Browsing "Older Posts"

Cupcakes ''Pădurea neagră''

Când am cumpărat amerene Fabbri, știam de dinainte ce urma să pregătesc, adică tortul de post  și aceste minunate cupcakes cu frișcă, ciocolată și vișine. Ador amarenele Fabbri, plutesc într-un sirop delicios ce poate fi folosit de post de topping, se pot însiropa blaturile cu el și câte și mai câte. Puteți folosi atât vișine în sirop cât și cireșe în sirop. Desigur, se pot folosi și fructe proaspete, așa că mai puteți aștepta puțin până apar cireșele în magazine și le puteți folosi în deserturi minunate. Eu vă aduc așadar ideea unui desert minunat, voi puteți apela la Noodlesbar pentru a vă putea comanda mâncarea acasă la voi. Au chiar și deserturi așa că dacă nu aveți timp să pregătiți unul apelați la serviciile lor. 

Ingrediente pentru 12 cupcakes:

75 g de ciocolată neagră (75% cacao)
35 g de unt
3 ouă
1 praf de sare
90 g de zahăr
75 g de făină
1 linguriță de praf de copt
1 lingură extract de vanilie

Pentru frișcă și decor:

250 ml de smântână lichidă
1 lingură de zahăr pudră
1 borcan mic de vișine în sirop
fulgi de ciocolată

Mod de preparare:

Cuptorul se preîncălzește la 175 de grade. Ciocolata se topește pe baie de aburi împreună cu untul. Ouăle se separă, albușurile se mixează spumă cu un praf de sare, iar gălbenușurile cu zahăr. Se încorporează peste gălbenușurile mixate ciocolata topită și apoi albușurile. Se adaugă extractul de vanilie și apoi făina cernută împreună cu praful de copt.Se așază hârtiuțele speciale în tava pentru brioșe și se umplu formele doar pe jumătate. Se coc pentru 15-20 de minute maxim. Se scot apoi pe un grătar și se lasă să se răcească. 

Se scobesc la mijloc și se așază câte o vișină în centrul lor. Smântâna lichidă rece se mixează cu zahărul pudră și se decorează apoi cupcakes-urile cu aceasta. Se așază câte o vișină în vârf și fulgi de ciocolată sub formă de picături. Se toarnă puțin sirop deasupra și se dau la rece. 



Să vă fie de bine!
30 martie 2015

Concurs de Iepuraș

Sunt atât de încântată să dau startul unui nou concurs alături de magazinul online de decorațiuni interioare și exterioare Joy Joy. Față de data trecută m-am gândit să ofer trei premii astfel încât să bucur mai mulți participanți la acest minunat concurs. Joy Joy este un magazin online ce oferă articole atât pentru bucătărie și interior cât și decorațiuni pentru exterior. Premiile oferite prin intermediul acestui concurs sunt următoarele.


Premiul I: o bombonieră mov cu picior de metal și capac de cristal ''ribbon''. Înălțimea ei este de 33 de cm și lățimea de 17 cm. În plus este accesorizată și cu o fundiță drăguță.

Premiul al II-lea:  ceainic shabby chic din porțelan de culoare albă. 

Premiul al III-lea: tigaie de ceramică rotundă cu mâner vabene cu lățimea de 20 de cm, lungimea de 29 de cm și înălțimea de 6 cm. Se poate folosi atât în cuptorul clasic cât și în cel cu microunde. 

Condițiile de partcipare la concurs:

1.  Să dați like paginii de facebook Alina Avram's Blog.
2. Să dați share acestei postări cu concursul pe facebook.
3. Să intrați pe site-ul Joy Joy și să vă alegeți un produs favorit.
4. Să scrieți într-un comentariu la această postare la ce ați folosi produsul favorit ales.
5. Să lăsați numele întreg cu care ați dat like și share.

Perioada de desfășurare a concursului : 28. 03-13. 04. Câștigătorul se va extrage pe data de 14. 04 cu random.org. 

Mult noroc tuturor!

