Browsing "Older Posts"

Poale-n brâu cu brânză de vaci și stafide

Dacă pentru Crăciun am făcut cozonaci, pentru acest sfârșit de an am ales să fac niște plăcinte cu brânză de vaci. Le-am făcut pentru a ne satisface poftele personale și cam de fiecare dată când vin acasă fac plăcinte cu  brânză. De data aceasta am înlocuit laptele cu apa minerală și am folosit un amestec de brânză de vaci cu urdă. Le-am făcut mai micuțe ca de obicei și s-au consumat imediat. Până la urmă, calde sunt cele mai bune. Datorită faptului că ne aflăm în ultima zi din an, vă urez tuturor un sincer La mulți ani! Anul care vine să vă aducă numai bucurii!

Ingrediente pentru aluat
900 g de făină
o cană mare de apă minerală
100 g de unt
5 linguri de zahăr
40 g de drojdie
sare
o ceșcuță de ulei
2 ouă

Pentru umplutură:
700 g de brânză de vaci
8 linguri de zahăr
3 ouă
100 g de stafide
esență de vanilie
4 linguri de făină

În plus:
un gălbenuș pentru uns plăcintele

Mod de preparare:

Se cerne făina într-un bol măricel, se adaugă un praf de sare și zahărul și se amestecă. Drojdia se dizolvă într-o ceșcuță cu apă minerală călduță și se adaugă peste făină. Se amestecă din nou și se face o gropiță în centrul ei. Se adaugă ouăle, untul moale și se frământă, turnând din când în când apă minerală călduță. Se frământă bine de tot și se adaugă la final uleiul puțin câte puțin până aluatul devine elastic, omogen și ușor de modelat. Se lasă la crescut la loc cald. Puteți adăuga în aluat și coajă de lămâie. 
După cum am mai spus eu am folosit un amestec de brânză de vaci și urdă. Voi puteți folosi doar brânză de vaci pe care o amestecați cu ouăle întregi, zahărul, esență de vanilie, stafidele hidratate bine în apă cu esență de vanilie și făina. Se amestecă bine compoziția. Nu trebuie să fie o compoziție prea moale pentru că va curge din plăcinte. 
După ce a crescut aluatul se transferă pe masa de lucru unsă cu făină. Se împarte în părți egale și se formează câte o foaie individuală de plăcintă cu ajutorul mâinilor. Se pune în centrul foii o lingură de brânză și se împachetează plăcintele unind bine colțurile. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se mai lasă puțin la crescut. Înainte de a introduce tava în cuptor, la foc potrivit, se ung cu un gălbenuș bătut. 
Se lasă în cuptor până se rumenesc frumos. Nu pot să vă indic un interval de timp exact pentru că ține foarte mult de cuptorul fiecăruia. Din această cantitate de aluat mi-au ieșit 16 plăcinte potrivite. Se lasă la răcit și apoi se consumă. Sunt foarte bune calde. Logic, nu? Cam așa arată poalele-n brâu moldovenești. Dacă vă plac le puteți analiza și într-o altă variantă aici, cu dovleac și stafide. 


Să vă fie de bine! La mulți ani!

31 decembrie 2012

Ruladă de porc cu carne tocată și mozzarella

Sărbătorile de iarnă sunt frumoase, țin mai mult decât celelalte, au un farmec aparte și se mănâncă mult. Și cum carnea de porc e nelipsită din casele românilor e bine să avem alternative atunci când o pregătim. Pe lângă  binecunoscutele preparate tradiționale merge și o ruladă din carne de porc. E ideală ca și gustare și arată minunat în farfurie. Eu am ales să o umplu cu carne tocată și mozzarella. Voi puteți opta pentru un alt sortiment de brânză, care vă place mai mult.

Ingrediente:

1 kg de mușchi de porc
500 g de carne tocată
2 cepe
250 g de mozzarella
sare, piper
ulei
rozmarin

Mod de preparare:

Încercați să tăiați bucata de carne cât mai bine încât să obțineți o felie mare de carne pe care o bateți puțin cu ciocanul. Eu am tăiat bucata de mușchi în două și am făcut două rulade, una mai mare și alta mai mică. Condimentați cu sare și piper carnea bătută. Căliți în ulei încins cepele tăiate mărunt și apoi adăugați și carnea tocată. Condimentați amestecul și lăsați-l pe foc pentru aproximativ 10 minute. 
Așezați feliile de brânză pe bucata de carne și apoi carnea tocată. Rulați și strângeți rulada cu ață tare. Puneți rulada sau ruladele (depinde câte ați făcut) în tavă, adăugați o cescuță de apă, două crenguțe de rozmarin și acoperiți tava cu folie de aluminiu. Dați tava la cuptor la foc mediu până când se rumenește bine pe ambele părți. La jumătatea timpului de coacere îndepărtați folia și lăsați rulada să se rumenească, învârtind-o de pe o parte pe cealaltă. După ce s-a făcut, lăsați-o la răcit, îndepărtați ața și serviți-o cu poftă.


