Browsing "Older Posts"

Găluște cu vișine(de post)

Având în vedere că ne aflăm în prima săptămână din postul Paștelui cred că mulți dintre voi postesc. Nu am prea multe rețete de post pe acest blog pentru că în general nu prea postesc. Motivele nu are rost să le înșir aici. Anul acesta am zis să postesc cât voi putea, pentru că postul pe lângă curățirea sufletească înseamnă și curățire trupească. E bine să ne mai dezintoxicăm corpul de toate cele. Dacă la capitolul mâncare variantele ar fi numeroase, la capitolul deserturi mie una îmi vine greu să încropesc ceva. Eu sunt obișnuită cu deserturile grele, care conțin de toate și mi-e destul de greu să alcătuiesc un desert fără ouă și lactate. Nu mai zic de faptul că margarina nu o suport de nicio culoare. Răsfoind cartea de bucate a Silviei Jurcovan am dat peste găluștele cu prune. Și am zis că ar trebui să le pot face și de post. Bineînțeles am înlocuit prunele cu vișinile conservate din cămara mamei și a ieșit un desert minunat. 

Ingrediente:

300 g de cartofi fierți în coajă
2 linguri de ulei de floarea soarelui
50 g de făină
30 g de griș
un borcănel de vișine conservate

Pentru final:

50 ml de ulei de floarea soarelui
50 g de pesmet
4 linguri de zahăr pudră
scorțișoară

Mod de preparare:

Cartofii se curăță și se zdrobesc cât sunt calzi încă. Se adaugă uleiul și se amestecă. Urmează apoi făina și grișul. Se amestecă bine compoziția și se modelează găluștele în care puneți câte 2-3 vișine fără sâmburi în centrul lor. Dacă vă rezultă cumva prea moale compoziția vă puteți folosi de făină pentru a le modela. 

Se pune apa cu puțină sare la fiert. În momentul în care clocotește, se adaugă găluștele și se fierb la foc mic pentru circa 12-15 minute. Se scot apoi într-o strecurătoare cu grijă, de preferabil să nu se lipească una de cealaltă. Se pune 50 ml de ulei într-o tigaie și se adaugă pesmetul. Se rumenește pentru 2 minute amestecând mereu. Se ia de pe foc , se amestecă apoi cu zahărul pudră și o linguriță de scorțișoară. Se tăvălesc găluștele prin pesmet și se așază pe o farfurie. Restul de pesmet se toarnă deasupra lor. 
Din vișinele rămase am pregătit un sos oarecum, adică le-am pus într-o tigaie cu puțin zahăr pudră pentru 2-3 minute și l-am servit cu găluște. Puteți pasa apoi vișinele la blender pentru a arata ca un sos în adevăratul sens al cuvântului :). Se servesc calde. Sunt molcuțe, parfumate și acrișoare. Dacă nu aveți vișine puteți folosi prune uscate sau chiar magiun de prune, iar dacă nu postiți adăugați un ou în compoziție.



Să vă fie de bine!
27 februarie 2015

Giveaway de mărțișor

Se apropie una dintre cele mai iubite luni din an, luna martie, luna mărțișorului, luna cadourilor pentru femei în special. Cu această ocazie m-am gândit să vă răsplătesc fidelitatea, să vă răsplătesc pentru că mă urmăriți, îmi citiți blogul și-mi încercați rețetele. Blogul acesta mă motivează să cresc, să-mi doresc din ce în ce mai mult să învăț, să investesc, să am rezultate. Pasiunea pentru gătit și pentru dulciuri în mod special mă ține pe linia de plutire, mă face să uit de momentele triste din viața mea. 
Am pregătit pentru voi un cadou drăguț, zic eu. E vorba despre un set de 2 cești cu farfurioară și de un suport de tort cu diametrul de 22 de cm, ambele de culoare albă.  Ca să intrați în posesia lor trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

1. Să dați like paginii mele de facebook : Alina Avrams Blog.
2. Să dați share postării de pe facebook cu concursul .
3. Să-mi lăsați într-un comentariu la această postare numele vostru și să-mi spuneți care e rețeta voastră preferată de pe acest blog. 

Perioada de desfășurare: 23 februarie - 3 martie.
Pe 4 martie voi alege un câștigător prin random.org și în zilele imediat următoare voi expedia premiul câștigătorului.
Vă urez baftă și vă mulțumesc că-mi sunteți alături!

Later edit: Concursul s-a terminat. Conform random. org câștigătorul este comentariul cu numărul 21 Misios Florentina. Vă mulțumesc și aș fi vrut să dau premii tuturor! O să mai urmeze concursuri pentru voi, stați pe-aproape!

