Browsing "Older Posts"

Tartă cu brânză de capră, dovlecei și roșii

Ieri am făcut o minunată tartă cu brânză de capră, dovlecei și roșii cherry. Nu-i așa că arată minunat? Îmi place pentru că e colorată, iar de gust ce să mai zic. Combinația de brânză de capră cu mucegai cu dovlecei și roșii e mai mult decât potrivită. Blatul crocant se contopește așadar cu dulceața dovleceilor, gustul ușor acrișor al roșiilor și gustul sărat și amărui al brânzei de capră. În plus e ușor de pregătit, și se poate servi cu succes a doua zi când e rece , se poate lua la pachet la școală sau la serviciu. Cred că observați în poze două tarte, mi-a mai rămas aluat și am mai făcut o tartă mică rustică, în care am adăugat doar cele 3 componente și nimic în plus. 

Timp de pregătire: 20 minute
Timp de răcire al aluatului: 30 de minute
Timp de coacere: 35 de minute
Timp de răcire al preparatului: 15 minute
Timp total de pregătire; 100 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru aluat: 

250 g de făină
125 g de unt
60 ml de apă rece
1/2 linguriță de sare

Pentru compoziție:

1 dovlecel
200 g de brânză cu mucegai alb LaColline
150 ml de smântână pentru gătit
1 ou
8 roșii cherry

Mod de preparare:

Făina se pune într-un bol sau în vasul mixerului. Se adaugă untul rece tăiat cubulețe , sarea și se începe frământarea adăugând pe rând apa rece. Se strânge aluatul într-o bilă ce se înfoliază și se dă la rece pentru 30 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade între timp. Se întinde aluatul scos de la rece pe masa de lucru unsă cu făină într-o foaie rotundă sau dreptunghiulară (ca a mea) . Se taie marginile și se înțeapă cu furculița din loc în loc. Dacă nu aveți o tavă detașabilă ungeți tava doar la bază, nu și pereții acesteia pentru că se lasă aluatul în timpul coacerii. Așezați hârtie de copt în tavă peste aluat și adăugați câteva boabe de fasole. Coaceți tarta pentru 10 minute la 180 de grade. 
Între timp tăiați rondele dovlecelul și brânza de capră și amestecați smântâna cu oul. Scoateți tarta din cuptor, îndepărtați foaia de copt cu boabele de fasole și așezați rondelele de dovlecei și brânză. Turnați deasupra smântâna amestecată cu oul  și așezați din loc în loc roșiile cherry cu tot cu codiță. Coaceți tarta pentru 25 de minute la aceeași temperatură de 180 de grade. 
După ce s-a copt lăsați-o să se răcorească înainte de a o scoate din formă. Dacă vă mai rămâne aluat faceți o tartă mai mică. Eu am adăugat aceleași ingrediente mai puțin smântâna amestecată cu ou. 




Să vă fie de bine!

30 aprilie 2015

Mini pizza cu brânză de capră (rețetă pentru copii)

Iată așadar o nouă rețetă din seria rețetelor cu brânză de capră pentru copii. Am realizat pizza sub formă de pisicuțe drăguțe și vesele. Așadar pizza devine mai atractivă și mai ușor de mâncat de către cei mici. Rețeta e foarte simplă și cei mici o să fie mai mult decât încântați să consume o pizza de casă cu lactate proaspete și sos de roșii. Vă puteți juca în fel și chip cu aluatul de pizza, îi puteți da chiar alte forme astfel încât să vă atrageți copii mai ușor la masă. Am folosit ingrediente puține și nu am adăugat deloc mezeluri care se știe că nu-s foarte recomandate să fie consumate de către copii. Așadar, dacă vă place ideea mea, jucați-vă în bucătărie alături de cei mici.