Să vă fie de bine!
30 decembrie 2012

Tort tiramisu fără ouă

I-am pregătit mamei mele pentru petrecerea de Revelion un tort tiramisu fără ouă în compoziție. Am renunțat de această dată la ouă și am folosit doar frișcă și mascarpone pentru a-l umple. Inițial am vrut să fac un blat normal de tort, dar am optat în final pentru pișcoturi pentru că întreaga operațiune durează mai puțin și mamei mele îi place foarte mult tiramisu cu pișcoturi:). Am folosit o tavă cu pereții detașabili pentru a face un tiramisu rotund și să-i dau un aer de sărbătoare. Îi puteți da orice formă doriți pentru că acest tort e bun oricum, atât respectând rețeta originală cu ouă și Marsala în compoziție cât și deviind puțin de la aceasta. Fiind în România am folosit produsele pe care le găsesc aici, nefiind foarte mulțumită de acestea, dar aceasta este o altă poveste și nu e cazul să o dezvolt aici. Pe scurt, brânza mascarpone și frișca lichidă din Italia sunt cu mult mai bune și mai gustoase.

Ingrediente:

400 g de pișcoturi
500 g de mascarpone Delaco
500 ml de frișcă lichidă  
2 căni de cafea tare
1/2 sticluță esență de rom
2 linguri de zahăr vanilat
cacao

Mod de preparare:

Faceți cafeaua tare (espresso), adăugați esența de rom și lăsați-o la răcit. Mixați frișca lichidă bine de tot și amestecați-o apoi cu brânza mascarpone. Folosiți mixerul pentru a realiza o cremă omogenă. Adăugați zahărul vanilat și mixați în continuare. Eu nu am folosit zahăr tos pentru crema de mascarpone pentru că frișca deja conținea zahăr. Puteți adăuga 2-3 linguri de zahăr atunci când mixați frișca. 
Înmuiați pișcoturile în cafea și așezați primul strat în tavă. Așezați pe margine (în picioare) pișcoturile înmuiate doar pe o singură parte (cea interioară). Umpleți apoi cu primul strat de cremă, așezați al doilea strat de pișcoturi înmuiate în cafea și tot așa până la epuizarea ingredientelor. Realizați cu ajutorul unui poș forme deasupra tortului și presărați cacao deasupra. Dați tortul la rece peste noapte și a doua zi puteți desface pereții tăvii. Pentru un aspect mai plăcut îl puteți lega cu o panglică colorată. 




Să vă fie de bine!

29 decembrie 2012

Tort simplu cu cremă de ciocolată

De când am ajuns acasă stau destul de prost cu timpul, care va să zică găsesc cu greu puțin timp liber pentru a mai pregăti și publica ceva bun pe blog. Îmi lipsește blogul, dar este o perioadă destul de aglomerată pentru toată lumea așa că sper să recuperez cât de curând timpul pierdut. A trecut și Crăciunul și intrăm cu pași repezi într-un nou an. Pentru petrecerea de Revelion și cea de Sfântul Vasile avem nevoie de preparate alese să ne impresionăm invitații și familia. Un tort ușor și bun e întotdeauna binevenit și te scoate din încurcătură. E un desert festiv, savuros și pe placul oricui. Nu ai cum să nu-ți impresionezi familia și invitații cu un tort bun. Tortulețul meu e simplu de făcut, nu e foarte dulce și e foarte bun. Pentru iubitorii de ciocolată e extraordinar. Am beneficiat de ajutorul neprețuit al soțului meu la finisarea lui. Adică el a avut mai multă răbdare ca mine să îi dea o formă frumoasă la final. 