23 februarie 2015

Tort cu ciocolată și banane

Recunosc că atunci când mă aflu în Romania nu gătesc la fel de des ca atunci când locuiesc în  Italia. Nici rețetele nu-mi ies la fel de ca în Italia.  O fi de vină ambientul, ingredientele, cuptorul, proasta mea dispoziție, cine știe. Cert este că în Italia mă simt altfel, am mai multă inspirație, gătesc cu drag toată ziua, ingredientele de calitate nu-mi lipsesc.  Abia aștept seara când jumătatea mea pofticioasă se întoarce de la muncă și dă iama în bucatele mele pregătite cu atâta dragoste. Vineri când am pregătit tortul acesta am mai făcut unul de care nu am fost pe deplin mulțumită. Și cu acesta era să dau greș, am refăcut blatul și până la urmă i-am dat de capăt. E un tort ușor amărui, cu banane, dar plin de ciocolată. E binemeritată o felie având în vedere că începe postul Paștelui de mâine. Ciocoholicii o să fie mai mult decât încântați!

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
4 linguri de zahăr
3 linguri de făină
1 lingură de cacao
1/2 baton de vanilie

Pentru cremă:

250 g de frișcă 
100 g de ciocolată neagră(74%cacao)
2 ouă
4 linguri de zahăr
2 linguri de amidon
350 ml de lapte
10 g de gelatină
3 banane

Pentru glazură:

200 g de ciocolată neagră(74%cacao)
50 g de unt
2 linguri de lapte cald

Mod de preparare:

Blatul este unul simplu. Albușurile se mixează spumă și gălbenușurile se bat cu zahărul până se deschid la culoare. Se adaugă și semințele de la jumătate de baton de vanilie. Se încorporează apoi albușurile peste gălbenușuri cu mișcări ușoare. Se încorporează apoi și făina cernută împreună cu cacaua. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt. Se  coace la temperatura medie pentru 20 de minute. Oricum se coace destul de repede. E bine să stați cu ochii pe el, dar nu deschideți cuptorul în primele 15 minute. Se lasă să se răcească și se pregătește crema.
Ouăle se mixează cu zahărul. Se adaugă și amidonul și apoi se subțiază compoziția cu laptele călduț. Se pune amestecul pe foc mic și se amestecă mereu până se îngroașă. Se dă deoparte și se adaugă ciocolata neagră, se amestecă până se topește. La final se adaugă și gelatina înmuiată în prealabil și topită pe baie de aburi conform instrucțiunilor de pe ambalaj.  Se acoperă crema cu folie alimentară să nu prindă scoarță și se lasă să se răcorească. 
Eu am folosit smântână de casă pe care am mixat-o cu zahăr pudră. Puteți folosi smântână lichidă din magazin pe care o mixați rece cu puțin zahăr pudră adăugat pe rând. După ce s-a răcit crema de ciocolată se încorporează frișca cu mișcări ușoare. 
Bananele se stropesc cu suc de lămâie și se așază  întregi pe blatul răcit. Se toarnă crema de ciocolată deasupra și se nivelează bine tortul. Se păstrează puțină cremă pentru a orna tortul la final. Se dă la rece pentru câteva ore.

Pentru glazură se topește pe baie de aburi ciocolata împreună cu untul. Se adaugă pe rând lingurile de lapte cald și se omogenizează ciocolata. Se îmbracă tortul cu această glazură și după ce s-a întărit se decorează cu restul de cremă. Îl puteți decora după bunul plac, eu am pus crema deasupra, am făcut niște rânduri cu dosul unei lingurițe și am presărat câteva paiete de ciocolată deasupra. Se dă tortul din nou la rece pentru câteva ore. Eu l-am lăsat peste noapte. Când îl serviți, e recomandat să-l lăsați câteva minute la temperatura camerei . În acest mod glazura de ciocolată se mai înmoaie și e mai ușor de tăiat. Îmi cer scuze că nu am reușit să fac mai multe poze, dar dacă aveți nevoie de ajutor, sunt la dispoziția voastră!



Să vă fie de bine!

22 februarie 2015

Rulouri de dovlecel cu brânză de capră

Fiindcă cei de la LaColline mi-au trimis un pachet cu brânză de capră atât de variat și de frumos, am zis să pregătesc ceva rapid și gustos, niște rulouri de dovlecel la grătar alături de un sos de roșii și usturoi. Eu una ador dovleceii la grătar, îi consum ca și garnitură sau ca o masă în sine alături de alte legume la grătar. Dulceața dovleceilor se îmbină perfect cu savoarea brânzei de capră și cu gustul acrișor al sosului de roșii. E de preferat să folosiți busuioc proaspăt, dar fiindcă nu aveam am folosit uscat. Bineînțeles e o diferență deloc de neglijat între cel proaspăt și cel uscat. 

