Browsing "Older Posts"

Înghețată sandwich (fără gluten)

Aceasta e ultima rețetă cu care particip la campania lunii fără gluten organizată de Gourmandelle și Schar. În perioada aceasta testez cât mai multe rețete de înghețată așa că având biscuiții fără gluten m-am decis să fac înghețată sandwich. Se poate folosi orice fel de înghețată. Eu tocmai făcusem cu banane și am folosit-o pe aceea. Am pregătit și un sos de căpșuni rapid și cam asta a fost tot. Puteți orice fel de biscuiți cumpărați sau de casă. Îmi amintesc de o perioadă când înghețata sandwich cumpărată era preferata mea. Pe atunci nici nu mă apropiam de bucătărie și nu știam ce înseamnă înghețata de casă. 

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de răcire: 3-4 ore
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:

1 pachet de bicuiți fără gluten Dr. Schar
înghețată de banane (rețeta aici)
100 g de căpșuni
2-3 linguri de zahăr pudră

Mod de pregătire:

Puteți folosi orice fel de înghețată pe care dacă o pregătiți cu mașina de înghețată o puteți folosi imediat să lipiți biscuiții. Dacă nu, o pregătiți de cu o seară înainte și o lăsați la temperatura camerei să se înmoaie în momentul în care o utilizați. Se pune câte o lingură de înghețată în centrul fiecărui biscuite și se lipește celălalt biscuite. Se presează, se curăță marginile cu o linguriță și se dau repede la rece pentru câteva ore. Trebuie să vă mișcați destul de repede pentru a nu se topi înghețata. 
În momentul în care vreți să îi savurați, îi scoateți de la rece și pregătiți sosul de căpșuni. Se taie căpșunile și se pun într-o crăticioară cu zahărul pudră. Se lasă la foc mic să se înmoaie și să se topească zahărul, iar apoi se transformă în piure. Se servește apoi înghețata sandwich cu sosul rezultat și cu căpșuni proaspete. 



Să vă fie de bine!
30 mai 2015

Înghețată cremoasă de banane

Înghețata de banane a aromată, cremoasă, ușor parfumată. Chiar dacă eu am realizat-o cu ajutorul mașinii de înghețată,  o puteți realiza și fără acest ajutor în bucătărie. Totuși, este un ajutor care nu costă mult și care merită să fie achiziționat mai ales acum că se apropie vara și căldurile infernale. Avantajul e că puteți consuma înghețata imediat ce mașina a răcit-o. Nu trebuie să mai așteptați câteva ore până a o savura. Se poate păstra apoi restul rămas în congelator în vasul în care ați realizat-o. Dacă vreți să faceți înghețată într-o astfel de mașinuță, trebuie să aveți vasul mereu răcit. Eu îl țin mereu în congelator și astfel când vreau să încerc un nou gust, am vasul pregătit. 

Timp de preparare: 25 de minute
Timp de răcire: 5 ore
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

3 banane (275 g curățate)
zeama de la 1/4 lămâie
250 ml de smântână lichidă
2 gălbenușuri
60 g de zahăr tos
1 plic de zahăr vanilat

Mod de pregătire:

În mod normal această înghețată se pregătește din gălbenușuri crude, dar dacă o pregătiți pentru copii bateți gălbenușurile cu zahărul tos și zahărul vanilat pe baie de aburi până se deschid la culoare și devin cremoase. Bananele se curăță, se stropesc cu zeama de lămâie și se adaugă 100 ml de smântână lichidă. Se transformă amestecul în piure cu ajutorul unui blender. Restul de smântână lichidă se mixează și se transformă în frișcă. 
Se încorporează gălbenușurile piureului de banană și la final frișca. Se toarnă compoziția într-un vas de inox și se dă la congelator pentru 5 ore. Dacă folosiți mașina de înghețată turnați compoziția acolo și lăsați mașinuța să lucreze până înghețata devine rece, legată și numai bună de mâncat.
Înainte de a o pune în cupe, castronașe, etc, se scoate din congelator și se lasă 10 minute la temperatura camerei. 