Timp de preparare: 25 de minute
Timp de creștere al aluatului: 60 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp total de pregătire: 100 de minute

Ingrediente pentru 4 mini pizza:

300 g de făină
1 lingură rasă de drojdie uscată
1/2 linguriță de sare
200 ml de apă călduță
50 ml de ulei de măsline

100 g de brânză de capră rasă
200 ml de sos de roșii
măsline și ardei roșu pentru decor

Mod de preparare:

Făina se adaugă împreună cu sarea și drojdia uscată într-un bol. Se adaugă apa călduță și se începe frământare aluatului cu mâna sau cu ajutorul unui mixer de bucătărie. Se adaugă la final uleiul de măsline și se frământă aluatul până se desprinde de pe mâini sau de pe pereții vasului de mixer. Dacă vi se pare prea moale compoziția mai adăugați 1-2 linguri de făină. Transferați aluatul într-un bol acoperit cu folie alimentară și lăsați-l la crescut pentru o oră în cuptorul stins cu lumina aprinsă.
După o oră transferați aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și realizați 4 foi rotunde. Din restul de aluat formați niște triunghiuri pe care le atașați foilor de aluat și le lipiți bine cu mâinile. Acestea reprezintă urechiușele pisicuței. Se ung foile de mini pizza cu sos de roșii și se dau la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade pentru 10 minute. După 10 minute se scot, se presară brânza rasă deasupra și se dau din nou la cuptor pentru încă 5 minute. Se scot apoi se decorează cu măsline fără sâmburi pentru a realiza ochii și cu fâșii de ardei roșu pentru a realiza mustățile. 
Se servesc calde și cu mare poftă!



Să aveți spor și inspirație!

28 aprilie 2015

Cornuri pufoase cu cremă de vanilie

Sunt foarte fericită! Am făcut cele mai pufoase cornuri din toate încercările mele de până acum! Ador cornurile care se servesc la micul dejun alături de o cafea bună. Din când în când mă răsfăț cu așa ceva la patiseriile de aici din Italia. Mirosul de cafea proaspătă mă năucește, dar nici mirosul de aluat dulce, proaspăt scos din cuptor nu-mi displace, chiar dacă în unele patiserii și cafenele cornurile vin congelate și doar sunt ținute câteva minute la cuptor. Numai proaspete nu pot fi numite. Chiar și așa italienii fac coadă la cafeaua servită direct la bar alături de un produs de patiserie cald. Ei le numesc pe toate ”brioche” , chiar dacă unele dintre ele sunt făcute cu aluat foietaj și nu cu aluatul de brioche. 
Am folosit pentru această rețetă din nou făina manitoba, aceeași pe care am folosit-o și la cozonacul pregătit pentru Paște. Încercați această rețetă și cu făină normală în cazul în care nu aveți manitoba, numai că rezultatul o să fie diferit. Am explicat la cozonacul de Paște mai multe despre acest tip de făină. Mai rețineți că aceste cornuri se umplu după ce sunt coapte. Eu le-am umplut cu cremă de vanilie, mai ales că ”brioche alla crema” e preferata soțului meu. Le puteți umple și cu ciocolată, dulceața, cremă de lămâie, etc. 

Timp de pregătire: 60 de minute
Timp de creștere al aluatului: 130 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp total de pregătire: 230 minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru primul aluat:

300 g de făină manitoba de tip 0
25 g de drojdie proaspătă
190 g de apă călduță

Ingrediente pentru al doilea aluat:

200 g de făină manitoba de tip 0
80 g de zahăr
2 ouă
100 g de unt topit
1 plic de zahăr vanilat
un praf de sare

In plus: 1 albuș și 2 linguri de zahăr pentru uns

Ingrediente pentru crema de vanilie:

6 gălbenușuri
400 ml de lapte
1 păstaie de vanilie
35 g de amidon de porumb
150 g de zahăr

Mod de preparare:

Se adaugă în vasul mixerului 300 g de făină. Drojdia se dizolvă în puțină apă călduță. Se adaugă peste făină și apoi restul de apă călduță (150 g) mixând pentru câteva minute până se încorporează bine făina. Puteți face acest aluat și la mână. Puneți primul aluat într-un bol acoperit cu folie alimentară în cuptorul stins cu becul aprins. Lăsați-l să crească pentru 40 de minute. 
După 40 de minute puneți aluatul crescut din nou în vasul mixerului, adăugați 200 g de făină, zahărul, sarea, zahărul vanilat și două ouă.  Puteți pune doar gălbenușurile și albușurile le păstrați pentru final.
Începeți frământarea ingredientelor și adăugați pe rând untul topit până aluatul se desprinde de pe pereții vasului de mixer. Transferați aluatul din nou într-un bol acoperit cu folie alimentară și lăsați-l la crescut pentru 30 de minute în cuptorul stins. 
Transferați apoi aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și întindeți-l în 2 foi egale. Tăiați triunghiuri pe care le rulați. Așezați apoi cornurile într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lăsați-l la crescut pentru minim o oră în cuptorul stins. După 1 oră veți vedea că ele își vor dubla volumul și nu le veți putea coace pe toate în aceeași tavă și trebuie să le coaceți pe rând.
Se ung cornurile cu albușul amestecat cu zahărul și se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute. Se scot apoi pe un grătar și se lasă să se răcească. Pozele de mai jos le-am făcut când era noapte deja și din această cauză se văd diferit de celelalte.
Se pregătește crema de vanilie în timp ce cornurile se răcesc. Laptele se pune la încălzit cu păstaia de vanilie crestată. Când începe să dea în clocot se oprește. Gălbenușurile se mixează cu zahărul. Se adaugă amidonul, se încorporează bine și se toarnă puțin câte puțin laptele. Se transferă apoi compoziția într-o crăticioară pe foc mic și se amestecă până se îngroașă. Se transferă crema într-un bol, se acoperă cu folie alimentară să nu prindă crustă și se lasă se răcorească. Nu am mai făcut poze, dar un exemplu de cremă de vanilie îl aveți la tortul cu cremă de vanilie
Am umplut apoi cornurile cremă cu ajutorul unui poș cu vârful lung și le-am înțepat în trei locuri. Puteți folosi și o seringă de patiserie pentru a vă ușura munca. Se pudrează apoi cu zahăr pudră și se savurează cu mare poftă. Sunt perfecte și după mai multe zile. 




Să vă fie de bine!



25 aprilie 2015

Cupcakes cu brânză de capră

Brânza de capră o ador și în rețetele dulci, nu doar în cele sărate. Combinația dulce-sărat nu-mi displace și dacă mai adaug și ceva fructe proaspete acestei combinații papilele mele gustative sunt mai mult decât încântate. În aceste cupcakes regăsim aroma de portocale în blat, aroma de cocos în cremă, subliniată de nota aparte a brânzei de capră. În plus am găsit și întrebuințarea perfectă a figurinelor din zahăr pe care le achiziționasem de la Lidl în urmă cu ceva timp. O altă idee de desert cu brânză de capră găsiți și la acest link sau la acesta. Combinația de brânză de capră și căpșuni mi se pare potrivită, o alăturare de ingrediente ce m-a cucerit definitiv. E recomandat să încercăm brânza de capră și cu alte fructe în afară de smochine. O putem consuma alături de struguri, fructe de pădure, căpșuni, etc. 

Timp de pregătire: 45 de minute
Timp de coacere: 25 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp total de pregătire: 100 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 10 cupcakes:

60 g de unt
75 g de zahăr
1 ou
1 plic de zahăr vanilat
1 linguriță de coajă de portocală rasă
150 g de făină
1 linguriță de praf de copt
100 ml de lapte

Pentru cremă:

100 g de brânză de capră
100 g de philadelphia
80 g de zahăr pudră
50 g de fulgi de cocos

Mod de pregătire:

Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade. Untul moale se mixează împreună cu zahărul tos și zahărul vanilat. Se adaugă oul și coaja de portocală. Făina se amestecă împreună cu praful de copt și apoi se încorporează în compoziție alternând cu laptele. Se așază hârtiuțe în tăvile pentru brioșe și umplu cam pe jumătate. Ideal ar fi să puneți compoziția cu ajutorul unui poș să nu murdăriți marginile hârtiuțelor (ceea ce eu nu am respectat). Se coc pentru 25 de minute. Se lasă apoi se se răcească pe un grătar 30 de minute minim. 
Se pregătește crema. Brânza de capră se amestecă cu crema de brânză Philadelphia , zahărul pudră și fulgii de cocos. Se taie vârful cupcakes-urilor dacă au crescut prea mult și se îndreaptă. Se decorează după inspirația fiecăruia. Se așază apoi figurinele din zahăr sau orice alt fel de decorațiuni. Puteți adăuga chiar fructe proaspete. Nu prea există limite în decorarea cupcakes-urile, numai să țineți cont de combinațiile folosite în realizarea lor. 


