Browsing "Older Posts"

Ton cu soté de radicchio

Când cumperi o bucată de ton te gândești cum să faci un preparat de excepție. Atunci când ești doar pasionat de bucătărie ca și mine și nu un bucătar profesionist cauți inspirați în cărțile de bucate, pe internet, în reviste, etc. Aveam tonul proaspăt, dar nu aș fi vrut să fac ceva banal așa că am apelat la cartea de bucate a lui Gordon Ramsay unde am și găsit o rețetă ce m-a cucerit. Mi-am procurat și restul ingredientelor și am purces la treaba. Am pregătit un prânz ce abundă de texturi și de arome. De la dulce, la acru, sărat și amar, acest preparat ar trebui testat de mai multe ori până se găsește echilibrul perfect între texturi și arome. Cel mai pregnant a fost gustul piperat, dar am mai eliminat din crusta de piper în momentul în care l-am servit. O să vă dau cantitățile pentru porția mea de 150 g de ton proaspăt. Vă asigur că din această porție se pot înfrupta două persoane. Nu am putut mânca totul de una singură. Precizez și faptul că am folosit cu totul alt file decât cel din carte, pentru că în carte se preciza folosirea fileurilor dinspre coadă. Am modificat ușor rețeta în privința cantității, de la calitate nu am făcut rabat.

Ingrediente:

1 bucată de ton (150 g)
5 linguri de ulei de măsline
1 linguriță de muștar Dijon à l'ancienne (de la Maille)
1/2 linguriță de miere de albine
1 linguriță de sos de soia
3 linguri de piper negru zdrobit
2 căpățâni de radicchio
30 g de zahăr pudră
1/2 lămâie
Mod de preparare:

Radicchio se taie în două pe lungime, se înlătură capetele și se lasă așa 5-10 minute pentru a permite sucurilor amare să se scurgă.
Tonul se unge pe ambele părți cu un amestec de 2 linguri ulei de măsline, muștarul, mierea de albine și sosul de soia. Piperul zdrobit(eu l-am zdrobit în mojar) se presară pe o bucată de hârtie de copt și se tăvălește tonul prin el. 


Se încinge o lingură de ulei într-o tigaie și se prăjește tonul un minut și jumătate pe o parte și un minut și jumătate pe partea cealaltă. Se scoate pe o farfurie. Se curăță tigaia, se pune pe foc se adaugă 2 linguri de ulei de măsline. Se presară zahărul pudră peste radicchio și se pun în tigaie cu partea tăiată în jos. Se învârt des să se caramelizeze și să se înmoaie timp de un minut și jumătate. Eu le-am lăsat vreo două minute și le-am învârtit de vreo 3-4 ori. Trebuie să folosiți o tigaie cu fundul gros, eu am folosit una de ceramică.


Serviți tonul cu andivele caramelizate și cu zeama de lămâie după gust. Stropiți mâncarea cu sucurile rămase în tigaie de la radicchio. 
Dacă ați încercat-o sau o încercați să-mi spuneți și mie cum vi s-a părut.


Să vă fie de bine!

31 ianuarie 2015

Mere în pijama cu sos de caramel

Aveam în plan de ceva timp să fac mere în pijama. Ce comic sună! Dacă asta ar fi denumirea în limba română pe aceasta o folosim. Italienii le numesc frittelle di mele. Răsfoind paginile unui pliant al unui supermarket de aici din Italia, am dat peste rețeta. Ele se pot consuma cu zahăr pudră și scorțișoară măcinată, dar cum în ultima perioadă am ceva fixație pe caramel, l-am pregătit pentru a îmbogăți caloric desertul. Oricum se potrivesc perfect, merele ușor acrișoare, aluatul nu foarte dulce și caramelul super dulce. Mi-a plăcut ideea și cred că o să vă încânte și pe voi o dată ce vă aflați aici :) .