Ingrediente pentru blat:
4 ouă
150 g de zahăr
150 g de făină
1/2 sticluță de vanilie
un praf de sare

Pentru crema de ciocolată
250 g de frișcă lichidă
225 g de ciocolată menaj
arome(opțional)

În plus: 
bombonele colorate pentru decor
unt și făină pentru uns tava de copt

Mod de preparare:

Realizați un blat de tort din ouăle bătute timp de minim 15 minute cu un praf de sare și zahărul adăugat pe rând. Eu am realizat această operațiune la robotul de bucătărie, dar puteți să le mixați foarte bine și cu un mixer. După aceea încorporați ușor cu o spatulă făina cernută peste ouăle bătute spumă tare. Adăugați și esența de vanilie și turnați compoziția într-o formă rotundă unsă cu unt și tapetată cu făină. Dați forma la cuptor, la 160 de grade pentru 25 de  minute. Testați blatul cu o scobitoare pentru a vedea dacă s-a copt suficient și apoi lăsați-l la răcit. Mai multe detalii găsiți aici.
Crema trebuie să o pregătiți cu  4-5 ore înainte de a o folosi pentru blat. Topiți ciocolata împreună cu frișca lichidă pe foc mic, fără să fiarbă. Omogenizați amestecul și lăsați-l la răcit în frigider pentru 4-5 ore minim. După acest interval de timp mixați crema rece până capătă un aspect de frișcă bătută bine. Puteți să adaugați diferite arome în crema de ciocolată, după preferințe.
Blatul răcit se taie în trei felii și se umple cu crema de ciocolată. Se îmbracă la final în ciocolată și se ornează cu bombonele colorate. Eu am folosit o formă cu care tai de obicei brânzeturile pentru a-i realiza decorul ce se observă în poze:).


La mulți ani!
28 decembrie 2012

Ruladă de pui cu cașcaval, măsline și ardei

Am ajuns cu bine, acasă, în România și mă  bucur nespus că sunt alături de cei dragi. Am lipsit două zile de pe blog și îmi era dor așa că m-am gândit să vă arăt o ruladă de pui pe care am făcut-o cu puțin timp înainte de a pleca din Italia. O puteți face și voi pentru masa de sărbători sau într-o zi ca oricare alta, de ce nu?!Nu aveți nevoie de prea multe ingrediente și se face ușor tare. Am servit-o ca  pe un fel de mâncare propriu-zis alături de cartofi prăjiți (mai puțin eu). 

Ingrediente:

un piept de pui
100 g de cașcaval
1/2 ardei roșu
o mână de măsline fără sâmburi
sare, piper
ulei de măsline
o căniță de apă

Mod de preparare:

Tăiați pieptul de pui în două și apoi fiecare jumătate o tăiați din nou  pe lungime astfel încât să rezulte o bucată de piept de pui de mărimea a două palme. Sărați și piperați pieptul de pui. Bateți bucățile de piept de pui cu un ciocan și așezați deasupra lor cașcavalul ras, ardeiul tăiat fâșii și măslinele. Rulați cu grijă și prindeți rulada din loc în loc cu scobitori (așa am procedat eu) să nu se desfacă.
Așezați ruladele de pui într-o tavă, turnați cănița de apă, puțin ulei de măsline și dați-le la cuptor, la foc mediu până se rumenesc frumos și pe o parte și pe cealaltă. Acoperiți tava cu folie de aluminiu până la jumătatea preparării, iar la final descoperiți tava și lăsați rulada să se rumenească. Dintr-un piept de pui mie mi-au ieșit două rulade de mărimea celor pe care le vedeți în poze, una mai mare și una mai mică. După ce s-au rumenit ruladele, lăsați-le să se răcească, scoateți scobitorile și serviți-le, după preferințe.


Să vă fie de bine!
22 decembrie 2012

Brăduț din biscuiți și biscuiți asortați

Ca să nu fac două postări pentru că nu prea avea rost având în vedere că e vorba de aceeași rețetă de biscuiți, am cumulat pozele într-o singură postare. Ziua de ieri mi-am petrecut-o în bucătărie jucându-mă cu aluat de biscuiți. Nu chiar toată ziua, doar jumătate din ea:). Este vorba despre același aluat de biscuiți ca la biscuiții cu miere, ghimbir și scorțișoară care mi-a plăcut nespus de mult și am dorit să refac această rețetă.  Nu am schimbat nimic la rețetă, doar am dublat cantitățile. Am avut suficientă compoziție astfel încât să realizez brăduțul pe care cred că l-ați văzut și în varianta brăduț din pancakes cu mentă și cocos și în plus  niște biscuiți asortați (cu zahăr pudră și ciocolată albă). O să repet rețeta pentru doritori, e mai greu puțin cu atâtea link-uri inserate:).