Ingrediente:

2 dovlecei
100 g de brânză de capră cu mărar LaColline
3 linguri de ulei de măsline
3 căței de usturoi
3 linguri de concentrat de roșii
1/2 pahar de apă
1 linguriță de busuioc uscat
sare, piper

Mod de preparare:

Dovleceii se taie pe lungime, se condimentează cu sare și piper și se rumenesc pe grătar. Se pune apoi câte o linguriță de brânză cu mărar  pe fiecare fâșie și se rulează. Se pregătește sosul. Cățeii de usturoi se toacă mărunt și se adaugă în uleiul încins. Se adaugă apoi și concentratul de roșii și apa. Se lasă să scadă puțin sosul. Se condimentează cu sare, piper și busuioc. Dacă folosiți un sos de roșii mai lichid nu mai adăugați apă. Se servesc apoi rulourile de dovlecel cu sosul de roșii cald. Mai simplu de atât nici că se putea. 






Să vă fie de bine!
21 februarie 2015

Tartă cu brânză de capră și căpșuni

Nu, nu a venit vara, chiar dacă tarta ne trimite cu gândul la căldură, vară, soare. E frig rău, mai ales că pentru  câteva săptămâni mă aflu în România. Aș vrea să păcălesc iarna măcar vizual. Bănuiesc că mulți dintre voi nu sunt adepții fructelor din supermarket atunci când nu ne aflăm în sezonul lor. Eu vă spun că nu îmi plac fructele înghețate așa că eu consum cu plăcere fructe și legume proaspete pe perioada iernii și nu aș putea trăi fără ele, oricât de nesănătoase, stropite sau artificiale le-ar considera unii. Bine, căpșuni, zmeură și alte fructe de genul nu le consum zilnic, ci doar când am nevoie să le folosesc pentru un desert. Garantat nu se compară cu cele din grădina bunicilor, dar nici nu pot renunța la ele mai ales când am nevoie să le folosesc în deserturile mele.

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
125 g de zahăr
135 g de unt
1 gălbenuș
1 ou
coaja de la o lămâie

Pentru cremă:

250 g de mascarpone
100 g de brânză de capră moale
250 ml de smântână lichidă
50 g de zahăr pudră
1 plic de zahăr vanilat

Pentru decor:

250 g de căpșuni
100 g de zmeură

Mod de preparare:

Făina se amestecă cu zahărul, untul rece tăiat cubulețe, oul, gălbenușul și coaja rasă de lămâie. Se frământă un aluat omogen ce se învelește în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră.
Se unge o tavă de tartă cu unt și se așază foaie de copt decupată doar pe fundul acesteia. Se întinde aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și se pune în tavă. Se taie marginile și se înțeapă aluatul cu furculița din loc în loc. Se așază o foaie de copt deasupra și se pune o mână de boabe de fasole peste. Se coace pentru 20 de minute la temperatură potrivită. Se lasă să se răcească bine și apoi se scoate ușor din formă.

Pentru pregătirea cremei se mixează brânza mascarpone cu brânza de capră și zahărul pudră. Se bate bine smântâna lichidă și se încorporează ușor în crema de brânză. Se adaugă și zahărul vanilat. 
Se așază crema rezultată în forma de tartă și se decorează cu căpșuni și zmeură. Se dă la rece pentru câteva ore, iar la servire se pudrează cu zahăr pudră din belșug. Nu e o tartă foarte dulce, dar dacă o preferați mai dulce mai adăugați zahăr pudră.  Dacă nu aveți fructe proaspete puteți pregăti un sos dens din fructe congelate. 



Să vă fie de bine!
17 februarie 2015

Calamari umpluți

Ideea acestor calamari umpluți a venit în momentul în care m-am trezit pe cap cu 1 kg de calamari pe care am avut norocul să nu-i curăț eu însămi. I-am pregătit în două moduri, o parte la grătar, puteți vedea aici și o parte umpluți, la cuptor. Precizez și aici că e un soi de calamari de Patagonia, mai mici decât calamarii normali. I-am umplut simplu, cu pesmet, pătrunjel, puțin parmezan și ouă. Sunt foarte bune calzi cu o salată alături și un pahar de vin alb. 