Later edit. Concursul s-a încheiat. Am extras câștigătorii cu ajutorul random. org. Premiul I merge către Olguța Oana, premiul al II-lea către Laura  Mimmi și premiul al III-lea către Mihaela Durac. Îi rog pe câștigători să-mi trimită cât mai repede adresele de livrare la următoarea adresă de email: alinadohotariuavram@gmail.com.

Vă mulțumesc tuturor pentru participare!
28 martie 2015

Tort de post cu ciocolată și vișine

Dacă v-aș mărturisi că e primul meu tort vegan pe care îl pregătesc, m-ați crede? Ei bine, da, a fost o provocare și pentru mine să realizez acest tort. Nu e cine știe ce chestie complicată, dar în mintea mea, un tort fără ouă și unt ce gust poate să aibă?! M-am cam înșelat, are un gust acceptabil, noroc cu vișinele ce l-au scos nițel din anonimat. Pentru realizarea blatului m-am inspirat de la Olguța, specialista în domeniu. Pentru crema de ciocolată am folosit smântână vegetală pe bază de soia pe care am topit-o împreună cu ciocolata și am mixat-o puțin. Dacă nu aveți vișine în sirop, puteți folosi cireșe, dar tot în sirop. Eu sunt cel mai mare fan al amarenelor Fabbri, un sortiment italian de vișine în sirop dulce și delicios. Pentru mai multe idei în materie de preparate dulci și sărate, dar și pentru reviewuri în materie de restaurante și servicii de catering, vizitați blogul toeat.ro

Ingrediente pentru blat:

420 g de făină
300 g de zahăr
40 g de cacao neagră
2 lingurițe de bicarbonat
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță de sare
150 ml de ulei vegetal
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță de zeamă de lămâie
480 ml de apă caldă (am folosit cafea)

Crema de ciocolată:

250 ml de smântână vegetală dulce pe bază de soia
175 g de ciocolată neagră (70%cacao)
1 borcan mic de vișine în sirop

În plus : fulgi de ciocolată neagră (opțional)

Mod de preparare:

Eu am folosit o singură tavă pentru blat pe care am uns-o cu ulei și am tapetat-o cu hârtie de copt. Făina se cerne împreună cu cacaua, bicarbonatul de sodiu și praful de copt.  Se adaugă și sarea și apoi zahărul, uleiul și cafeaua călduță (sau apa). Urmează extractul de vanilie și zeama de lămâie. Am amestecat compoziția cu un tel și am turnat-o apoi în tava de copt. 
Se coace blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute. Eu cred că am ținut-o 45 de minute, până a ieșit scobitoarea curată. La mijloc se coace cel mai greu.
Se lasă la răcit, apoi se îndreaptă și se feliază în două părți egale. 
Ciocolata se topește împreună smântâna lichidă și apoi se pune într-un bol și se mixează puțin pentru a-și schimba consistența. Nu o să se întărească precum ganache-ul obișnuit. Se însiropează blatul cu siropul de vișine, se pune jumătate din ciocolată deasupra și vișinele. Se așază a doua felie de blat și se procedează exact ca la prima. Se decorează cu fulgi de ciocolată în formă de picături și se dă la rece pentru câteva ore. 

La prima încercare și degustare e un tort vegan acceptabil, se poate îmbunătăți cu siguranță rețeta. Cei mai pricepuți dintre voi la deserturile vegane ar putea să mă ajute cu niște sfaturi pertinente. Până una alta îi mulțumesc Olguței pentru sursele inepuizabile de inspirație!


Să vă fie de bine!
26 martie 2015

Bufnițe din căpșuni cu brânză de capră (rețetă pentru copii)

După cum bine v-ați dat seama această este o rețetă pentru copii, un desert cu care să vă surprindeți copii și cu care să-i îndemnați să consume cât mai multe lactate de capră. E un desert ce se pregătește și se consumă în ziua petrecerii sau imediat ce a fost pregătit. În cazul în care vreți să pregătiți un desert special pentru cei mici și sunteți în criză de timp, apelați cu încredere la Cofetăria Minimal. Au o întreagă varietate de torturi și prăjituri atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. Cu un simplu apel telefonic puteți avea acasă desertul favorit! Nu dispunem cu toții de timp liber și de imaginație pentru a ne surprinde copii așa cum ne-am dori. Tocmai de aceea sunt persoane talentate care fac acest lucru și ne scutesc de stres, griji, teama eșecului, etc. Pentru realizarea acestei rețete m-am inspirat de pe pe blogul meaningfulmama.