Ingrediente:

125 g de făină
1 ou
sucul de la 1/2 lămâie
2 mere(Golden am folosit eu)
1 lingură de zahăr
1 praf de sare
1 pahar de lapte
1 linguriță de praf de copt
ulei pentru prăjit
zahăr pudră 
scorțișoară măcinată

Pentru sosul de caramel:

125 g de zahăr
2 linguri de unt(nu foarte gras)
100 ml de smântână lichidă

Mod de preparare:

Oul se bate cu telul împreună cu laptele, zahărul și un pic de sare. Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt și se omogenizează compoziția. Se lasă aluatul să se odihnească pentru 30 de minute. 
Merele se curăță de semințe cu ajutorul unei ustensile speciale pentru scos cotorul. Dacă nu o aveți tăiați-le felii și scobiți apoi miezul cu ajutorul unui cuțit. Se stropesc cu zeama de lămâie. 
Se trec apoi prin compoziția lăsată la odihnit și se prăjesc în ulei de floarea soarelui încins. Nu știu dacă uleiul de floarea soarelui este cel mai indicat pentru prăjit, dacă aveți unul mai bun folosiți-l pe acela. 

Se scot apoi pe șervețele de hârtie ca să absoarbă surplusul de ulei. Se pregătește apoi caramelul. Știu că sunt mai multe variante de pregătire a caramelului, cu apă, cu zahăr brun, cu zahăr alb, cu untul adăugat la început, etc. Rețete cu caramel găsiți aiciaici și aici
În ultimul timp pregătesc caramelul într-o manieră puțin diferită în sensul că adaug untul la început. Vă recomand însă să alegeți un unt mai slab, cu 60% grăsime. La tarta cu caramel sărat am adăugat untul după ce s-a topit zahărul. La rețeta de astăzi dacă adăugați untul după ce se topește zahărul nu o să vă iasă, pentru sunt alte cantități ale ingredientelor. Dacă vi se întâmplă cumva să vă rămână bucăți de zahăr netopit se poate trece caramelul printr-o sită fină și o să fie perfect.
Așadar topiți untul în tigaia de ceramică sau într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați apoi zahărul și amestecați din când în când să se topească bine. Aveți grijă să nu se închidă prea tare la culoare. Folosiți o flacără mai mică la aragaz. Adăugați apoi smântâna lichidă și amestecați până se topește și se leagă sosul. 


Folosiți-l fierbinte pe merele în pijama, dar dacă vă rămâne îl puteți reîncălzi și dacă îl păstrați la rece îl încălziți apoi pe bain-marie. Eu am decorat farfuria cu un sos de căpșuni cumpărat pentru a crea un pic de contrast.


 Să vă fie de bine!
28 ianuarie 2015

Parmigiana di melanzane rustică

O variantă de parmigiana di melanzane am postat și aici cu ceva timp în urmă. Aceasta e o variantă rustică servită în pâine. De preferat ar fi o pâine rotundă, micuță, cu coaja groasă. Fiindcă în ziua cu pricina nu am găsit la brutăria din colț decât chifle am cumpărat din acestea, dar nu sunt super mulțumită de aspect. Ideea e să pregătiți vinetele după rețeta sugerată de mine și să le serviți apoi în pâine cam cum se servește fasolea pe alocuri la noi în țară. Vă asigur că mâncarea aceasta de vinete o să vă cucerească.  E super gustoasă, are brânză, roșioare, busuioc și parmezan. Mie mi-a plăcut la nebunie. Dacă și vouă vă plac vinetele, vă sugerez să le pregătiți astfel.

