Browsing "Older Posts"

Tartă Tiramisu

Tiramisu am făcut în fel de fel de moduri, dar niciodată până acum o tartă tiramisu. Ideea mi-a venit în momentul în care rămăsesem cu un aluat de tartă copt de la altă rețetă. M-am gândit să fac un tiramisu reinventat, dacă pot spune așa. Am realizat un cremeux de ciocolată și cafea, am folosit niște pișcoturi însiropate în cafea și o cremă chantilly mascarpone. Succes garantat! Dat fiind faptul că nu e o rețetă lungă și plictisitoare m-am gândit să o postez pe blog. Cu siguranță o să vă placă dacă o încercați! Pe facebook găsiți și un mic video cu modul de asamblare a acestei tarte. 

Ingrediente pentru aluatul fraged:

80 g de unt moale
50 g de zahăr pudră
1 g de sare
25 g de ou
150 g de făină

Pentru cremeux de ciocolată și cafea:

100 g de lapte
100 g de smântână pentru frișcă
10 g de boabe de cafea
1 linguriță de cafea solubilă
20 g de gălbenuș
10 g de zahăr
100 g de ciocolată cu lapte
1 g de gelatină 

Pentru chantilly mascarpone:

180 g de smântână pentru frișcă
1/2 păstaie de vanilie
30 g de zahăr
90 g de mascarpone

În plus:

piscoturi
cafea tare
cacao

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea aluatului fraged se mixează untul moale cu zahărul și sarea, se adaugă cele 25 g de ou și la final făina cernută. Se înfoliază aluatul rezultat și se dă la rece pentru minim o oră. Se întinde apoi aluatul rece pe masa de lucru unsă cu făină . Se pregătește o formă pentru tartă sau un inel de 18 cm în cazul meu. Se așază aluatul în formă, se taie surplusul de aluat și se înțeapă bine cu furculița din loc în loc. Se dă iar la rece. Dacă aluatul e foarte rece, chiar înghețat nu se lasă în timpul coacerii și nu mai aveți nevoie de greutăți sau de boabe de fasole. Se coace la 160 de grade pentru 20-25 de minute. 
Se lasă să se răcească și se pregătește cremeux-ul de ciocolată și cafea. Din restul de aluat puteți pregăti niște biscuiți sau îl folosiți pentru altă tartă.
Se încălzește smântâna împreună cu laptele. Se adaugă boabele de cafea și se lasă la infuzat 30 de minute. Se strecoară apoi și se cântărește 100 g în total. Se încălzește din nou. Gălbenușul se mixează cu zahărul, se adaugă amestecul cald de lapte și smântână (cele 100 de g) și se pune totul pe foc. Se tine pe foc amestecând mereu cu un tel până când crema ajunge la 84 de grade. E o cremă engleză, după cum v-ați dat seama. Se adaugă cafeaua solubilă, gelatina și se toarnă crema peste ciocolata topită. Se mixează cu ajutorul unui blender vertical și se lasă să se răcească. 
În privința pișcoturilor eu am folosit ”pavesini”, care sunt un fel de pișcoturi mai mici și mai subțiri. Nu puteam folosi pișcoturi normale care să depășească înălțimea tartei. Le-am însiropat  puțin în cafea tare și le-am așezat în tarta coaptă. Deasupra se toarnă cremeux-ul de ciocolată și cafea și se dă tarta la rece până se întărește cremeux-ul.
După ce s-a întărit se pregătește crema chantilly mascarpone care se realizează simplu. Se pun toate ingredientele reci împreună cu zahărul și semințele de vanilie într-un vas și se mixează. Trebuie să rezulte o cremă ca o frișcă bine bătută, până la urmă nu e altceva decât o combinație între frișcă și mascarpone.
Se decorează tarta cu ajutorul unui poș, se pudrează cu cacao și se dă la rece până când e consumată. Vă asigur că nu o să stea prea mult la rece. 

Spor la treabă!
30 martie 2017

Mucenici moldovenești

Știu că ar fi trebuit să public rețeta aceasta înainte de 9 martie când se celebrează Sfinții 40 de mucenici, dar aluatul folosit e unul clasic francez care poate fi folosit pentru o mulțime de rețete. Puteți face cozonac, colaci, pâine dulce, îl puteți modela cum vreți după ce s-a odihnit câteva ore la rece. Conține mult unt, dar nu la fel de mult pe cât conține aluatul de brioche. Se aseamănă cu acesta din urmă, dar mai conține și lapte pe lângă unt, ouă, drojdie. Mie îmi plac tare mult aluaturile cu mult unt, o dată copt devine imposibil să-i reziști. Să nu mai vorbim de gust și frăgezime. Așadar rețineți rețeta aceasta pentru că se apropie sărbătorile de Paște. 

Ingrediente:

500 g de făină 
230 ml de lapte
20 g de drojdie proaspătă
60 g de zahăr
2 lingurițe de sare
2 ouă
230 g de unt moale

În plus:

2 gălbenușuri 
miez de nucă
miere de albine

Mod de pregătire:

Drojdia se dizolvă în laptele călduț și se pune într-un bol. Se acoperă cu făina, zahărul și sarea. Se adaugă ouăle și se începe frământarea la mână sau la robot. Se frământă pentru 5 minute până rezultă un aluat omogen. Se adaugă untul moale și se frământă din nou până când aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului. E un aluat moale, nu vă speriați, dar trebuie să fie perfect frământat, să aibă un aspect elastic. Se acoperă aluatul și se lasă să dospească o oră într-un loc cald.
Se transferă apoi pe o suprafată unsă cu făină, se aplatizează și i se dă o formă de dreptunghi. Se învelește în folie alimentară și se lasă să se odihnească pentru 2 ore la frigider. 
După ce au trecut cele două ore se transferă aluautul pe masa de lucru unsă cu făină. Se începe modelarea mucenicilor, pe care eu nu i-am mai împletit, i-am făcut cât mai simplu cu putință. Ajutați-vă de puțină făină pentru a reuși să-i modelați cum trebuie. Se pun apoi într-o tavă și se lasă să crească pentru aproximativ 2 ore la loc cald. Eu am realizat cam 14 mucenici ”grăsani”. 
După ce au crescut se ung cu gălbenuș și se coc pentru 15-20 de minute la 180 de grade. Se lasă să se răcorească, se ung cu miere de albine și nucă măcinată și se savurează cu mare poftă. 




Spor la treabă!


11 martie 2017