Să vă fie de bine!
23 aprilie 2015

Choux-uri cu brânză de capră (rețetă pentru copii)

E o provocare pentru mine să pregătesc rețete pentru copii. E o provocare ce-mi pune imaginația și creativitatea la încercare. Provocare e cu atât mai interesantă cu cât rețetele trebuie să aibă o notă amuzantă și să conțină și brânză de capră. Nu e tocmai ușor să-i mulțumești pe cei mici și să-i faci să consume cu plăcere un anumit produs. Brânza de capră nu e agreată prea tare nici de cei mari, se feresc să o consume datorită faptului că are un gust aparte. E lucru știut și dovedit că laptele de capră e mai sănătos și conține mai mulți nutrienți decât cel de vacă. În plus, e foarte bine tolerat de către copii și bebeluși. Așa că cei cu păreri preconcepute să acorde mai multe șanse brânzei de capră pentru că mai mut ca sigur o să ajungă să o îndrăgească la fel de mult ca mine.

Timp de pregătire: 45 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp de răcire: 10 minute
Timp total de pregătire: 70 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

250 ml de lapte
90 g de unt
150 g de făină
1 vârf de cuțit de sare
4 ouă

100 g de brânză de capră
180 g de smântână
1 legătură mică de mărar
câteva fire de chives (sau ceapă verde tânără)
piper proaspăt

În plus pentru decor:

fulgi de migdale
chives
măsline negre
ardei roșu

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Laptele se pune pe foc împreună cu untul și sarea. Când începe să fiarbă se dă focul mai mic, se adaugă toată făina și se amestecă energic cu o lingură de lemn până se încorporează făina și rezultă un aluat moale și omogen. Se transferă compoziția opărită într-un bol și se lasă să se răcorească 5 minute. Se adaugă apoi pe rând ouăle, adăugând următorul ou când s-a încorporat bine precedentul.
Se pune compoziția într-un poș și se formează gogoșele de aluat într-o tavă  tapetată cu hârtie de copt. Se coc la 180 de grade pentru 15-20 de minute maxim, în funcție de cuptor. Se coc din întreaga compoziție cam 3 tăvi de choux-uri și se lasă apoi să se răcorească pe un grătar. În timp ce choux-urile se răcesc se pregătește crema. Brânza de capră se pisează cu o furculiță și se amestecă cu smântâna, chives-ul tocat și mărarul tocat. Se condimentează cu puțin piper. 
Se taie choux-urile în jumătate și se umplu cu această cremă de brânză. Pentru decor folosim migdale pe care le înmuiem în crema de brânză și le înfingem ușor în choux-uri. Pentru mustăți folosim fire de chives, iar pentru ochi și nas măsline negre și ardei roșu. Aceasta ar fi partea cea mai migăloasă, dar realizați o parte așa pentru copii voștri și celelalte le lăsați nedecorate pentru voi. Am indicat un timp estimativ de pregătire, depinde și de voi cât de rapizi sunteți în bucătărie. Se păstrează la rece.


Să aveți spor și iamginație!
22 aprilie 2015

Supă rece de castraveți și avocado

Se apropie cu pași repezi zilele călduroase de vară, acele zile în care simțim nevoia să consumăm mâncăruri și băuturi reci. Exact pentru acele zile este și această supă rece de castraveți și avocado. Este o supă fără coacere, sățioasă, sănătoasă și aromată. Nu trebuie să arunci decât toate ingredientele într-un bol, să le pasezi, să o condimentezi cu sare și piper și dă dai supa la rece pentru câteva ore înainte de a o consuma. În cazul în care sunteți adepții supelor cremă reci sau calde mai mult ca sigur și această supă o să vă placă. 

Timp de pregătire : 25 de minute
Timp de răcire: 2-3 ore
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

3 castraveți
2 avocado
1 ceapă
2 căței de usturoi
1 l de supă de legume (sau de carne)
1 lingură de suc de lămâie
500 g de iaurt natural
1/2 linguriță de chimion măcinat
sare
piper proaspăt
ulei de măsline

Mod de preparare:

Castraveții se spală, se curăță de coajă și de semințe. Se taie cubulețe. Avocado se taie în două, se scoate sâmburele și se extrage pulpa cu ajutorul unei linguri. Ceapa și usturoiul se curăță și se toacă, nu foarte mărunt.  Adăugați toate ingredientele într-un vas și pasați-le cu ajutorul unui blender. Adăugați supa de legume rece, sucul de lămâie și iaurtul. Condimentați supa cu sare, piper și chimion măcinat. 
Dați supa la rece pentru 2-3 ore și apoi adăugați câteva picături de ulei de măsline în momentul servirii. 