Ingrediente:

1,5 kg de vinete
250 g de roșii datterino(sau cherry)
2 cepe
2 căței de usturoi
150 g de provolone (sau mozzarella)
2 linguri de parmezan 
100 ml de ulei de măsline
2 linguri de sos de roșii(opțional)
busuioc proaspăt
sare și piper
o pâine rotundă

Mod de preparare:

Am scris în paranteze variantele cu care să înlocuiți ingredientele folosite de mine. Nu e cea mai fericită opțiune, dar e o alternativă de luat în seamă. Roșiile datterino sunt mult mai dulci și mai bune decât cele cherry. Brânza provolone o puteți înlocui cu o mozzarella de calitate pentru că mai mult ca sigur nu o să găsiți provolone la noi în țară. În mod normal acest gen de mâncare se face cu mozzarella așa că o puteți folosi, doar că aceasta era o versiune mai aparte. Parmezan răzuit cred că găsiți cu siguranță și nu vă trebuie foarte mult.
Vinetele se spală și se taie felii. Se presară sare deasupra lor și se pun într-o strecurătoare. Se lasă așa o oră. După aceea se clătesc de sare și se usucă. 
Se călește ceapa și usturoiul în uleiul de măsline și se adaugă apoi și vinetele. Se lasă pe foc 15 minute, apoi se adaugă roșiile, se sărează, se piperează și se mai lasă pe foc încă 10 minute cu capacul pus. Eu am adăugat în plus și 2 linguri de sos de roșii să fie mai colorată mâncarea. 
Se ia pâinea, se taie partea superioară și i se scobește miezul, dându-l deoparte. 
Se adaugă mâncării parmezanul, câteva frunze de busuioc proaspăt, brânza tăiată cuburi și miezul de pâine sfărâmițat. Se mai lasă pe foc pentru încă 10 minute, se potrivește de sare și piper, iar apoi se servește în carapacea de pâine. Se decorează cu busuioc și cu puțin parmezan. Ca decor am folosit roșii cherry, dar în mâncare am pus datterino. 




Să vă fie de bine!
26 ianuarie 2015

Mini torturi de morcovi cu cremă de brânză și caramel

Nu vă lăsați descurajați de titlul postării, nu înseamnă că dacă eu am făcut mini torturi, voi nu-l puteți face în varianta clasică. Mi-a venit mie să mă joc puțin cu niște forme rotunde de care uitasem că le-am cumpărat. Însă, nu e greu de  loc să faceți mini torturi dacă aveți astfel de forme, durează chiar mai puțin decât în mod normal, nu trebuie să mai feliați blatul, să-l umpleți, să-l decorați, etc. Eu am avut 4 astfel de forme și restul blatului l-am decorat cu cremă, caramel și nuci tocate, după cum veți vedea și în poze. E super bun tortul de morcovi. La prima strigare ar părea ciudat. Cum poate fi așa de bun un tort cu banalii morcovi? Nu ești cumva prea entuziasmată? Ei bine, sunt entuziasmată de tortul acesta, dar pe bună dreptate. Încercați-l și o să-mi dați dreptate!

Ingrediente pentru blat:

125 g de unt moale
1 plic de zahăr vanilat
1/2 linguriță de scorțișoară
1/2 linguriță de nucșoară măcinată
1/2 linguriță de cuișoare măcinate
225 de zahăr brun
3 ouă
250 g de morcovi rași
50 g de nuci măcinate
100 g de migdale decojite măcinate
175 g de făină
50 g de amidon de cartofi
1 linguriță de praf de copt
1 praf de sare

Pentru crema de brânză

200 g de unt moale
220 g de philadelphia
200 g de zahăr pudră
zeama de la 1/2 lămâie
1 esență mică de vanilie

Pentru caramel:

200 g de zahăr
1 lingură de unt
150 g de smântână lichidă

Mod de preparare:

Chiar dacă lista ingredientelor pentru blat e lungă, e foarte ușor de pregătit. Așadar, untul moale se mixează cu zahărul tos și cel vanilat. Se adaugă și aromele și mixează până rezultă o compoziție cremoasă. Se adaugă pe rând și ouăle și se continuă mixarea ingredientelor. Se încorporează apoi cu o spatulă morcovii dați pe răzătoare, nucile și migdalele măcinate. Făina se amestecă cu amidonul, praful de copt și sarea și se încorporează amestecului. Compoziția rezultată se toarnă într-o tavă rotundă detașabilă(26 cm) sau dreptunghiulară(20x30), în cazul meu. Se coace blatul la 175 de grade pentru 45 de minute. 
După ce s-a copt, lăsați-l să se răcească bine și mai apoi vă puteți ”juca” cu el. Dacă e rotund îl puteți lăsa așa și îl îmbrăcați frumos în crema de brânză, dacă e dreptunghiular, la fel procedați. Dacă aveți forme la fel cu ale mele decupați blatul exact ca în imagine.
Pentru pregătirea cremei se mixează untul moale cu zahărul pudră până devine cremos și spumos. Se adaugă crema de brânză și esența de vanilie(sau puteți adăuga semințe de la 1/2 baton de vanilie) și zeama de lămâie. Eu am cumpărat zahărul pudră, vă îndemn să-l cumpărați și voi pe al vostru. Îl puteți cumpăra cu aromă de vanilie chiar și renunțați astfel la esență și semințe. Alegeți ori esența, ori semințele, ori zahărul pudră vanilat. 
Așezați crema peste mini blaturi și dați-le la rece peste noapte. Blatul rămas îl puteți îmbrăca neglijent în crema rămasă și îl dați și pe acesta la rece. 
A doua zi pregătiți caramelul. Topiți untul într-o tigaie de ceramică sau într-o crăticioară cu fundul gros. Adăugați apoi zahărul și lăsați-l să se topească. O să observați că o să capete o tentă maronie. Amestecați să se topească integral. Adăugați apoi frișca lichidă cu grijă și amestecați în sos până se topește din nou și se leagă. În cazul în care vă rămân cocoloașe de zahăr îl puteți trece printr-o sită măruntă. În acest fel o să aveți un caramel perfect. Îl puteți păstra la rece și când aveți nevoie de el în încălziți la bain-marie, simplu și frumos. Am explicat și la acest cheesecake delicios cum am făcut caramelul, doar că am pus mai mult unt acolo.
Decorați mini torturile sau tortul cu sosul caramel și nuci tocate. Savurați-l alături de cei dragi! E o explozie de gusturi, arome și calorii! :)). 




Să vă fie de bine!
23 ianuarie 2015

Supă cremă de cartofi și praz

O să iubiți această supă cremă de la prima degustare, credeți-mă pe cuvânt! E gustoasă, cremoasă, sățioasă, aromată, tot ce-ți poți dori mai mult de la o supă cremă. Unde mai pui că se pregătește în doi timpi și trei mișcări. Pentru acest gen de supă nu cred că mai aveți nevoie de crutoane, ar fi prea mult; cartofi, bacon rumenit și pâine lângă, dar dacă preferați așa nu o să vă critic gusturile. În plus, nu e o supă dietetică având în vedere combinațiile de ingrediente, dar e o idee ușoară pentru un prânz sau o cină fără prea mari pretenții și muncă. 

Ingrediente:

8 cartofi
1 praz
1 l de supă de legume
100 g de bacon sau chiar șuncă de casă
1 crenguță de rozmarin proaspăt sau o linguriță de rozmarin uscat
3 linguri de ulei de măsline
sare și piper

Mod de preparare:

Se călește prazul tăiat rondele în uleiul încins. Se adaugă apoi cartofii tăiați cuburi și supa de legume. Se adaugă și rozmarinul, se acoperă oala și se lasă să fiarbă pentru 30 de minute la foc mic. Eu am cumpărat supa de legume, dar o puteți pregăti și în casă sa o înlocuiți cu apă. Gustul nu va fi însă același. În cazul în care o cumpărați citiți ambalajul. Nu luați cuburi sau supe instant, luați 1 l de supă gata pregătită, fără aditivi, conservanți, etc. 
După ce a fiert pasați supa cu ajutorul unui blender până devine cremoasă. În cazul în care vi se pare prea groasă pentru gusturile voastre, o mai puteți subția cu puțină supă de legume caldă sau în lipsa acesteia chiar cu apă încălzită. Adăugați sare și piper după gust. Serviți-o alături de baconul rumenit puțin în tigaie și un fir de ulei de măsline deasupra. Nu uitați nici de piperul proaspăt măcinat. 


