Chec cu făină de orez (fără gluten) Dohotariu-Avram Alina 20 octombrie 2015 7 Comments

Mai mereu rămân cu produse începute de la alte rețete. Nu-mi place să îmi aglomerez dulapul de bucătărie cu multe produse pe care nu le folosesc în mod curent. Așa s-a întâmplat și cu făina de orez, îmi rămăsese de la o rețetă care o cerea și mă tot gândeam să-i dau o întrebuințare. De regulă nu gătesc decât cu făină de grâu, dar pe lângă aceasta tipurile de făină sunt multe și sunt mult mai indicate consumului zilnic decât făina de grâu. Chiar dacă nu avem probleme cu intoleranță la gluten, e bine ca măcar din când în când să renunțăm la produsele din grâu. Desigur, un chec făcut cu un alt fel de făină decât cea de grâu are altă textură, crește mai puțin și e mai sfărâmicios. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu cu făina de orez. Asta nu înseamnă că nu e bun și nu merită încercat. Eu cred că gusturile se educă, mai ales când e în joc sănătatea noastră, astfel ajungem să iubim alimentația vegană, raw vegană, alimentația fără zahăr, fără gluten și să nu ne mai putem întoarce la alimentația normală chiar dacă nu avem probleme de sănătate. Nu ne mai place, nu ne mai inspiră, pur și simplu. De exemplu mie nu-mi mai plac dulciurile cumpărate din supermarketuri, nu le mai cumpăr, nu le mai mănânc de ceva timp. Nu îmi spun nimic și aștept cu nerăbdare zilele acelea în care mă pot înfrupta din bunătățile făcute de mine. Acestea fiind zise, vă recomand să încercați acest chec aromat și măcar din când în când să mai renunțați la făina de grâu. 

Timp de preparare: 15 minute
Timp de coacere: 30-35 de minute
Timp de răcire: 15 minute
Timp total de pregătire: 60 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

200 g de făină de orez
180 g de unt moale
3 ouă
120 g de zahăr
coaja rasă de la 1 lămâie
sucul și coaja rasă de la 1 portocală
16 g de praf de copt
1/2 baton de vanilie
100 g de coajă de citrice confiată
1 praf de sare

Mod de pregătire:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Untul moale se mixează cu zahărul până devine spumos. Se adaugă pe rând cele 3 ouă și se mixează în continuare. Se încorporează făina de orez, praful de copt cernut și un praf de sare. După ce ați încorporat bine toate ingredientele adăugați coaja rasă de la lămâie, de la portocală și semințele de vanilie. La final se adaugă sucul de la portocală și coaja confiată. Eu am folosit un amestec gata cumpărat de fructe confiate și coajă de citrice pentru un plus de culoare. Se amestecă bine și se pune compoziția într-o tavă de chec unsă cu unt și tapetată cu făină sau în care ați așezat hârtie de copt. Se coace pentru 30-35 de minute la 180 de grade. Se lasă apoi să se răcorească în tavă, se scoate pe un grătar și se pudrează cu zahăr. E un chec aromat, cu un minunat parfum de citrice. 



Spor la treabă!
Tags:

7 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!