Ingrediente:

10 calamari proaspeți de Patagonia
2 căței de usturoi
3 linguri de ulei
2 ouă
10 g de unt
4 linguri de pesmet
pătrunjel proaspăt
1 lingură de parmezan
sare, piper
1 pahar de vin alb

Mod de preparare:

Se pun uleiul și untul într-o tigaie. Se adaugă usturoiul tocat și apoi tentaculele tocate. Se amestecă, se lasă 1-2 minute maxim și se ia tigaia de pe foc. Se adaugă pesmetul, pătrunjelul tocat, parmezanul și ouăle. Cu această compoziție condimentată cu sare și piper se umplu calamarii. Vă puteți folosi de o linguriță sau de un poș. Prindeți capetele bine cu scobitori și aseșzați-i într-o tavă. Turnați paharul de vin în tavă și dați tava la cuptor pentru 20 de minute, stropind din când în când calamarii cu lichidul din tavă pentru a evita crăparea lor. După ce sunt gata, scoateți scobitorile și serviți-i calzi. 






Să vă fie de bine!
15 februarie 2015

Tort inimă cu cremă chantilly

Știu că se apropie Valentine s Day și Dragobetele și poate mulți dintre voi ați dori să-i pregătiți o surpriză dulce persoanei iubite. Să realizați un tort în formă de inimă nu e greu mai ales dacă aveți o formă de copt specială. Eu mi-am achiziționat una de silicon pentru că am vrut să pregătesc un tort ca semn de respect pentru familia mea, un semn de respect, de prețuire și de iubire maximă atât pentru cei care sunt printre noi, dar și pentru cei care au pășit în lumea celor drepți. Iubirea trece dincolo de normal, atinge forme nebănuite și te face să vibrezi! Spuneți un te iubesc din toată inima nu doar jumătății voastre, ci și părinților, copiilor, fraților, aproapelui vostru! Profitați de aceste sărbători ale iubirii! Nu vreau să mă abat de la subiect, dar am simțit nevoia să spun aceste lucruri. Și ar mai fi multe de spus, dar să nu ne întristăm totuși!
Nu pot spune că sunt foarte mulțumită de tort ca și decor. Am vrut să-l decorez cu niște fructe proaspete, având în vedere că bomboanele colorate sunt drăguțe, dar se cam înmoaie și pătează crema. E un tort pe care l-am făcut oarecum în grabă. Nu i-am acordat interesul pe care-l merita. 

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
un praf de sare
150 g de zahăr
150 g de făină
1/2 baton de vanilie

Pentru crema chantilly:

4 gălbenușuri
100 g de zahăr
30 g de făină
500 ml de lapte
coaja de la 1/2 lămâie

250 ml de smântână lichidă
50 g de zahăr pudră

Mod de preparare:

Pentru pregătirea blatului se mixează ouăle întregi cu praful de sare și zahărul timp de 15 minute, nici mai mult, nici mai puțin. Se adaugă și semințele de la 1/2 baton de vanilie și se încorporează apoi la mână făina cernută. Se toarnă compoziția în formă și se coace la 160 de grade pentru 25 de minute. Se lasă să se răcească în formă și apoi se scoate pe un grătar.
Între timp se poate pregăti crema care e de fapt o combinație între crema de vanilie sau crema de lămâie și frișcă.  Eu am pregătit o cremă de lămâie pentru că am aromatizat-o cu coajă de lămâie, dacă o aromatizați în schimb cu semințe de vanilie o să aveți desigur o cremă de vanilie.
Așadar gălbenușurile se mixează cu zahărul. Se încorporează făina cernută și se toarnă puțin câte puțin laptele cald aromatizat cu coaja de lămâie. Se pune apoi amestecul pe foc mic și se amestecă până se îngroașă. Se toarnă crema într-un bol și se acoperă cu folie alimentară pentru a nu prinde crustă. Se dă la rece. Smântâna lichidă rece se bate cu zahărul pudră. Se încorporează o treime din frișcă în crema de lămâie sau de vanilie răcită. 

Blatul de tort se taie în două, se îndepărtează părțile rumenite și se umple cu crema chantilly. Frișca rămasă o puteți folosi pentru decor sau o puteți amesteca toată de la bun început cu crema de vanilie. Dacă vă întrebați de ce e așa de galbenă cremă să știți că e din cauza ouălor. Am nimerit un sortiment mai bun :). Vă recomand să-l decorați cu niște fructe proaspete dacă aveți, gen căpșuni, zmeură, etc. Tortul nu era răcit bine când am tăiat o felie să o pozez. E recomandat să-l lăsați câteva ore bune la rece sau chiar peste noapte. E un tort ușor, cu blat pufos, cremă nu foarte dulce. E pe toate gusturile zic eu, nu aveți cum da greș cu asemenea combinație. 