Ingrediente:
250 g de făină integrală
150 g de făină albă
200 g de miere de albine
160 g de unt
2 ouă
2 linguri de praf de copt
4 lingurițe de scorțișoară măcinată
2 lingurițe de ghimbir măcinat
zahăr brun
un praf de sare

În plus:
100 g de ciocolată albă
2 linguri de smântână dulce
zahăr pudră
creion cu aromă de ciocolată pentru brăduț

Mod de preparare:

Prima dată realizați compoziția de biscuiți și pe urmă vă hotărâți ce să faceți din ea. Eu v-am dat doar câteva idei. Cele două tipuri de făină se cern într-un bol împreună cu praful de copt. Se amestecă apoi cu ghimbirul și scorțișoara măcinată. Untul moale se amestecă cu mierea de albine până rezultă o pastă omogenă. Adăugați și ouăle bătute cu un praf de sare și omogenizați compoziția. La final, încorporați făina amestecată cu aromele, câte o lingură, pe rând. Aluatul rezultat este destul de moale așa că are nevoie de minim o jumătate de oră pentru a sta la rece. Eu l-am împărțit în două, o parte am dat-o la rece, iar pe cealaltă am oprit-o și am realizat cu ajutorul unui pistol de patiserie câteva forme de biscuiți. M-am chinuit puțin pentru că aluatul era destul de moale, iar pistolul meu nu prea mă ajuta. În final, a ieșit bine. Am așezat formele de biscuiți într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le-am dat la cuptor pentru maxim 15 minute. După aceea le-am lăsat să se răcească pe un grătar. O parte din ele le-am pudrat cu zahăr și o parte le-am trecut prin ciocolata albă topită pe baie de aburi cu smântâna dulce. Le-am așezat din nou pe grătar pentru a se scurge de surplusul de ciocolată. Puteți să le numiți fursecuri cu ciocolată, biscuiți cu ciocolată, cum doriți:). Ideea e că din același aluat puteți face mai multe minunății mici și drăguțe.
Pentru realizarea brăduțului nu e neapărat nevoie să aveți suportul pe care să așezați steluțele. E nevoie măcar de niște forme de mărimi diferite pentru a realiza steluțele pe care le așezați una peste cealaltă de la cea mai mare la cea mai mică. În poze se observă că eu am făcut doi brăduți, unul cu suport și unul fără suport. Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l într-o foaie grosuță pe masa de lucru unsă cu făină. Decupați cu ajutorul formele, biscuiții doriți. Așezați-i în tavă, presărați zahăr brun deasupra lor și dați-i la cuptor, pentru 12-15 minute. Scoateți-i apoi pe un grătar, lăsați-i să se răcească și apoi asamblați brăduțul dorit. Ornați brăduțul așa cum știți voi mai bine. Eu am folosit un creion pentru decorarea prăjiturilor cu aromă de ciocolată. Cu ajutorul unei forme pătrate am făcut și biscuiți sub formă de cadouașe pe care i-am decorat cu același creion colorat.




Sărbători fericite, fericite, fericite!
19 decembrie 2012

Papanași

Mai am o rețetă de papanași pe blog, publicată exact când am dat drumul acestui blog, pe 1 octombrie. Rețeta e nițel mai veche și cum îmi place tot ce este actual, am făcut papanași după o rețetă nouă. Cum în Italia nu se găsește brânză de vaci ca la noi acasă, am folosit ricotta și brânză de capră. Cu această ocazie particip și la concursul organizat de bucătăresele vesele, unde am șansa să câștig un pachet cu produse La Colline. Atât papanașii făcuți cu brânză de vaci românească cât și cei făcuți cu ricotta sunt la fel de buni, doar că aceștia din urmă sunt mai cremoși, mai pufoși. Ricotta este o brânză cremoasă și gustoasă, care îmi place nespus. Asta nu înseamnă că cea românească nu-mi place, chiar îmi lipsește uneori. Când nu o ai la dispoziție așa cum ți-ai dori, cauți alternative. Gustul de brânză de capră (poate unora nu le place) nu se simte deoarece am folosit puțină și în plus predomină ricotta în această rețetă.  Puteți renunța la ea dacă doriți cumva să faceți papanași după rețeta mea. 