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

150 g de făina
40 g de zahăr
1 lingură de cacao
50 g de unt
1 plic de zahăr vanilat
1 ou

Pentru crema de brânză:

100 g de brânză de capră rulou clasic LaColline
2 linguri de zahăr pudră

12 căpșuni
2 linguri de zahăr brun
frunzulițe de mentă
fulgi de ciocolată
inimioare de zahăr 

Mod de preparare:

Pentru început se pregătește aluatul din care se realizează cuiburile de bufniță. Făina se amestecă cu zahărul, cacaua și zahărul vanilat. Se adaugă untul rece și se frământă. Când aluatul devine sfărâmicios se adaugă și oul. Se strânge aluatul într-o bilă ce se învelește în folie alimentară și se dă la rece pentru 60 de minute.  
Se întinde aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și se decupează forme rotunde (12 forme) ce se așază apoi pe fundul unei tăvi pentru brioșe. Se coc la temperatură potrivită pentru 10-15 minute , iar apoi se scot pe un grătar să se răcească.


Se spală, se usucă și se scobesc la interior căpșunile cu un cuțit ascuțit. Se umplu apoi cu crema de brânză realizată din ruloul de brânză de capră amestecat cu zahărul pudră. Se trece apoi fiecare căpșună prin zahărul brun, dar doar baza acesteia.

Se așază în fiecare cuib frunzulițe de mentă spălate și uscate. Apoi se așază și căpșunile trecute prin zahăr brun. Din restul de cremă de brânză rămasă se formează ochii cu ajutorul unui poș cu vârful nezimțat. Se așază câte un fulg de ciocolată în formă de picătură în fiecare ochi astfel format. Inimioarele de zahăr vor reprezenta ciocul și se lipesc cu puțină cremă de brânză pe căpșuni. Acestea ar fi bufnițele din căpșuni umplute cu brânză de capră. Se pot ține la rece 1-2 ore până la momentul servirii, dar nu foarte mult. E recomandat să fie consumate relativ repede.



Să vă fie de bine!
25 martie 2015

Prăjitură cu ciocolată fără făină

Încă de când am zărit pentru prima dată rețeta aceasta în cartea Nigellei Lawson mi-am dorit să o încerc. Deserturile fără făină câștigă din ce în ce mai mult teren, la fel ca și cele fără zahăr. Să nu mai pomenim de cele raw-vegane. Aici ar fi prea mult de povestit și e un domeniu care mi-e total necunoscut. Prăjitura aceasta cu ciocolată e perfectă, e foarte ușor de făcut, e plină de ciocolată așa cum îmi place mie. În carte se numește tort de ciocolată cu frișcă, dar mie nu prea-mi seamănă a tort și de aceea i-am zis prăjitură. Vă recomand cu dragă inimă să o încercați în bucătăriile voastre, o să vă cucerească de la prima înghițitură. E bună atât călduță cât și rece după ce stă câteva zile la frigider. Sunt două consistențe diferite, dar atât de bune că nu te poți opri la o singură felie!

Ingrediente pentru blat:

250 g de ciocolată neagră (70% cacao)
125 g de unt moale
6 ouă (2 întregi și 4 separate)
175 g de zahăr tos fin
2 linguri de extract de vanilie (Cointreau după rețeta Nigellei)
1 esență de portocală (coajă de la 1 portocală)

Pentru topping:

250 ml de smântână lichidă
2 linguri de zahăr pudră
1 lingură de extract de vanilie (Cointreau)
cacao pentru pudrat

Mod de preparare:

Ciocolata se topește pe baie de aburi și apoi se adaugă și untul moale. Se lasă să se topească integral. Cele două ouă întregi se mixează împreună cu cele 4 gălbenușuri și 75 g de zahăr. Se adaugă apoi ciocolata topită și se mixează la viteză mică. Se adaugă și extractul de vanilie și esența de portocale. Albușurile se mixează spumă cu restul de 100 g de zahăr, dar nu foarte tare precum la bezea. Se încorporează apoi puțin câte puțin spuma de albușuri amestecului de ciocolată. Se amestecă de jos în sus cu mișcări ușoare. Se toarnă compoziția într-o tavă detașabilă de 23 de cm, unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. 


Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (treapta 4) pentru 35-40 de minute. Nu vă faceți probleme dacă în momentul coacerii crește și se crapă și apoi se lasă. Tocmai asta e și frumusețea acestui desert. Se lasă să se răcorească în formă și apoi se scoate pe o farfurie.
În rețeta Nigellei se specifica folosirea unei smântâni grase pentru topping (500 de ml). Eu am folosit frișcă lichidă pe care am mixat-o cu zahăr pudră și extractul de vanilie. Dacă aveți smântână grasă(48% grăsime) o puteți folosi pe aceea. 
Se pune frișca deasupra, exact în crăpătura formată și se pudrează cu puțină cacauă amară. Se servește imediat sau se dă la rece.





Să vă fie de bine!
21 martie 2015

Pască cu brânză de capră

Aș fi putut denumi foarte bine această rețetă și plăcintă cu brânză de capră dar având vedere că se apropie sfintele sărbători de Paște am zis că poate aveți nevoie de inspirație în materie de rețete cu specific pascal. Rețeta am pregătit-o în urmă cu câteva săptămâni când am intrat în posesia minunatelor brânzeturi LaColline. Eu una ador brânza de capră în combinație cu alt fel de brânză mai dulce, combinația dulce-sărat nu-mi displace deloc. Îmi place brânza de capră și în combinație cu fructe. Cu această rețetă mă adresez voi iubitorilor de brânză de capră, iar celor care nu o îndrăgesc le zic să-i mai acorde câteva șanse și o să o îndrăgească cu siguranță. Am folosit brânza proaspătă de capră LaColline în combinație cu mascarpone și ouă de țară. Aluatul e puțin, doar la bază și pe margini, nu ca în genul păștilor tradiționale. Acum mă gândesc din ce în ce mai mult la sărbătorile pascale și la bunătățile ce o să le pregătesc cu această minunată ocazie. Abia aștept! Aluatul l-am pregătit de post pentru că în ziua respectivă am pregătit și o rețetă de post. Puteți înlocui apa cu laptele și puteți adăuga un ou în compoziție.

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
1/2 cană de apă
1/2 pahar de ulei de floarea soarelui
50 g de zahăr
20 g de drojdie proaspătă
sare

Pentru compoziție:

250 g de brânză de capră proaspătă LaColline
500 g de mascarpone
4 ouă
200 g de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
coaja de la 1/2 lămâie

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un bol și amestecă cu un praf de sare și zahărul. Drojdia se dizolvă în apă călduță și se se toarnă în centrul făinii. Se începe frământarea aluatului și se adaugă treptat ulieul de floarea soarelui. Aluatul nu trebuie să fie foarte moale, dacă vi se pare încă moale mai puteți adăuga puțină făină. Lăsați aluatul la loc cald pentru minim o oră.
Pentru pregătirea compoziție, se separă gălbenușurile de albușuri. Ambele tipuri de brânză se mixează cu zahărul. Se adaugă și coaja de lămâie rasă și zahărul vanilat. Gălbenușurile se adaugă pe rând și la final se încorporează la mână albușurile bătute spumă cu un praf de sare.
Eu de regulă nu adaug făină în compoziția de brânză pentru pască. Nu știu cum sunteți voi obișnuiți, dar dacă vi se pare prea moale compoziția și vreți să fie mai tare după coacere și răcire, puteți adăuga 2 linguri de făină. Eu o prefer așa mai molcuță și mai pufoasă.
Aluatul se întinde într-o foaie și se așază într-o tavă tapetată cu unt și unsă cu făină. Așezați aluat și pe pereții vasului. Turnați compoziția în tavă și coaceți pasca pentru o oră în cuptorul preîncălzit, până în momentul în care se încheagă și la mijloc. Lăsați pasca la răcit pentru câteva ore bune și mai apoi o tăiați. Eu am lăsat-o până a doua zi. Nu vă preocupați dacă se lasă și se crapă în momentul coacerii. Pudrați-o cu zahăr pudră și serviți-o cu poftă! Sper să vă placă și versiunea aceasta de pască cu brânză de capră.