Să vă fie de bine!
21 aprilie 2015

Sandviș ”Broscuța jucăușă” (rețetă pentru copii)

Acest sandviș face parte din categoria ” cum ne mai putem distra în bucătărie” sau ” cum să ne mai surprindem copilașii”. Este un sandviș prin care îi putem îndemna pe cei mici să consume brânza de capră, despre care v-am mai zis că eu una o ador. Dacă vă lipsea imaginația în materie de sandvișuri pentru copii eu sunt aici să vă ajut. Cei mici vor aprecia rezultatul final cu siguranță. Alte surse de inspirație găsiți sandvișul „Omiduță” și bufnițele realizate din căpșuni. 

Ingrediente:

4 felii de pâine
100 g de brânza de capra premium clasică LaColline
2 felii de prosciutto
2 felii de castravete
4 măsline verzi umplute 


Mod de preparare:

Cu ajutorul unui cilindru decupați feliile de pâine, iar cu ajutorul unei forme în formă de stea decupați brânza. Așezați o felie de pâine, una de prosciutto și trei felii de brânză deasupra. Tăiați pe lung un castravete și așezați o felie la mijlocul sandvișului. Fixați măslinele cu scobitori și sandvișul pentru cei mici e tocmai bun de savurat. Sper că v-a fost de ajutor ideea mea!


Spor la treabă!
16 aprilie 2015

File de păstrăv somonat cu sparanghel

După aceste sărbători îmbelșugate am revenit la stilul meu sănătos de a mânca și de a pregăti mâncarea. Peștele îl ador în fel și chip, de obicei îl pregătesc la cuptor, cu puțin ulei de măsline, și condimente. Acum am ales să-l trag puțin la tigaie și să pregătesc o garnitură compusă din sparanghel, măsline, usturoi și pesmet. Super simplu, rapid și gustos! 

Ingrediente:

200 g de file de păstrăv
8 fire de sparanghel
1 cățel de usturoi
o mână de măsline fără sâmburi
2 linguri de pesmet
5 linguri de ulei de măsline
sare, piper
mărar (proaspăt de preferință)

Mod de preparare:

Fileul de păstrăv se condimentează cu sare și piper și se taie în două. Se încing două linguri de ulei de măsline într-o tigaie și se adaugă peștele cu pielea în jos. Se lasă un minut și apoi se întoarce. Nu e nimic dacă pielea s-a desprins, o dați deoparte. Îl lăsați un minut și pe partea cealaltă și îl scoateți pe o farfurie. În aceeași tigaie adăugați sparanghelul după ce i-ați înlăturat partea lemnoasă și l-ați curățat cu un cuțit economic.  Îl trageți puțin la tigaie, cam 2-3 minute maxim. Se scoate apoi și acesta pe o farfurie și se adaugă restul de ulei în tigaie. Se adaugă usturoiul tocat mărunt (aveți grijă să nu se ardă) , măslinele tocate și pesmetul. Se condimentează cu sare, piper și se adaugă la final mărarul. 
Se montează farfuria. Se așază sparanghelul dedesubt, peștele deasupra și apoi măslinele din tigaie. Se servește imediat! E foarte simplu să pregătiți peștele în acest mod! Păstrăvul e un pește foarte gustos și foarte hrănitor.




Să vă fie de bine!

Coroniță cu nucă și rahat

Sărbătorile pascale au trecut, dar eu am ținut să vă arăt cozonacul ce a stat pe masa noastră de Paște din acest an. Sper că nu ați exagerat cu mâncarea și mai sper că nu v-ați plictisit de clasicul nostru cozonac cu nucă și rahat. Eu am schimbat puțin rețeta, în sensul că am înlocuit făina normală cu cea manitoba, aceeași făină pe care am folosit-o la Colomba Pasquale, un tip de făină cu mai mult gluten indispensabilă în pregătirea aluaturilor pentru panettone, pandorra, croissant, pâine italiană, pizza. Aluaturile în care se folosește această făină au în general o dospire îndelungată cu puțină drojdie. Ele își păstrează prospețimea mai mult timp și au o consistență mai pufoasă și mai elastică. Am păstrat aceeași rețetă și pentru aluatul de pască, doar că am înlocuit făina manitoba cu cea normală. Diferența e net vizibilă, atât în textura aluatului cât și în păstrarea prospețimii pentru un timp mai îndelungat. Nu zic că nu o puteți înlocui cu cea normală, mai ales dacă e vorba despre aluaturi mai comune gen cel pentru cozonac, pască sau pâine.

