decorați turta dulce cu glazură roșie și albă după talent și preferințe. Modelele pe care le-am făcut eu sunt cele mai ușoare. Cu cât e mai subțire capătul la poș cu atât e mai bine. Ies decorațiunile mai frumoase. Lăsați glazura să se usuce bine și depozitați turtele într-un bol cu capac. Pentru brăduț am folosit și câteva bomboane colorate. Nu știu cum de am avut atâta răbdare la decorat, eu la capitolul asta stau cam prost, dar mă tratez. Se lucrează destul de ușor cu glazura de zahăr așa că nu ar trebui să vă dea mari bătăi de cap. Dacă aveți alte forme pentru turta dulce precum omuleți, clopoței, ghetuțe, brăduți, folosiți-le! Cu cât sunt mai multe forme cu atât e mai distractiv. Le puteți agăța și în brad turtele voastre.






Să aveți spor! Crăciun fericit!
11 decembrie 2014

Somon gratinat

Vă dau o idee de un prânz delicios sau de o cină la fel de delicioasă, de te lingi pe degete. Somonul e unul din peștii mei favoriți, alături de ton, dorada, bacala, macrou, etc. Ar fi trebuit să folosesc mărar în rețetă, dar nu am unde-l găsi și în plus nu se găsește așa de ușor aici. Am folosit în schimb mai mult pătrunjel. Dacă aveți mărar folosiți-l și îmi spuneți și mie cum vi s-a părut combinația. Rețeta e super simplă, pentru 1-2 persoane. Eu nu am putut să mănânc toată bucata de pește, dar dacă adăugați o garnitură lângă, e suficient pentru două persoane.

Ingrediente:

250 g de somon propaspăt
4 linguri de pesmet
3 linguri de iaurt 
1 cățel de usturoi
1 șalotă
o lingură de ardei roșu sau ardei picant
1 lingură de semințe de susan
o legătură de pătrunjel proaspăt
ulei de măsline extravirgin
sare, piper

Mod de preparare:

Tocați mărunt sau la robot usturoiul, șalota, pătrunjelul și ardeiul. Amestecați cu pesmetul, semințele de susan și iaurtul. Condimentați amestecul cu sare, piper și ulei de măsline. Așezați somonul în tavă și acoperiți-l cu compoziția obținută. Presărați câteva semințe de susan deasupra și dați tava la cuptor pentru 15 minute cu funcția grill.  După cele 15 minute îl mai puteți lăsa 5 minute la temperatură medie, cu căldură doar în partea de jos. Cu cât e mai subțire somonul cu atât se face mai repede, dacă e mai grosuț s-ar putea să ma aveți nevoie de câteva minuțele în plus.
Savurați-l cald cu puțin iaurt natural. 



Să vă fie de bine!

10 decembrie 2014

Brie en Croûte

Eu de obicei brânza brie o consum așa: ung două lipii cu brânză. pun struguri deasupra și coc lipiile una peste alta în tigaie până se înmoaie brânza. Apoi tai în triunghiuri și savurez! Nici varianta asta nu e deloc de ignorat, e delicioasă pe cuvânt vă spun! Și e foarte simplu de pregătit! Și nu mai zic că are așa un aspect festiv de sărbători de iarnă!

Ingrediente:

250 g de brie
un pachet de foietaj
2 linguri de miere de albine
câteva migdale 
crackers(opțional)

Mod de preparare:

Se pune brânza în mijlocul aluatului, se toarnă deasupra mierea de albine și se distribuie migdalele. Se împăturește. Nu e musai să faceți steluțe, mie mi-a mai rămas aluat și de asta le-am făcut. Puneți brânza în tavă și dați-o la cuptor să se rumenească aluatul. Cu cât îl lăsați mai mult cu atât se va topi mai bine brânza din interior. Aluatul meu fiind destul de mult nu s-a topit chiar tare brânza, dar nu a fost bai, a fost delicios totul! 




Să vă fie de bine!