Tartă cu zmeură Dohotariu-Avram Alina 18 mai 2017 1 Comment

Dacă reușesesc să postez câte o rețetă o dată pe lună tot e bun, nu-i așa?! Mă tem că o să ajung să postez o dată pe an în stilul acesta. Voi sunteți încă alături de mine, iar pentru acest lucru nu vă abandonez de tot. Știți că pe pagina de facebook împărtășesc cu voi multe idei, rețete, poze ale deserturilor mele. Multe nu ajung să fie postate pentru că mă aflu în etapa în care nu mă mai mulțumește orice rezultat sau sunt prea complicate și ar fi prea mult de scris la ele. Leneșă, cum s-ar zice! Tarta aceasta am ales să o postez din mai multe motive: nu e complicată, e de sezon, nu e mult de scris la ea și e absolult delicioasă. Îi aparține renumitului bucătar francez Cyril Lignac și o găsiți în ultimul număr al revistei Fou de Patisserie.

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

75 g de unt 
70 g de zahăr pudră
23 g de făină de migdale
43 g amidon de cartofi
145 g de făină
1 g de sare
43 g de ou

Pentru crema de migdale:

75 g de făină de migdale
7 g de amidon
60 g de zahăr pudră
45 g de ou
60 g de unt

Pentru crema de zmeură:

70 g de mascarpone
140 g de smântână pentru frișcă
35 g de zahăr
25 g de piure de zmeură

Pentru sosul de zmeură:

130 g de piure de zmeură
10 g de sirop de glucoză
15 g de zahăr
2 g de pectină  NH

Pentru montaj:

250 g de zmeură
zahăr pudră
frunzulițe de mentă

Mod de preparare:

Pentru realizarea aluatului se mixează untul moale cu zahărul, făina de migdale, sarea și amidonul. Se adaugă oul și la final făina. Se mixează pentru un minut și aluatul rezultat se învelește în folie de plastic și se dă la rece pentru o oră. Nu mixați prea mult aluatul după ce ați adăugat ultimele ingrediente, maxim un minut. Este vorba despre un pâte sucrée, nu sablée, așadar acest aluat de tartă se obține prin mixarea untului moale cu zahărul și restul ingredientelor. 
Se pregătește crema de migdale. Se amestecă cu ajutorul unui tel untul moale cu zahărul pudră, amidonul și făina de migdale. Se încorporează oul și se dă la rece. Pentru realizarea cremei de migdale ingredientele trebuie doar amestecate omogen, nu mixate.
Se scoate aluatul de tartă de la rece și se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se pregătește un cerc de inox de 16 cm și unul mai mic de vreo 8 cm. Se întinde aluatul în cerc și cel mai mic se pune în mijloc. Se face o gaură, se înlătură aluatul tăiat și se învelește într-o fâșie de aluat cercul cel mic. Se pune crema de migdale doar pe fundul tartei pentru că se umflă la copt. Crema rămasă o puteți folosi pentru alte tarte, nu o puneți toată. Dacă vă rămâne aluat și cremă de migdale puteți face niște tarte mai mici sau încercați să faceți o tartă de 18 cm. 
Se coace tarta împreună cu crema de migdale pentru 20 de minute , cam până când devine arămie atât crema cât și tarta la exterior. Se lasă să se răcească și se pregătește crema.
Se amestecă piureul de zmeură (fără sâmburi) cu brâna mascarpone, se adaugă zahărul și smântâna pentru frișcă (așa cum e, nemixată). Se dă la rece. 
După ce s-a răcit tarta, se scoate crema de la rece și se mixează ușor, trebuie să aibă un aspect de frișcă semimixată, să nu fie băț. Se așază crema cu ajutorul unui poș în tartă, se nivelează bine și se dă la rece. 
Pentru decorarea tartei aveți nevoie de zmeură pe care o umpleți cu un fel de sos de zmeură. Dacă aveți pectină NH e foarte ușor de făcut, dacă nu aveți puteteți renunța la acesta și decorați frumos tarta doar cu zmeură proaspătă. Puteți face dacă nu un sos de zmeură în care adăugați puțină gelatină, sau faceți un sos doar din piure de zmeură, apă și zahăr, fără gelatină.
Așadar pentru realizarea sosului acestuia din rețeta originală se amestecă pectina cu zahărul. Se adaugă peste piureul de zmeură împreună cu siropul de glucoză. Se lasă să dea în clocot și se ia de pe foc înainte de a se gelifia prea tare.  
Se decorează tarta cu zmeura așezată invers, se pudrează cu zahăr și se umple cu sosul de zmeură răcit. Se ține la rece. 

Spor la treabă!

Tags:

Un comentariu :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!