Ingrediente pentru aluat:

1 kg de făină manitoba tip 00
50 g de drojdie proaspătă
160 g de zahăr
200 g de unt topit
4 ouă
400 ml de lapte
2 lingurițe de sare
arome (zahăr vanilat, coajă de lămâie, etc)

Pentru compoziție:

300 g de rahat
200 g de nucă măcinată
25 g de cacao
100 g de zahăr pudră
5 linguri de lapte

În plus: 2 gălbenușuri, zahăr decorativ

Mod de preparare:

Drojdia se amestecă cu zahărul și se lasă să se dizolve într-o cană de lapte cald. Se pune făina în vasul mixerului, se adaugă drojdia dizolvată, ouăle, sarea, aromele și laptele rămas, puțin câte puțin. La final se adaugă untul topit și se frământă alautul până se desprinde de pe pereții vasului. 
Se acoperă vasul în care va crește aluatul cu folie alimentară și se introduce în cuptorul închis cu lumina aprinsă.  Se lasă să crească până își dublează volumul.
Se pregătește compoziția. Nucile măcinate se amestecă cu zahărul, cacaua și laptele. Rahatul se taie bucățele. 
Se transferă aluatul crescut pe masa de lucru unsă cu făină și întinde într-o foaie. Se unge foaia cu compoziția de nucă, se așază bucățele de rahat deasupra și se rulează. Se așază într-o tavă de cozonac. Eu am realizat doi astfel de cozonaci și din restul de aluat am împletit o coroniță pe care am așezat-o într-o tavă rotundă. Dacă aveți tăvi de cozonaci mari realizați doi cozonaci împletiți, iar dacă aveți forme mai mici faceți 4 cozonaci neîmpletiți. Eu am optat pentru o coroniță îl locul cozonacului împletit. Se lasă să crească în tavă pentru o jumătate de oră. Se ung apoi cu gălbenuș, se presară zahărul decorativ deasupra și se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 de grade pentru 40-50 de minute. 
Se lasă să se răcorească în tavă, iar apoi se scot pe un grătar la răcit. Se servesc calzi dacă nu rezistați tentației, dar sunt perfecți și a doua zi. Eu și ai mei ne-am înfruptat din ei imediat după slujba de Înviere. Eram curioasă să văd cum au ieșit, dar am rezistat tentației de a ne înfrupta din ei imediat, așa cum procedam în anii din urmă în perioada sărbătorilor pascale. 



Să vă fie de bine!
15 aprilie 2015

Colomba pasquale

Colomba pasquale este un dulce ce ține de tradiția italiană. Se consumă de Paște, spre deosebire de panettone care se consumă de Crăciun. Se aseamănă foarte mult, doar că panettone se îmbogățește mai mult decât colomba, cu fel de fel de creme, glazuri, etc. Colomba pasquale are de obicei în compoziție doar stafide și fructe confiate. ”Colomba” în limba italiană înseamă ”porumbel” și nu se cunoaște cu exactitate originea ei, ar fi însă două variante: ori a fost dăruită ca și semn de pace în vremuri de război, ori a fost inventată de Angelo Motta. Cea de-a doua variantă rămâne cea mai cunoscută, se zice că ar fi fost inventată de acesta pe la 1930 în regiunea Lombardia. Cert este că și-a păstrat forma de porumbel și se coace în forme de hârtie speciale. Dacă vă tentează ideea de a încerca un astfel de dulce să știți că vă ia cam o zi să o pregătiți și aveți nevoie de făină manitoba și un mixer pentru frământarea aluatului. Eu zic că merită efortul cu prisosință. Știu că pentru cei care locuiți în Italia e mai accesibil să o cumpărați, mai ales că prețurile în unele supermarketuri sunt mici. Eu am dat mai mult pe ingrediente să realizez o colomba pasquale de 750 g decât dacă aș fi cumpărat-o din magazin. Nu-mi pare rău, sunt chiar foarte mulțumită de rezultat. E a doua oară când o încerc și acum mi-a ieșit mult mai bine decât prima dată. De aceea vă dau și vouă rețeta preluată de pe giallozafferano, poate vă îndemn să o încercați în bucătăriile voastre. 