Ingrediente:

250 g de ricotta
100 g de brânză de capră (cremă)
4 linguri pline cu zahăr
2 ouă
2 lingurițe de coajă de lămâie
o esență mică de vanilie
făină cât cuprinde
ulei pentru prăjit
smântână și dulceață pentru servit


Mod de preparare:

Ricotta se amestecă cu brânza de capră, zahărul, ouăle, esența de vanilie și coaja de lămâie. Se adaugă făină cât cuprinde, astfel încât papanașii să-i puteți modela când îi puneți la prăjit în ulei încins. Nu pot să vă indic exact câtă făină am folosit, dar compoziția nu trebuie să fie moale și să se lipească de degete. 
Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Modelați papanașii pe un fund pe care ați presărat făină. Formați bile din papanași pe care le aplatizați apoi cu mâinile și formați o gaură în mijloc. Formați și bile mai mici pe care le veți așeza deasupra papanașilor ca un căpăcel. Prăjiți papanașii în uleiul încins pe ambele părți și scoateți-i apoi pe o hârtie absorbantă pentru a absoarbe surplusul de ulei. Nu faceți papanașii prea mari, pentru a nu rămâne cruzi la interior. Serviți papanașii cu smântână și dulceață după preferințe. Eu am folosit gem de prune făcut de noi, în casă (adică de mine și de tatăl meu).


Să vă fie de bine!
18 decembrie 2012

Prăjitură cu mac

Prăjiturile cu mac sunt absolut delicioase, dar necesită mai mult timp pregătirea compoziției pe bază de mac. Cu alte cuvinte timpul de așteptare este mai ridicat, pentru că macul trebuie lăsat la scurs după ce a fost opărit, trebuie măcinat, iar mai apoi amestecat cu ouă, unt și așa mai departe. Eu am folosit doar 100 de grame de semințe de mac, dar vă recomand să folosiți 200 de grame exact cât indică și rețeta. În acest caz prăjitura va fi mai înaltă decât am făcut-o eu. Eu doar atât mac am mai avut la dispoziție și am vrut să fac ceva cu ajutorul lui. Când am văzut cât de reușită și de bună a fost prăjitura îmi părea rău că nu am folosit cantitatea dublă de mac. Asta nu afectează în niciun caz gustul prăjiturii, ci doar aspectul. A fost prima dată când am testat această rețetă și s-a clasificat cu succes în topul prăjiturilor mele favorite. 

Ingrediente:

300 g de făină
200 g de semințe de mac
180 g de zahăr
135 g de unt
125 g de smântână lichidă proaspătă
50 g de lapte
5 ouă
zeamă de lămâie
scorțișoară măcinată
sare

Mod de preparare:

Puneți apa la fiert într-o oală și dați drumul apoi semințelor de mac în apa care fierbe. Lăsați-le să fiarbă pentru două minute, apoi opriți aragazul și lăsați semințele în apă pentru o oră. Apoi scoateți-le cu o sită foarte fină și lăsați-le la scurs pentru 12 ore. Eu le-am lăsat doar 6 ore, dar realizați această operațiune cu o seara înainte. 
Amestecați făina cu 30 grame de zahăr, o jumătate de linguriță de scorțișoară, un praf de sare și 110 g de unt moale. Adăugați apoi două gălbenușuri, smântâna lichidă și frământați până rezultă un aluat omogen, în genul aluatului sfărâmicios, de tartă. Înfoliați-l și dați-l la rece pentru o oră.
Măcinați semințele de mac și puneți-le apoi într-o cratiță cu laptele și 150 g de zahăr. Lăsați-le pe foc pentru 5 minute având grijă să nu se ardă compoziția. În privința măcinării semințelor de mac, precizez că eu le-am măcinat cu mașina de măcinat zahăr, cafea, nuci, etc. 
Luați compoziția de mac de pe foc, lăsați-o să se răcească bine, adăugați două gălbenușuri, două linguri de zeamă de lămâie și 25 g de unt topit. La final, încorporați două albușuri bătute spumă cu un praf de sare. Amestecați bine și aceasta este compoziția pe bază de mac rezultată.
Scoateți aluatul din frigider și întindeți-l în două foii de 2-3 mm, pe masa de lucru unsă cu făină. Puneți prima foaie într-o tavă dreptunghiulară (lungă de 22 de centimetri și înaltă de 5 centimetri) tapetată cu hârtie de copt. Întindeți aluatul și pe marginile tăvii. Turnați deasupra compoziția. Acoperiți cu cea de-a doua foaie și sigilați bine marginile aluatului. Ungeți prăjitura cu un gălbenuș amestecat cu puțină apă și dați-o la cuptor, la 180 de grade pentru 15 minute, iar apoi reduceți focul la 160 de grade și o mai lăsați pentru încă jumătate de oră. Dacă acești timp de coacere nu corespund cu ai voștri, lăsați prăjitura până se rumenește deasupra. Scoateți prăjitura din cuptor, lăsați-o să se răcească pentru 3 ore, apoi tăiați-o după preferințe și decorați-o cu frișcă și semințe de mac. Mie mi-a mai rămas puțin aluat și am făcut vreo opt cornulețe cu dulceață din el. Dacă vă rămâne cumva și vouă, nu-i bai, faceți la fel și voi. Aluatul este foarte bun de folosit și la alte prăjituri, cornuri, etc. Se lucrează foarte ușor. 