Să vă fie de bine!
29 mai 2015

Gnocchi de cartofi (fără gluten)

După ce am încercat pastele fără gluten, m-am gândit să încerc și gnocchi fără gluten cu aceeași făină de la Dr. Schar. Mi-am achiziționat chiar și o presă pentru cartofi pentru a-i face ca la carte sau aproape ca la carte. Cea mai populară rețetă de gnocchi este cea cu cartofi, dar se pot realiza și din griș, făină de porumb sau doar din făină și apă. Ceea ce îi face ușor de recunoscut este forma specifică cu striații. Sunt foarte răspândiți în Italia și fiecare regiune și-a pus amprenta asupra lor și i-a transformat într-un preparat care se consumă în anumite zile de sărbătoare locală.
Este o nouă rețetă pentru campania organizată de Gourmandelle și de Schar pentru luna fără gluten, care este dedicată consumului de alimente fără gluten și care vine în sprijinul celor care au un regim special de alimentație sau celor care au decis să consume produse fără gluten. Aruncați un ochi și la Ruxandra pentru a vedea cum se fac gnocchi pas cu pas. Ea preferă varianta fără ou, eu am adăugat totuși un gălbenuș. Dar dacă alegeți cartofii potriviți pentru gnocchi s-ar putea să nu aveți nevoie de ouă. Alegeți cartofi mai făinoși, sfărâmicioși. La mine a fost simplu pentru că pe ambalajul lor scria că sunt potriviți pentru gnocchi.

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere:  25 de minute
Timp total de pregătire: 145 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru gnocchi:

400 g de cartofi
100 g de făină Dr. Schar
1 gălbenuș
nucșoară
sare

Pentru sos:

1 mână de roșii cherry
2 anșoa
2 linguri de ulei de măsline
2 linguri de pesmet
pătrunjel proaspăt
1 cățel de usturoi

Mod de pregătire:

Cartofii se pun la fiert în apă cu sare pentru 30 de minute. Se scurg de apă și se curăță cât sunt încă fierbinți. Se pasează cu presa pentru cartofi sau se dau pentru răzătoare. Se adaugă în bol făina, gălbenușul, puțină sare și puțină nucșoară. Se frământă compoziția și se transferă apoi pe masa de lucru unsă cu făină. Se împarte în 4-5 părți egale și se rulează exact ca atunci când faceți covrigi sau colaci împletiți. Se taie cu cuțitul bucăți egale și se aplatizează apoi cu ajutorul unei furculițe pentru a avea formele specifice de gnocchi. Eu pe ai mei i-am realizat mai micuți. Ei ar trebui să aibă dimensiunea de 2-3 cm. Se pune apa la fiert, se adaugă puțină sare și se scufundă gnocchi. Când se ridică la suprafață înseamnă că sunt fierți. Se scurg de apă și se servesc așa simpli cu parmezan sau se pregătește un sos rapid din unt și salvie.
Eu am realizat un sos din roșii cherry, pesmet, pătrunjel și anșoa. Nu vă pot da cantitățile chiar exacte pentru că am făcut doar o parte din gnocchi așa, restul i-am pregătit în alt mod. 
Așadar se încinge uleiul, se adaugă un cățel de usturoi netocat, anșoa tocată și roșiile tăiate pe jumătate. Se lasă să se înmoaie și se adaugă pesmetul. Se amestecă până se rumenește puțin pesmetul. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă și pătrunjel proaspăt. Se scoate usturoiul, se amestecă gnocchi cu sosul rezultat și se servesc cât sunt calzi. Se presară și puțin parmezan deasupra. Întreaga cantitate de gnocchi e suficientă pentru 3-4 persoane.




Buon appetito!
28 mai 2015

Sorbetto de căpșuni

”Sorbetto” provine de la verbul italian ”sorbire” care înseamnă în limba română ” soarbe” , ”a bea dintr-o singură înghițitură”. Este adesea confundat cu ”granita”, dar se deosebește de aceasta prin faptul că semănă mai mult la aspect cu înghețata și nu trebuie să aibă ace de gheață. Deși mi-am achiziționat o mașină de făcut înghețată l-am făcut fără ajutorul acesteia și îl puteți face și voi la fel. Nu trebuie decât să amestecați în el de câteva ori pe parcursul congelării. Un sorbet mai poate conține alcool și albușuri. Acesta conține doar căpșuni și un sirop de apă și zahăr. E foarte simplu de pregătit și foarte aromat. Căpșunile trebuie să fie de sezon și coapte bine.

