Tartă Fantastik cu portocale Dohotariu-Avram Alina 23 octombrie 2016 4 Comments

Bine v-am regăsit, dragilor! A trecut cu bine și practica mea în Paris și m-am întors acasă. A fost minunat! În afara faptului că am legat prietenii, am învățat foarte multe lucruri noi, tehnici noi. Timpul a zburat foarte repede. Pe de-o parte aș fi vrut să mai stau, pe de altă parte viața în Paris nu e pentru mine. Mi-am propus ca măcar o dată, de două ori pe an să mă întorc acolo pentru cursuri și pentru a vizita patiseriile renumiților chefi francezi. Am profitat cât am putut să vizitez deja cât mai multe cât am stat acolo, așa că în timpul liber alergam la propriu de la o patiserie la alta, de la un restaurant la altul și tot așa. Dacă vreți să vedeți parcursul meu în Paris puteți vedea pozele pe care le-am postat pe instagram
În afara faptului că am mâncat cele mai bune și cele mai faimoase prăjituri m-am întors și cu ceva kilograme în plus pe care o să le dau jos cât de repede pot. Nu îmi pare rău, m-am răsfățat la propriu. 
Înainte de a pleca din Franța mi-am dorit să fac un curs cu Christophe Michalak, cheful meu francez preferat. La curs am învățat să fac patru deserturi care pot fi reproduse cu ușurință acasă. Dintre toate cel mai mult mi-a plăcut tarta lui Fantastik. V-am mai vorbit aici despre aceste tarte, iar la o simplă căutare pe google o să aflați mai multe informații.
O dată întoarsă acasă am făcut tarta, nu am rezistat. Aroma de portocale m-a cucerit. E o tartă care se potrivește sezonului de iarnă. Nu e greu de făcut, eu m-am complicat puțin și am adăugat un blat de lămâie din cartea lui Michalak, Masterbook. Voi puteți renunța la blat dacă vi se pare prea complicată. De o săptămână tot zic că public rețeta, așa că iacătă-o! Nu am poze din timpul preparării, dar cred că nu o să întâmpinați probleme. Dacă totuși le întâmpinați scrieți-mi, pe facebook, pe instagram, email, oriunde vreți voi. 

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

130 g de unt
60 g de zahăr pudră
140 g de făină
1 g de sare

Ingrediente pentru blatul de lămâie:

50 g de ou (1 ou)
80 g de zahăr
coaja de la 1 lămâie (sau lime)
40 g de smântână
20 g de ulei de măsline
60 g de făină
1 g de praf de copt

Confit de portocale:

300 g de suc de portocale
150 g de zahăr
100 coajă de portocale

Cremeux de portocale:

120 g de suc de portocale
coaja rasă de la 1 portocală
95 g de zahăr
200 g de ouă
5 g de gelatină foi
120 g de confit de portocale
105 g de unt

Ingrediente pentru chantilly de portocale:

250 g de cremeux de portocale
250 g de frișcă bătută

Mod de preparare:

Înainte e a vă apuca de tartă e bine să faceți confit-ul de portocale. Coaja de portocale se pune într-o crăticioară și se acoperă cu apă. Se dă în clocot și se strecoară. Se procedează la fel încă de două ori, care va să zică se opăresc cojile de portocală de 3 ori. Se adaugă apoi sucul de portocale și zahărul. Se fierbe la foc mic amestecând din când în când până se leagă siropul și se înmoaie cojile de portocală. Tăiați cojile de portocală în bucăți mai mici pentru a se face mai repede. Se blenduiește apoi confit-ul și se opresc 120 g. 

Se pregătește aluatul de tartă. Se amestecă cu mâna toate ingredientele până devine un aluat omogen și lipicios. Aveți grijă să nu frământați prea mult pentru că devine foarte moale. Îl puteți face și la robot. Se întinde apoi într-o foaie de 2 cm grosime între două foi de copt. Se înlătură prima foaie, se decupează apoi aluatul cu un inel de tartă de 18 cm, se înlătură surplusul de aluat și se așază foaia într-o tavă cu tot cu inel. Se coace pentru 8-10 minute la 180 de grade.

Între timp se pregătește blatul. Se mixează oul cu zahărul până își dublează volumul. Se adaugă coaja rasă de lămâie și smântâna și se mixează în continuare. Se cerne făina cu praful de copt și se încorporează. La final se adaugă uleiul. Se toarnă compoziția în formă cu aluatul de tartă semicopt. Se coc apoi împreună pentru 15 minute la 170 de grade. Se lasă să se răcească. 

Se pregătește cremeux-ul. Se pun toate ingredientele într-o crăticioară pe foc, în afară de gelatină și unt. Se fierbe compoziția până junge la 82-84 de grade , exact ca la crema engleză, amestecând mereu cu un tel. Se ia de pe foc, se adaugă gelatina hidratată în apă rece și scursă de apă. Se amestecă să se topească. Se transferă crema într-un bol care se așază în alt bol în care se adaugă apă rece și gheață. Se amestecă până când temperatura cremei ajunge la 40 de grade. Se blenduiește apoi crema adăugând pe rând untul tăiat cubulețe. După ce cremeux-ul e perfect mixat se opresc 250 g.
Se înlătură inelul de tartă și se decupează blatul să fie perfect drept. Se așază din nou inelul și se toarnă cremeux-ul. Se dă tarta la congelator până se întărește. Se pregătește între timp crema chantilly.

Se încorporează cremeux-ul în frișca bătută în trei reprize, amestecând ușor. Înainte de a încorpora cremex-ul amestecați-l puțin cu telul pentru că se întărește foarte repede. 
Se ia tarta de la rece și se înlătură inelul. Se așază pe o farfurie și se decorează cu crema chantilly. Se decorează cu bucăți de portocală, coajă rasă de lămâie (verde în cazul meu) . Eu am decorat și cu firimituri de aluat de tartă. Restul de aluat care mi-a rămăs l-am copt și am folosit o parte pentru decor și restul l-am mâncat. 

Vă recomand să faceți aceasta tartă. Puteți renunța la blatul de lămâie, coaceți doar aluatul 20 de minute și apoi turnați cremeux-ul deasupra. Dați tarta la rece și decorați cu chantilly. Simplu, nu? Aveți totuși nevoie de un inel de tartă ca acesta



Spor la treabă!
Tags:

4 comentarii :

  1. Alina ,poate ti s -ar parea banala intrebarea mea: cum adica frisca batuta de 3 ori?
    Arata superb aceasta tarta si saptamana asta o voi face cu siguranta.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuză-mă! O să corectez.Frișca se încorporează în trei reprize, nu se pune toată de la început.

      Ștergere
  2. Iti multumesc ptr aceasta tarta ! A fost delicioasa. Cu siguranta, se va repeta in viitorul apropiat ,ai mei au mancat pe nerasuflate.

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!