Să vă fie de bine!

17 decembrie 2012

Biscuiți cu miere, ghimbir și scorțișoară

Este prima dată când încerc această rețetă de biscuiți și vă spun sincer că sunt cei mai buni biscuiți de casă pe care i-am mâncat vreodată. Sunt aromați, fragezi și foarte, foarte buni. Sunt foarte mulțumită de cum au ieșit și din această cauză vă recomand cu toată inima această rețetă de biscuiți. Nu conțin zahăr alb, doar puțin zahăr brun, presărat deasupra. Aș repeta această rețetă de multe ori și nu m-aș plictisi de ea deoarece are un succes garantat. Din cantitățile indicate mi-a ieșit cam o tavă de biscuiți, dar aș mai fi făcut încă trei tăvi la cât sunt de buni. 

Ingrediente:

125 g de făină integrală
75 g de făină albă
100 g de miere de albine
80 g de unt
1 ou
o lingură de praf de copt
2 lingurițe de scorțișoară măcinată
o linguriță de ghimbir măcinat
zahăr brun
un praf de sare

Mod de preparare:

Cerneți cele două tipuri de făină împreună cu praful de copt într-un bol. Adăugați scorțișoara și ghimbirul și amestecați. Untul moale îl amestecați cu mierea de albine până rezultă o pastă omogenă. Adăugați apoi oul bătut cu un praf de sare și omogenizați compoziția. Adăugați amestecului și făina amestecată cu aromele, câte o lingură, pe rând. Pasta rezultată este destul de moale așa că are nevoie de jumătate de oră de stat la rece pentru a putea fi lucrată cu mâinile. 
După jumătate de oră, puneți compoziția de biscuiți pe masa de lucru, pe care ați presărat făină în prealabil. Întindeți aluatul într-o foaie grosuță și cu ajutorul unei forme pentru biscuiți formați biscuiții doriți pe care îi așezați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presărați zahăr brun deasupra lor și introduceți tava în cuptor, la 170 de grade, pentru 12-15 minute. Scoateți tava după ce s-au copt biscuiții și lăsați-i să se răcească pe un grătar înainte de a-i  consuma. Nu faceți o foaie prea subțire pentru că ei oricum se coc, nu rămân cruzi. Eu i-am făcut prima dată mai subțiri și mi-a mai rămas puțin aluat, iar a doua oară i-am făcut mai groși. Așadar, dacă faceți o foaie grosuță de la bun început, vă iese numai bine o tavă de biscuiți. 



Să vă fie de bine!
16 decembrie 2012

Spaghetti aglio e olio (Spaghete cu ulei de măsline, usturoi și ardei)

Spaghetti aglio e olio e cea mai simplă rețetă de paste dintre toate rețetele de paste existente. Cel puțin, în viziunea mea. E simplă, e aproape la îndemâna oricui, nu ai nevoie de multe ingrediente să o pregătești și nu sunt hipercalorice. În plus, sunt foarte gustoase, chiar neașteptat de gustoase. Mie mi-au plăcut enorm și le-am făcut pentru prima dată. E o rețetă clasică de paste din bucătăria italiană. Eu am pregătit o singură porție, pentru mine doar, respectiv 100 de grame de paste, dar o să vă dau rețeta pentru 4 persoane, dacă veți fi interesați să o pregătiți. Se pregătesc foarte repede, în maxim 20 de minute. 