Să fiți iubiți!
12 februarie 2015

Brownie cu sfeclă roșie și cremă roz

În mod cert din sfeclă roșie nu se fac doar salate sau supe cremă, ci și prăjituri minunate, precum cea de față. E o prăjitură cu gust intens de ciocolată, umedă, cu o culoare frumoasă datorită sfeclei din compoziție. Sfecla roșie se simte, dar nu e gustul de bază, îl completează perfect pe cel de ciocolată. Am făcut și o cremă roz rapidă pe bază de unt și brânză. M-a cucerit prăjitura aceasta și v-o recomand cu dragă inimă, mai ales că se pregătește ușor și nici nu are nevoie de praf de copt în compoziție, majoritatea ingredientelor se încorporează la mână. Sfecla o puteți cumpăra gata fiartă sau o fierbeți chiar voi cum am făcut și eu. Asta ar fi partea cea mai lungă în pregătirea acestei brownie, dar merită efortul acordat.

Ingrediente:

300 g de piure de sfeclă roșie
100 g de unt
200 g de ciocolată neagră(60%cacao)
1 lingură extract de vanilie(sau esență de vanilie)
280 g de zahăr brun
3 ouă
150 g de făină

Pentru cremă:

100 g de unt
100 g de ricotta(sau philadelphia, mascarpone)
2 linguri de zahăr pudră
1 lingură de suc de sfeclă roșie

Mod de preparare:

Untul se topește împreună cu ciocolata pe foc mic. Aveți grijă să amestecați să nu se ardă. Ouăle se mixează cu zahărul brun pentru 2-3 minute. Se încorporează apoi la mână ciocolata topită împreună cu untul și pe rând câte o lingură din piureul de sfeclă roșie. Se adaugă extractul de vanilie și  puțin câte puțin făina cernută. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la temperatură moderată pentru 30 de minute.


Se lasă să se răcorească și se pregătește crema rapidă. Untul moale se mixează cu zahărul pudră și se adaugă apoi și ricotta. Se adaugă o lingură de suc de sfeclă pentru culoare. Se dă crema la rece. După ce s-a mai răcit prăjitura se taie și se așază deasupra câte un moț de cremă. Se poate consuma atât călduță cu crema rece această prăjitură, dar și la temperatura camerei dacă vă rămâne pe a doua zi. E simplă ca bună ziua!



Să vă fie de bine!
11 februarie 2015

Calamari la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel

Bănuiesc că mulți dintre voi sunt retincenți la fructele de mare. Așa a fost și pentru mine la început, mai ales că nu am crescut cu fructele de mare la mama acasă. Eu zic că atunci când le mănânci pentru prima dată nu-ți plac, când le mai dai o șansă încep să-ți placă și deja de la treia încercare încolo începi să le îndrăgești din ce în  ce mai mult. Ideea e ca atunci când începi să le pregătești acasă e bine să te informezi asupra rețetelor, modului de pregătire și de curățare. Când le mănânci în oraș e altă treabă. E mai simplu, dar merită să le pregătiți acasă măcar din când în când. Acești calamari mi i-a cumpărat soțul meu și tot el i-a și curățat. Migăloasă muncă, dar lui i-a plăcut, nu s-a plâns :)). Eu m-am ocupat desigur cu gătitul calamarilor în cel mai simplu mod cu putință, cam cum se pregătesc majoritatea fructelor de mare, cu sos de lămâie, usturoi, vin și pătrunjel. Am avut un sortiment de calamari denumit Patagonia, adică un fel de baby calamari. 

Ingrediente:

15 calamari proaspeți 
2 căței de usturoi
3 linguri de ulei de măsline
100 ml vin alb
10 g de unt
pătrunjel proaspăt
1/2 lămâie mică
sare, piper

Mod de preparare:

Calamarii curățați se frig pe un grătar încins și uns cu ulei. Nu se lasă mult timp, cât să capete dungile specifice de grătar.Dacă îi pregătiți termic mult timp devin tari. Se scot apoi pe o farfurie și se pregătește sosul. Se topește untul împreună cu uleiul într-o tigaie. Se adaugă usturoiul tocat și apoi se pune puțin vin alb, cam 100 de ml maxim(eu l-am pus la ochi). Se lasă să se evapore alcoolul și se adaugă pătrunjelul tocat, sare, piper și zeama de lămâie. Se mai lasă 2 minute pe foc și se adaugă apoi calamarii în tigaie. Se servesc împreună cu sosul rezultat și cu un pahar de vin alb desigur. Eu am mâncat toată farfuria de calamari cu o poftă incredibilă :)).






Să vă fie de bine!
10 februarie 2015