Să vă fie de bine!
19 martie 2015

Devil's Food Cake Pops

Cred că ați observat în zilele din urmă o imagine pe facebook cu minunatele mele cake pops. E drept că era doar un preview al rețetei, un fel de teaser. Ideea acestor minunății dulci mi-a venit după ce rămăsesem  cu niște resturi de la Devil's Food Cake. Mai făcusem în trecut cake pops, le puteți vedea pe icook, dar nu se compară cu acestea din postarea de azi. Mi-aduc cu plăcere aminte, dar și cu tristețe în suflet că primele le-am pregătit într-o cameră de spital, da, și de aceea am folosit blat de tort cumpărat. Cert este că au avut mare succes printre asistente, colege de camere, etc. Toți m-am felicitat și mi-au zis vorbe de bine, chiar mi-au cerut rețeta, a fost o zi memorabilă ce nu o voi uita niciodată. Din acest motiv, dar și din multe altele pe care nu o să le dezvolt aici aș putea spune că am o legătură specială cu cake pops-urile. Bineînțeles nu e singura rețetă pe care am realizat-o într-o cameră de spital, mai sunt câteva, dar pentru că-mi era foarte dor de gătit în perioada respectivă, căutam modalități  de a mă relaxa pe cât posibil cu ce-mi place mie cel mai mult să fac. 
Cake pops-urile nu sunt greu de făcut, dar dacă se ține cont de câteva reguli esențiale, reușita e garantată. Acum poate la prima încercare nu o să vă iasă chiar perfect, dar perseverați și o să fie din ce în ce mai reușite. Nu aveți nevoie de mult ingrediente, ci de puțină răbdare și de decorațiuni colorate drăguțe, mult mai drăguțe decât ale mele, dacă e posibil :) .

Ingrediente:

470 g de blat de tort Devil's Food Cake
70 g de unt
220 g de brânză philadelphia
1 lingură de extract de vanilie
200 g de ciocolată neagră
200 g de ciocolată albă
bombonele colorate
inimioare de zahăr

bețe pentru acadele sau de lemn
o bucată de polistiren

Mod de preparare:

Eu am pus cantitățile orientative, nu e musai să folosiți fix aceleași cantități și fix același blat de tort. Dacă îl încercați pe acesta puteți face un blat de tort mai mic, cu jumătate din ingrediente și îl folosiți la cake pops, sau faceți un blat normal și îl folosiți pe restul ce rămâne. Din cantitățile date am făcut cam 40 de cake pops. 
Blatul de tort se fărâmițează bine cu mâinile, se adaugă untul moale, extractul de vanilie și crema de brânză. Se amestecă bine până rezultă o compoziție ușor de modelat. Nu am mai folosit zahăr pudră, pentru că blatul e destul de dulce. Rețineți că mai puteți adăuga cremă de brânză sau mai puteți reduce din cantitatea acesteia în funcție de blatul folosit și de textura acestuia. 
Se formează cake pops-urile care se dau la rece pentru câteva ore. Pentru a grăbi răcirea acestora le puteți pune și la congelator 15-20 de minute.

Topiți ciocolata pe baie de aburi și dați-o deoparte. Treceți capătul fiecărui băț prin ciocolata topită și înfingeți-l în cake pops. Eu am folosit cicolată neagră pentru această operațiune. Dați-le la congelator de această dată și scoateți câte 4-5 o dată pentru a le trece prin ciocolata topită(albă și negră) printr-o mișcare circulară. Lăsați-le puțin să se scurgă surplusul de ciocolată pentru a nu se prelinge pe băț în jos. Ele fiind reci din congelator ciocolata se întărește imediat și trebuie să vă mișcați repede cu decorațiunile. Înfingeți cake pops-urile într-o bucată de polistiren. Dați-le din nou la rece măcar pentru 1-2 ore. Rezistă destul de bine în frigider pentru mai multe zile.