Ingrediente pentru primul aluat:

50 g de făină manitoba 0
9 g de drojdie proaspătă
30 g de apă călduță

Pentru al doilea aluat:

200 g de făină manitoba 0
100 g de zahăr
1 ou mediu
1 baton de vanilie
50 g de unt
coaja de la o portocală
coaja de la o lămâie
55 g de lapte călduț
un praf de sare

Pentru al treilea aluat:

50 g de făină manitoba 0
1 ou mediu
75 de unt
70 g de fructe cofiate

Pentru glazură:

40 g de alune de pădure fără coajă
40 de migdale fără coajă
50 g de zahăr brun
8 g de amidon de porumb
15 g de făină de porumb
50 g de albuș de ou

Mod de preparare:

Precizez că am folosit făină manitoba cu un singur 0 pentru că este și cu două zerouri. Cântăriți bine ingredientele. Pentru primul aluat nu e necesar să folosiți mixerul. Amestecați făina cu drojdia dizolvată în 2 lingurițe de apă. Adăugați 30 g de apă călduță și înfoliați-l cu folie alimentară. Lăsați-l pentru o oră în cuptorul închis cu lumina aprinsă. 
Începeți apoi pregătirea aluatului următor. Adăugați făina în vasul mixerului, cu zahărul, coaja de lămâie, coaja de portocală semințele de vanilie, oul, sarea și primul aluat. Frământați bine aluatul la mixer. Adăugați apoi laptele călduț și untul moale tăiat cubulețe. Nu adăugați tot untul, adăugați câte o bucățică și când s-a încorporat bine o adăugați pe următoarea. Frământați aluatul pentru 15 minute aproximativ, până se desprinde pe fundul mixerului. Transferați-l apoi într-un bol acoperit cu folie alimentară și lăsați-l pentru două ore și jumătate în cuptorul închis cu lumina aprinsă.
După ce au trecut cele două ore și jumătatea adăugați aluatul din cuptor în vasul mixerului. Adăugați și făina indicată pentru al treilea aluat și oul. Frământați bine și adăugați untul tăiat cubulețe pe rând la fel ca la aluatul precedent. După ce aluatul începe să se desprindă de pe pereții vasului adăugați și fructele confiate. Se transferă apoi aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și se împarte în trei, o parte mai mare și două mai mici. Întindeți fiecare aluat într-o foaie cu mâinile, rulați-o și așezați-o în forma de hârtie exact ca în imaginile așezate de mine. Lăsați apoi colomba la crescut în cuptorul închis cu lumina aprinsă pentru două ore și jumătate. Așezați în cuptor și o cană cu apă fierbinte pentru a păstra mediul umed. După ce s-a răcit apa o reîncălziți din nou, cam pe la jumătatea timpului indicat.
Se pregătește glazura. Alunele și migdalele se macină împreună cu zahărul brun. Se adaugă în mixer și amidonul de porumb, făina de porumb și albușul de ou. 
Se scoate colomba din cuptor și se unge cu această glazură. Se presară zahăr decorativ deasupra și se dă la cuptor, preîncălzit înainte la 160 de grade, pentru 50 de minute. După ce s-au scurs 40 de minute din timpul indicat, în ultimele 10 minute acoperiți colomba cu folie de aluminiu pentru a nu se arde deasupra. Dacă încălziți bine cuptorul și respectați temperatura de coacere, nu ar trebui să se ardă deasupra.  
Scoateți colomba pasquale din cuptor și lăsați-o la răcit în formă suspendată. Eu m-am folosit de bețe de frigăruie, grătarul din cuptor și două oale pentru a realiza această operațiune. 
Se poate consuma a doua zi după ce s-a răcit sau se păstrează într-o pungă transparentă până se servește. Puteți presăra puțin zahăr vanilat deasupra în momentul în care o savurați.





Spor la treabă!
10 aprilie 2015