Ingrediente pentru 4 persoane:

400 g de spaghete
5 căței de usturoi
o legătură de pătrunjel
1/2 ardei roșu 
60 ml de ulei de măsline
un ardei iute uscat
sare și piper

Mod de preparare:

Fierbeți spaghetele în apă sărată conform instrucțiunilor de pe ambalaj.Curățați usturoiul și tăiați-l în feliuțe subțiri. Spălați pătrunjelul, uscați-l și tocați-l mărunt. Curățați ardeiul de semințe și tăiați-l felii. Puneți uleiul la încins într-o tigaie și căliți ardeiul pentru 3 minute. Adăugați și usturoiul și lăsați-l la călit și pe acesta pentru un minut, fără să se ardă. Adăugați și ardeiul iute și amestecați. În privința ardeiului iute eu am pus 3 ardei mici de tot, uscați, cumpărați din supermarket de la raionul de condimente. Nu i-am tocat, i-am adăugat doar pentru gustul picant. Sunt foarte iuți, așa că nu puneți prea mulți.
Scurgeți pastele de apă (după ce au fiert), adăugați-le în tigaie și amestecați-le cu restul ingredientelor. Adăugați și pătrunjelul și condimentați cu sare și piper. Serviți pastele cât sunt fierbinți decorate cu pătrunjel proaspăt. 


Să vă fie de bine!
15 decembrie 2012

Pulpă de curcan la cuptor

Carnea de curcan este mai sănătoasă și conține mai puțin colesterol decât carnea de pui, dar are nevoie de mai mult timp pentru a o pregăti decât aceasta din urmă. Este indicată consumarea ei de către persoanele care țin dietă și vor să slăbească. O porție de carne de curcan, la cuptor sau la grătar însoțită de o salată constituie un fel principal mai mult decât gustos și sănătos. Eu am pus și câțiva cartofi alături pentru familia mea, care nu ține cont de faptul că nu trebuie să combinăm carnea cu cartofii:)). Eu prefer să nu fac aceste asocieri culinare, dar asta nu înseamnă că de-a lungul timpului nu le-am făcut sau că uneori mi se întâmplă să mă mai abat de la regulă. Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, dar nu de prea multe ori, părerea mea. Revenind la pulpa de curcan pregătită, nu e cine știe ce lucru complicat să o pregătești, cuptorul face aproape toată munca, doar că durează ceva timp să se facă bine, rumenă și frumoasă.

Ingrediente:

o pulpă de curcan
4 căței de usturoi
3 foi de dafin
o crenguță de rozmarin
câteva boabe de piper
ulei de măsline
vin alb
sare
boia dulce
3 cartofi
1/2 ardei roșu

Mod de preparare:

Carnea de curcan, spălată și uscată se crestează din loc în loc cu un cuțit bine ascuțit. În fiecare crestătură se introduce câte un cățel de usturoi. Se pune pulpa într-o tavă, se condimentează cu boia dulce, sare, boabe de piper și se stropește cu vin alb și ulei de măsline. Se adaugă în tavă foile de dafin și rozmarinul. Se lasă carnea așa timp de o oră, înainte de a da tava la cuptor. 
Se introduce tava acoperită cu folie de aluminiu în cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Din când în când, în timpul pregătirii, se învârte pulpa de curcan de pe o parte pe cealaltă. Nu pot să vă spun exact cât durează să se facă, dar în medie cam în două ore ar trebui să fie gata. Când este aproape făcută carnea, se adaugă în tavă  câțiva cartofi tăiați cubulețe și ardeiul roșu tăiat felii. Se lasă tava acoperită până se înmoaie cartofii, iar la final se ia folia de aluminiu de deasupra pentru a se rumeni frumos pulpa de curcan pe ambele părți. Se scoate tava din cuptor, se lasă să se răcească puțin și se poate servi apoi pulpa de curcan împreună cu cartofii. 


