Tartă cu mere și caramel sărat Dohotariu-Avram Alina 27 ianuarie 2017 4 Comments

Iată că vin cu prima rețetă a acestui an. Să nu credeți că e prima pe care o fac anul acesta, e prima pe care o postez pe blog. De când am intrat în 2017 am tot încercat noi rețete, dar nu au ajuns sau nu o să ajungă pe blog din diverse motive, ori că nu mă mulțumește pe deplin rezultatul, ori nu am chef să mai scriu pe blog. Mi-e foarte greu să mă mobilizez să scriu rețetele pe blog în ultimul timp. Îmi amintesc că într-o perioadă postam aproape zilnic, acum mă chinui ca măcar o dată pe lună să postez ceva. 
Am ales să postez tarta aceasta, pentru că arată foarte drăguț, e veselă, colorată și foarte bună. Ce să vă mai zic că m-am cam enervat la modelarea trandafirilor, nu pentru că ar fi greu de modelat, ci pentru că necesită timp și multă răbdare. 
E prima dată când încerc această tartă. Ideea mi-a venit de la faptul că voiam să încerc o nouă rețetă de aluat fraged, cu untură. Apoi m-am gândit cu ce să o umplu. Am optat pentru caramel și mere, iar pentru a nu așeza merele așa alandala le-am tăiat felii subțiri, le-am dat la cuptor pentru câteva minute, apoi le-am modelat. 
Dacă ar fi să refac rețeta, aș face un aluat fraged normal, cu unt pentru că acesta se comportă ușor diferit la copt. În schimb e foarte fraged. E ideal pentru biscuiți. Cu ce mi-a rămas chiar am făcut niște biscuiți umpluți cu caramel absolut delicioși. Ingredientele ar fi cam pentru 2 tarte de 18 cm, eu am făcut doar una, din restul am făcut biscuiți după cum am mai zis. Puteți face un aluat simplu cu unt, dacă nu vă place sau nu aveți untură. Găsiți aici un exemplu. 

Ingrediente pentru aluatul fraged:

350 g de făină
130 g de zahăr
2 ouă
150 g de untură
1 linguriță rasă de praf de copt
1 praf de sare
coajă rasă de lămâie

Pentru caramel:

280 g de zahăr
130 g de smântână pentru frișcă
200 g de unt normal sau sărat

Pentru decor:

2 mere roșii
2 mere verzi
zeama de la 1 lămâie
miez de nucă

Pentru pregătirea aluatului fraged se mixează untura cu zahărul, se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt, sarea și coaja rasă de lămâie. La final se adaugă ouăle. Aluatul rezultat se înfoliază și se dă la rece pentru o oră.
Se pregătește o formă de tartă. Se scoate aluatul de la rece și se întinde pe masa de lucru unsă cu făină. Se presează bine în formă, se taie marginile și se înțeapă cu furculița. Se pune deasupra hârtie de copt împreună cu câteva boabe de fasole. Aluatul acesta având praf de copt în compoziție crește mai mult decât unul normal. V-am mai zis, nu e ideal pentru tarte goale, e mai mult pentru biscuiți și tarte umplute.
Se coace la 180 de grade pentru 15 minute cu hârtia de copt, apoi pentru încă 5-10 minute fără hârtie. Se lasă să se răcească și se pregătește caramelul. 
Eu am optat pentru un caramel sărat care se face ori cu unt sărat ori adăugând puțină sare la final, ”fleur de sel”, ideal ar fi.
Pentru pregătirea caramelului se topește zahărul pe foc mic, se adaugă apoi puțin câte puțin smântâna încălzită, amestecând mereu. Se aduce caramelul la 108 grade și se oprește focul. Se adaugă untul normal și un praf de sare, sau untul sărat. Se mixează caramelul cu ajutorul unui blender vertical până se încorporează tot untul. 
Se toarnă apoi caramelul în tartă și se lasă să se răcească. Se pregătesc trandafirii. Mai întâi se pregătește un bol cu apă rece și zeama de la o lămâie. Merele se taie felii foarte subțiri și se pun în apa rece cu lămâie. Se așază apoi într-o tavă cu silpat (foaie de silicon) și se coc pentru 5-7 minute la 180 de grade. Trebuie doar să se înmoaie, nu să se rumenească, înnegrească, etc. Cu cât feliile sunt mai subțiri cu atât se înmoaie mai repede. Eu am copt vreo 4 tăvi cu felii de mere pentru a realiza toți trandafirii. După ce s-au răcit se modelează feliile de măr și se așază pe tartă. Se alternează trandafirii verzi cu cei roșii. La final se decorează cu zahăr pudră și miez de nucă. 
Atașez și o poză cu biscuiții cu caramel realizați din restul de aluat și caramel. I-am făcut sub formă de inimă, ideali pentru Sfântul Valentin, nu-i așa?  



Spor la treabă!
Tags:

4 comentarii :

  1. Buna Alina, asa cum ti-am zis si pe Facebook, tarta asta e dementiala.Chiar daca nu am gustat suntem convinse ca asa este.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt un mare fac al caramelului sarat si voi incerca cu siguranta aceasta reteta! Chiar daca sunt sigur ca nu va arata atat de bine!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!