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de răcire: 3 ore
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente: 

500 g de căpșuni
1 lămâie
125 g de zahăr
200 ml de apă
1 plic de zahăr vanilat

Mod de pregătire:

Se pregătește un sirop din apă, zahăr tos și zahăr vanilat care se fierbe pentru 8-10 minute. Se lasă să se răcorească bine. Căpșunile, se spală, se scurg bine de apă și se taie pe jumătate. Se stropesc cu zeama de la o lămâie și se dau la rece pentru 10 minute. 
Căpșunile se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se adaugă apoi și siropul de zahăr și se toarnă compoziția într-o tavă de chec sau într-un vas de inox. Se amestecă la fiecare jumătate de oră în sorbet cam de 3-4 ori și apoi se lasă să se înghețe de tot. 
În momentul servirii se lasă 5 minute la temperatura camerei și apoi cu ajutorul unei linguri pentru înghețată se distribuie în cupe sau castronașe. Se servește alături de căpșuni proaspete. Eu am folosit și nișe physalis pentru decor. 




Să vă fie de bine!
27 mai 2015

Paste de casă cu sos de roșii și sparanghel (fără gluten)

Pentru campania Mai aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar organizată de Gourmandelle și de Schar m-am gândit să încerc și făina specială pentru realizarea pastelor în casă. Sunt fan declarat paste de casă așa că am testat și făina fără gluten pentru paste. Față de pastele făcute cu făină normală pot spune că nu sunt mari diferențe, cel puțin la gust nu am sesizat nicio diferență. Chiar mi-a plăcut enorm textura lor. Partea care le deosebește ar fi în momentul în care se trece aluatul prin mașina de paste. E mai fragil față de cel obișnuit. Am respectat rețete indicată pe ambalaj așa că am mers la sigur. Proporțiile sunt corecte, așadar să trecem la treabă!

Timp de preparare: 90 de minute
Timp de coacere: 5 minute
Timp total de pregătire: 95 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru paste:

2 ouă
2 linguri de ulei de măsline
2 linguri de apă
un praf de sare

Pentru sos: 

2 linguri de ulei de măsline
150 g de sparanghel
2 roșii
2 linguri de sos de roșii 
1 ceapă verde
pătrunjel verde
1 lingură de unt
sare, piper

parmezan pentru servit

Mod de pregătire:

Făina se pune într-un bol. Se adaugă în centrul ei ouăle, uleiul de măsline, apa și sarea. Se începe frământarea aluatului și se răstoarnă apoi pe masa de lucru frământând în continuare pentru 5-10 minute. Când aluatul devine elastic și omogen se înfoliază și se lasă să se odihnească pentru 30 de minute. 
Cât timp se odihnește aluatul puteți pregăti sosul pe care îl reîncălziți ulterior. Se pune apa cu puțină sare la fiert și se înăbușă sparanghelul câteva minute. Se scurge apoi de apă și se taie. Se dă deoparte. Îl puteți pune într-un vas cu gheață și apă rece pentru a-l păstra verde și frumos după ce l-ați fiert. Se încinge uleiul de măsline într-o tigaie și se adaugă ceapa tăiată rondele. Roșiile se curăță de pieliță, se toacă și se adaugă în tigaie împreună cu sosul de roșii. Se lasă să fiarbă 5-7 minute, se condimentează cu sare, piper și se adaugă sparanghelul, pătrunjelul tocat și lingura de unt. Se amestecă până se topește untul și se stinge focul. 
Aluatul pentru paste se împarte în 4 părți egale, se unge cu făină și se trece prin mașina de paste. Eu m-am oprit la măsura 4 deoarece e destul de fragil. Se ung foile de aluat cu făină și se lasă să se odihnească puțin pe masa de lucru. În funcție de modelul de mașină de paste folosit puteți face mai multe tipuri de paste. Eu am ales să fac tagliatelle pe care le-am presărat cu făină și le-am lăsat pe masă până a fiert apa. Când apa începe să fiarbă, adăugați puțină sare și pastele. Se fierb pentru maxim 5 minute. Se scurg de apă și se așază în farfurii. Se adaugă sosul reîncălzit deasupra și parmezan răzuit. Se servesc fierbinți!