Sper că v-au fost de folos sfaturile mele, iar în cazul în care aveți nelămuriri mă puteți contacta oricând. Am beneficiat de ajutorul soțului meu și astfel am lucrat concomitent cu ambele tipuri de ciocolată și mult mai repede. Puteți lucra pe rând doar cu un tip de ciocolată și apoi cu cealaltă. Ciocolata albă are o altă consistență, ciocolata neagră e mult mai ușor de lucrat cu ea. Vă puteți juca cu decorațiunile în fel și chip. Dați frâu liber  imaginației! Aruncați un ochi și la Olguța și țineți cont și de sfaturile ei. Cu astfel de sfaturi prețioase nu aveți cum să nu reușiți!



Să aveți spor și imaginație!

16 martie 2015

Pâine pascală fără gluten

Iată că vin cu o altă rețetă de pâine fără gluten în colaborare cu Gourmandelle Lifestyle Blog și Schar Romania. Este o pâine de origine italiană ce se pregătește în perioada sărbătorilor pascale. În mod normal se pregătește cu făină cu gluten, dar de ce nu am putea-o pregăti și în versiunea fără gluten. Ei bine, putem, și mă adresez acum celor care se luptă cu intoleranța la gluten și sunt în căutare de rețete festive. Dragilor, vă puteți bucura de sărbători cum se cuvine, puteți pregăti pască și pâine fără gluten, mai ales că aveți la îndemână produsele Dr. Schar. Puteți realiza această pâine și cu ouă simple, necolorate sau dacă vreți să le colorați puteți alege coloranți naturali precum cojile de ceapă roșie. Poate mulți dintre voi mă veți judeca pentru faptul că am folosit colorant pentru ouă, dar nu trebuie să faceți ca mine. Eu sunt blogger culinar, încerc să fac ca produsul finit să arate cât mai bine, să-l fotografiez cât mai frumos. Asta e munca mea și încerc să o fac din ce în ce mai bine! Acum că am clarificat aceste aspecte să trecem la rețetă!

Ingrediente:

500 g de făină fără gluten Mix Pan
100 g de unt topit
300 ml de lapte călduț
2 ouă
100 g de stafide
2 linguri extract de vanilie

4 ouă colorate
1 gălbenuș
bombonele colorate
zahăr pudră
zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Făina se pune într-un bol, se adaugă drojdia și laptele călduț și se începe frământarea aluatului. Se adaugă ouăle și apoi puțin câte puțin untul topit. Se frământă până aluatul capătă un aspect omogen și se lasă la loc cald pentru o oră. Eu l-am pus în cuptorul preîncălzit cu lumina aprinsă. Stafidele se pun la hidratat în apă amestecată cu extract de vanilie. Dacă nu aveți extract puteți folosi rom sau coniac.

După o oră se lucrează aluatul pe masa de lucru, se adaugă stafidele scurse bine de lichid, se formează două rulouri egale ce se împletesc și se unesc la capete. Se așază patru ouă fierte și colorate în coronița formată, se unge cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și se dă la cuptor, la 180 de grade pentru 30 de minute sau până se rumenește frumos deasupra. 

Se scoate apoi pe un grătar, se unge cu o glazură de zahăr pudră amestecat cu zeamă de lămâie și se presară bombonele colorate deasupra. Glazura am pregătit-o din ochi (greșeala mea), dar în mod normal se pregătește din 200 g de zahăr pudră și 3 linguri de zeamă de lămâie, să nu fie foarte lichidă și când se întărește să nu fie transparentă așa ca a mea :). Dacă vă plac astfel de glazuri o puteți încerca, dacă nu, puteți unge pâinea cu miere de albine și presărați apoi bombonele colorate deasupra. Nu am simțit nevoia adăugării de zahăr în compoziție, dar puteți adăuga 100 g de zahăr dacă simțiți nevoia. E foarte bună, chiar surprinzător de bună!




Să vă fie de bine!
14 martie 2015