Să vă fie de bine!
21 ianuarie 2015

Cheesecake cu Toblerone și caramel

De dinainte de a mă apuca de biscuiții cu Toblerone am știut că o să pregătesc și un cheesecake cu această ciocolată. Și parcă nu ar fi fost de ajuns am făcut și un caramel și am răzuit și niște ciocolata deasupra care în contact cu caramelul s-a cam topit. Soțul meu mi-a zis că acesta e cel mai bun cheesecake pe care l-a mâncat vreodată. Bine, la el toate sunt cele mai bune:)), asta e altă poveste. Cu siguranță însă un cheesecake copt e mai bun decât unul pregătit la rece, fără coacere. Partea proastă e că trebuie să-l coci vreo oră și să-l lași să se răcească bine în cuptor și apoi încă o noapte la frigider. Eu am încercat să-l scot din formă când era încă destul de călduț și am scos doar inelul pentru că riscam să stric toată baza de biscuiți. Eu vă zic însă să aveți răbdare, să-i dați timp să se odihnească în cuptor câteva ore bune și mai apoi să stea la rece peste noapte. Cu cât stă mai mult la rece cu atât e mai bun.


Ingrediente:

200 g de biscuiți simpli (oro saiwa am folosit eu)
100 g de unt topit

500 g de brânză philadelphia
250 g de mascarpone
200 g de zahăr
200 g de toblerone 
un zahăr vanilat
2 ouă

Pentru caramel:
2 linguri de unt
125 g de zahăr
100 ml de smântână lichidă

În plus: 70 g de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Pregătiți o formă cu inel detașabil pe care o ungeți cu unt și tapetați cu hârtie de copt. Eu am folosit o formă micuță, dar puteți folosi una de 20-22 de cm. 
În privința biscuiților am folosit din aceia simpli, un pic mai tărișori, în genul biscuiților populari la noi. Așadar, biscuiții se macină fin și se amestecă cu untul topit. Cu ajutorul unei linguri se presează bine toată compoziție pe marginile și pe fundul tăvii. Se dă tava la rece pentru o oră.
Pentru pregătirea cremei de brânză se mixează cele două tipuri de brânză cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, zahărul vanilat și la final se încorporează la mână ciocolata tocată și albușurile bătute spumă. Se toarnă compoziția în tavă și se coace cheesecake-ul pentru o oră la temperatură moderată. Eu setez în principiu cuptorul la treapta 7 din 11 trepte de temperatură. Se lasă apoi să se răcească în cuptor pentru 2 ore cel puțin. 

În timpul coacerii cheesecake-ul crește și se umflă și apoi dă înapoi. Eu având o formă destul de mică a crescut peste marginile ei, de aceea vă recomand să folosiți o tavă mai mare. Aceasta nu va influența asupra gustului ci asupra înălțimii desertului.
Pentru pregătirea caramelului se pun cele două linguri de unt într-o tigaie(de ceramică am folosit eu) și se lasă să se topească. Se adaugă apoi zahărul și se lasă să se topească și acesta, amestecând din când în când. Se adaugă smântâna lichidă și se amestecă până se dizolvă tot zahărul. În momentul adăugării acesteia zahărul se strânge și trebuie amestecat mereu până se dizolvă și se formează sosul de caramel. 
Se toarnă peste cheesecake și se dă la rece. Îl puteți lăsa așa sau puteți adăuga ciocolată neagră dată pe răzătoare deasupra. Dacă aveți mai mult toblerone ar fi mai indicat să-l adăugați pe acesta, dar doar după ce s-a răcit caramelul. Eu am explicat faptul că am adăugat ciocolata răzuită deasupra când caramelul era cald încă și asta a dus la topirea ciocolatei. Nu că mi-ar fi displăcut acest aspect, dar cred că ar fi arătat mai artistic dacă nu s-ar fi topit.
Musai e să dați cheesecake-ul peste noapte la rece și să rezistați tentației de a-l încerca pentru că ar fi păcat. Ciocolata din interior nu se topește integral și rămân bucățele delicioase din aceasta în crema de brânză. Super delicios!