Să vă fie de bine!
14 decembrie 2012

Cozonac cu nucă și alune de pădure

Am pregătit de multe ori cozonac, nu doar la sărbători, ci și atunci când aveam poftă să mănânc o felie de cozonac cald, bun și pufos. Am câteva poze cu cozonaci, stocate în fișierele personale, dar nu am publicat până acum niciuna pentru că nu prea îmi plac și nu sunt actuale. Când am auzit de concursul divei în bucătărie, am zis că trebuie să fac din nou cozonaci, să încerc să-i pozez cât de frumos pot eu și cu ocazia aceasta să public rețeta pe blog. Nu a durat mult și m-am pus pe treabă. Am făcut în plus și niște alune și nuci caramelizate pe care le-am pus deasupra cozonacilor și am dorit să folosesc un amestec de nuci și alune măcinate pentru a umple cozonacii. Nu e mare lucru să faci cozonaci, mie mi se pare chiar foarte simplu. Nu știu cum preferați voi să frământați aluatul, dar eu îl frământ cu mâna, încă nu am încercat tehnicile moderne de frământare. Îmi place foarte mult să simt aluatul la mână, să-l plămădesc eu și îmi aduc iar aminte cu drag de bunica mea, care își sufleca mânecile și se apuca de frământat de sărbători, cu amândouă mâinile. Frământa cam cinci kilograme de făină o dată și o priveam cu o așa de mare admirație și cu mult drag. Mă gândeam atunci, dacă o să ajung să fac și eu cozonaci vreodată. Încet, încet am prins tainele bucătăriei și am început să fac și eu cozonaci, dar nu din aceeași cantitate de făină. E prea obositor, totuși:)).

Ingrediente pentru aluat:
600 g de făină
100 g de zahăr
un praf de sare
42 g de drojdie proaspătă
o cană de lapte călduț
o linguriță de coajă de lămâie
2 ouă
100 g de unt topit

Pentru compoziție:
200 g de amestec nuci plus alune de pădure
6 linguri de zahăr
2 linguri de cacao
5 linguri de lapte
câteva picături de esență de rom

Pentru nuci și alune caramelizate:
100 g de amestec nuci și alune
4 linguri de zahăr
2 pahare mici de apă

În plus:
un gălbenuș pentru uns cozonacii
zahăr pudră pentru presărat deasupra

Mod de preparare:

Pentru aluat se amestecă făina cu zahărul și praful de sare. Se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduț, ouăle, coaja de lămâie și se frământă până rezultă un aluat moale. La final se adaugă puțin câte puțin untul topit, până aluatul capătă formă și se desprinde de pe mână. Nu am mai pus ulei la frământat și l-am înlocuit cu untul topit. Mai este varianta cu untul moale, adăugat de la început în aluat și uleiul adăugat la final, puțin câte puțin. De această dată, eu am renunțat la ulei. Se lasă aluatul la crescut, acoperit cu un șervet, la loc cald. 
Se pregătește compoziția: alunele și nucile măcinate se amestecă cu zahărul, cacao, esența de rom și laptele. Se încorporează bine până rezultă o pastă numai bună de întins pe foaia de aluat. 
Dacă aluatul a crescut și și-a dublat volumul, se transferă pe masa de lucru unsă cu ulei. Se împarte aluatul în două și se întinde în două foi grosuțe, cu mâna. Puteți face doar unul împletit, dacă aveți tăvi mai mari, eu am tăvi mai mici și din această cauză am făcut doi cozonaci. Întindeți compoziția pe cele două foi de aluat, rulați-le și puneți-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Se mai lasă la crescut pentru încă jumătate de oră. Înainte de a da tăvile în cuptorul preîncălzit, se ung cozonacii cu  un gălbenuș amestecat cu puțin lapte. Se introduc apoi cozonacii în cuptor, la temperatură moderată, până se rumenesc atât deasupra cât și dedesubt. 
Se pregătesc nucile și alunele caramelizate. Această operațiune este opțională, dar sunt foarte gustoase oleaginoasele cu caramel. Le puteți savura ca pe bomboane. Cu alte cuvinte, se pun nucile și alunele într-o tigaie de teflon, încinsă, se lasă puțin și se adaugă lingurile de zahăr. Se amestecă bine până se topește zahărul și de adaugă apa, la final. După ce s-a evaporat tot lichidul, se pot lua de pe foc pentru că s-au caramelizat. Dacă vreți să le folosiți ca decor pentru cozonaci, ar fi indicat să le pregătiți după ce cozonacii s-au răcit, altfel se întăresc. Dacă nu reușiți să vă sincronizați, le puteți încălzi, înainte de a le utiliza. Aveți grijă să nu vă ardeți la limbă, sunt foarte fierbinți:)). 
Așadar, după ce s-au rumenit cozonacii, se scot din cuptor și se lasă la răcit bine de tot înainte de a-i tăia. Bineînțeles, dacă nu rezistați, puteți savura o felie de cozonac caldă și aburindă. Cine nu face acest lucru!? Decorați cozonacii cu zahăr pudră și cu nucile și alunele caramelizate. 



Să vă fie de bine!
13 decembrie 2012