Buon appetito!

26 mai 2015

Sandvișuri cu brânză de capră și dovlecei (rețetă pentru copii)

Știați că brânza de capră merge foarte bine cu dovleceii? Ei bine, vă zic eu că merge foarte bine și tocmai de aceea vă prezint o rețetă care deși e adresată copiilor nu înseamnă că nu se pot bucura și adulții de ea. Copii vor mânca cu drag aceste sandișuri colorate și sănătoase. Sunt ideale și ca gustarea dintre mese, la micul dejun, etc. Le puteți tăia și sub formă de semilună sau orice alt fel de formă dacă nu aveți o aveți pe aceasta folosită de mine. 

Timp de preparare: 30 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor
Timp de coacere : 10 minute
Timp total de pregătire: 40 de minute

Ingrediente:

150 g de brânză de capră
1 dovlecel
6 felii de pâine
3 roșii cherry

Mod de preparare :

Dovlecelul se taie felii pe lungime, se sărează, se piperează și se coace pe un grătar. Se așază o felie de pâine pe o farfurie,  se adaugă 2 felii de dovlecel deasupra și brânza de capră. Se complează sandvișul cu altă felie de pâine și se decupează cu o formă de inox în formă de stea sau orice alt fel de formă. Se procedează la fel cu celelalte două sandvișuri. Se așază câte o roșie cherry deasupra fiecărui sandviș și se înfinge un bețișor colorat. Se consumă imediat. 



Să vă fie de bine!
25 mai 2015

Tort cu mousse de fructe de pădure (fără gluten)

Este a doua rețetă pe care o pregătesc fără gluten pentru campania de luna aceasta ”Mai aproape de sănătate. Luna fără gluten Schar”. Campania e organizată de Gourmandelle și Dr. Schar și sunt încântată să particip alături de alți bloggeri talentați. Putem pregăti deserturi delicioase și fără gluten. Blatul pentru acest tort a ieșit incredibil de bun și a crescut frumos. Am pregătit un mousse de fructe de pădure și o cremă de unt pentru a-i aduce un plus de aromă. Nu e obligatoriu să pregătiți și crema de unt, puteți folosi doar mousse-ul să îl umpleți și să-l decorați. În loc de crema de unt îl mai puteți decora și cu frișcă naturală. A ieșit un tort dens, bogat, aromat și colorat. Mi-a plăcut mult și vă îndemn și pe voi să-l pregătiți. Încercați făina fără gluten de la Dr. Schar și o să vă placă la fel de mult ca și mie. Mai precizez că rețeta pentru blat am preluat-o exact de pe ambalaj și foarte bine am făcut. Îmi place că pe ambalajele produselor Schar se găsesc și rețete utile.

Timp de pregătire: 60 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp de răcire: 120 de minute
Timp total de pregătire: 220 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat:

220 g de făină Mix Patisserie
200 g de zahăr
125 g de unt
125 ml de lapte
4 ouă
10 g de praf de copt

Pentru mousse de fructe de pădure:

400 g de fructe de pădure congelate
200 g de ciocolată albă
8 foi de gelatină
500 ml de smântână pentru frișcă
coaja de la 1/2 lămâie

Pentru crema de unt:

250 g de unt
250 g de zahăr pudră
1 baton de vanilie
3 linguri de lapte

Pentru decor: zmeură proaspătă

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se pregătește blatul. Untul moale se mixează spumă cu 100 g de zahăr. Se adaugă apoi gălbenușurile pe rând, iar albușurile se mixează separat cu 100 g de zahăr. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt și laptele. Se încorporează apoi albușurile și se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Se coace pentru 40-50 de minute la 180 de grade. Se lasă să se răcească apoi bine înainte de a-l felia.
Pentru pregătirea mousse-ului fructele trebuie decongelate cu câteva ore înainte sau de cu seară. Se pun într-o crăticioară împreună cu zahărul și coaja de lămâie. Se lasă să se topească zahărul și se pasează la blender. Se trece apoi sosul printr-o sită fină pentru a elimina semințele de la fructele de pădure. Gelatina se pune la hidratat în apă rece pentru 10 minute. Se pune din nou sosul pe foc și se adaugă gelatina scursă bine de apă. Se lasă să se topească și se oprește focul. Se lasă apoi să se răcorească. Smântâna pentru frișcă se mixează și se încorporează ciocolata topită pe baie de aburi. Se adaugă și sosul de fructe de pădure și se încorporează ușor. Puteți realiza jumătate din cantitatea de mousse indicată dacă vă hotărâți să nu mai îmbracați tortul în crema de unt și să-l lăsați așa. Dacă optați pentru un tort în versiunea mea aveți nevoie de întreaga cantitate de mousse indicată. 

Se feliază blatul și se umple cu acest mousse. După ce se răcește se va întări, așa că nu vă speriați dacă e destul de moale la început. Dacă vreți să-l lăsați așa îmbrăcați-l și în exterior cu acest mousse, dacă îl îmbrăcați mai apoi în frișcă sau cremă de unt, nu-l mai îmbrăcați în mousse-ul de fructe pentru că atunci crema de unt sau frișca se va ”lipi” mai greu de tort. Eu am făcut greșeala să-l îmbrac în mousse și pe urmă să mă chinui nițel cu decoratul. Mousse-ul conține gelatina și astfel crema de unt va aluneca ușor, făcând mai grea decorarea. Așadar, dacă vreți să-l îmbrăcați ulterior într-o cremă de unt sau frișcă adăugați mousse-ul de fructe de pădure doar la interior, între straturi. Dați-l la rece pentru o oră înainte de următorul pas sau pentru mai multe ore, dacă îl lăsați așa. 
Pregătiți crema de unt. Untul moale se mixează cu zahărul pudră adăugat pe rând. Se adaugă și semințele de vanilie și pe rând cele 3 linguri de lapte. Crema rezultată o folosiți pentru a îmbrăca tortul sau pentru a-l decora după ce s-a răcit minim o oră. Dați din nou tortul la rece să se întărească crema de unt și dacă v-a mai rămas mousse de fructe de pădure pe care l-ați păstrat la temperatura camerei turnați-l deasupra tortului și dați-l din nou la rece să se întărească. Din crema de unt rămasă realizați niște decorațiuni și așezați câte o zmeurică deasupra. 
Se lasă tortul să se răcească peste noapte. E cel mai indicat așa. Se taie apoi și se servește. Feliile se vor tăia foarte frumos după răcire. Repet, puteți face doar jumătate din cantitate de mousse sau puteți renunța la crema de unt. Decizia vă aparține și decoratul la fel. 




Să vă fie de bine!
23 mai 2015

Înghețată din iaurt cu mure și căpșuni

Mi-am propus ca vara aceasta congelatorul meu să fie mai mereu ”ocupat” cu înghețată de casă. Cine nu iubește înghețata?! Mai ales atunci când o pregătim chiar noi și nu trebuie să o cumpărăm pe cea plină de zahăr și chimicale din comerț. Înghețata pe care v-o propun astăzi este una dintre cele mai simple,  nu are nevoie de mașină de înghețată, nu trebuie amestecat în ea pe parcursul răcirii, nu are ace de gheață și are la bază un amestec de iaurt grecesc, ouă și piure de fructe. E foarte simplă și foarte aromată. Chiar dacă nu vedeți murele în poze să știți că le-am folosit, drept dovadă și culoare frumoasă a înghețatei. Puteți folosi doar mure sau doar căpșuni. Puteți folosi și fructe de pădure congelate. În plus o porție din această înghețată are doar 115 calorii. 