Să vă fie de bine!
19 ianuarie 2015

Tajine de pește

Este prima dată când pregătesc tajine, vasul mi l-am cumpărat destul de recent. Am ales să pregătesc pește, m-am inspirat dintr-o cărticică de bucate orientale. Nu am pretenția că am gătit cel mai bun tajine de pește, de la mama lui nu am mâncat așa că pot să sper că măcar am fost pe aproape. E  o mâncare cu multe gusturi: acrișor, picant, amărui, dulce. Aveți nevoie de un pește alb cu o consistență mai tare, ce nu se sfărâmă ușor. Eu am folosit cod și și-a păstrat forma. Dacă sunteți la prima încercare să știți că un vas tajine trebuie pregătit în prealabil, se ține câteva ore scufundat în apă rece și apoi se introduce la cuptor pentru două ore cu apă în interior. Abia mai apoi, spălat și uscat e pregătit pentru a fi folosit. Eu l-am folosit doar la cuptor, dar am înțeles că se poate folosi și pe aragaz dacă  nu stă direct pe flacără. 

Ingrediente:

1 ceapă
2 căței de usturoi
100 ml de ulei de măsline
1 lingură de boia 
1 linguriță de curcuma
1 linguriță de chimion măcinat
750 g de roșii în conservă
750 g de pește cod file
2 lămâi
750 g de spanac
120 g de migdale decojite
sare și piper

Uleiul se încinge într-o tigaie și se adaugă ceapa tocată și usturoiul. Se lasă să se înmoaie puțin și se adaugă boiaua, curcuma, chimionul, sare și piper. Se adaugă apoi roșiile ș 150 ml de apă. Se lasă să fiarbă pentru 15 minute. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Peștele se taie cuburi potrivite, iar lămâile feliuțe. Spanacul se spală și se taie în bucăți. Eu l-am rupt pe al meu cu mâinile. Puteți folosi doar o singură lămâie pentru a nu fi foarte acră mâncarea, mai ales că și roșiile sunt acrișoare. Se adaugă peștele, lămâile și spanacul peste sosul de roșii și se toarnă compoziția în vasul de tajine. Se acoperă și se lasă la cuptor pentru 30 de minute. Se completează mâncarea cu migdalele decojite și e numai bună de mâncat. Puteți pregăti și un couscous sau un orez bun.



Să vă fie de bine!
16 ianuarie 2015

Biscuiți cu Toblerone

Cine nu iubește ciocolata Toblerone? Și eu o ador, dar nu puteam să mănânc cele patru batoane pe care mi le-am achiziționat dintr-o benzinărie așa de una singură. M-am gândit să o folosesc în deserturi, să dau acestora un gust mai bun, o textură mai fină.  Am dat un search pe google și am găsit câteva surse de inspirație. Mi-au plăcut teribil acești biscuiți mai ales că ciocolata nu se topește și se simt bucățele din ea când muști din biscuiți. 

Ingrediente:

55 g de unt
120 g de zahăr
140 g de făină
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1 vârf de linguriță de sare
1 esență mică de vanilie
1 ou
100 g de toblerone 

Mod de preparare:

Mixați untul moale cu zahărul până devine cremos, adăugați oul și vanilia și mixați în continuare. Încorporați făina amestecată cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Ciocolata o tocați, nu foarte mărunt și o adăugați în compoziție. Formați biluțe egale din compoziție și le așezați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați suficientă distanță între ele. Mie mi-au ieșit 12 biscuiți din întreaga compoziție, destul de mărișori. Coaceți biscuiți 15-17 minute la temperatură moderată. Lăsați-i să se răcorească și apoi scoateți-i pe un grătar.






Sa va fie de bine!
14 ianuarie 2015