Timp de pregătire: 20 de minute
Timp de răcire: 6 ore
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

125 g de mure
125 g de căpșuni
5 linguri de zahăr
2 ouă
150 g de iaurt grecesc

Mod de pregătire:

Fructele se spală și se pasează apoi la blender. Se trece piure-ul printr-o sită fină pentru a elimina semințele. Ouăle întregi se mixează cu zahărul până se deschid la culoare. Dacă vă e frică să consumați ouă crude le puteți pregăti termic pe baie de aburi. Se încorporează piureul de fructe iaurtului grecesc și apoi ouăle. Pe scurt se încorporează cele 3 componente și se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară sau într-un vas de inox. Se dă la rece pentru 6 ore. Se scoate din frigider și se lasă 10 minute să se înmoaie, iar apoi se servește cu fructe proaspete alături. 




Să vă fie de bine!
20 mai 2015

Cheesecake cu lapte de cocos(fără gluten)

Luna mai este luna internațională fără gluten. Mă bucur nespus să fac parte din campania organizată de Gourmandelle și Dr. Schar și să vin în ajutorul celor care sunt în căutarea unor rețete fără gluten, gustoase și sănătoase. Prima rețetă cu care particip la această campanie este acest cheesecake cu lapte de cocos. În afara faptului că e fără gluten e și fără coacere. E extrem de simplu de pregătit și lăsând modestia la o parte e și foarte bun. Aveam de ceva timp o cutie cu lapte de cocos în dulap și când am primit produsele Dr. Schar m-am gândit instant să pregătesc un cheesecake delicios. În mod normal nu prea îmi plac dulciurile cu gelatină, dar în cazul de față desertul e cremos, mult mai cremos decât mi-aș fi imaginat. Gelatina nu a făcut decât să lege mai bine componentele, fără să-i afecteze gustul și mai ales fără să-i schimbe major textura finală. E unul dintre cele mai bune cheesecake pe care eu le-am făcut și mâncat până la ora actuală.

Timp de pregătire: 40 de minute
Timp de răcire: 4-5 ore
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente :

150 g de biscuiți digestivi cu ciocolată Dr. Schar
70 g de unt topit

500 g de brânză Philadelphia
120 g de zahăr pudră
400 ml de lapte de cocos
10 g de foi gelatină 
1 baton de vanilie

cocos și physalis pentru decor

Mod de pregătire:

Biscuiții se sfărâmițează fin cu ajutorul robotului, sucitorului sau al unui chopper. Se amestecă apoi cu untul topit. Se unge cu unt o tavă rotundă cu inel detașabil (18-20 cm) și se tapetează cu hârtie de copt doar la bază. Se toarnă compoziția de biscuiți în tavă și se presează bine cu dosul unei linguri. Se dă la rece pentru 30 de minute.
Între timp se pregătește crema. Foile de gelatină se pun la înmuiat în apă rece. Brânza philadelphia se mixează împreună cu laptele de cocos, zahărul pudră și semințele de vanilie. Se opresc câteva linguri de lapte de cocos pentru a pregăti ulterior gelatina. Se mixează până rezultă o cremă moale și omogenă. Laptele de cocos oprit se pune la încălzit și se adaugă apoi foile de gelatină scurse de apă. Se amestecă până se topește și se lasă să se răcorească (nu trebuie să fie fierbinte) . După ce s-a răcorit se adaugă puțin câte puțin în crema de brânză și se omogenizează.
Se scoate tava de la rece și se toarnă compoziția. Se dă din nou la rece pentru câteva ore până se încheagă crema.

După ce s-a închegat crema se desprinde cu un cuțit subțire marginile cheesecake-ului. Se desface apoi cu grijă inelul. Dacă nu îl desprindeți întâi cu cuțitul riscați să se rupă. Transferați desertul pe o farfurie și decorați-l cu nucă de cocos și physalis. După ce tăiați o felie din desert veți reuși să scoateți și tăvița de dedesubt. Eu am încercat inițial, dar nevrând să-l stric, am tăiat o felie și apoi s-a desprins mai ușor cheesecake-ul. Se servește cu poftă!



Să vă fie de bine!
18 mai 2015