Tort de post cu ciocolată și vișine Dohotariu-Avram Alina 26 martie 2015 12 Comments

Dacă v-aș mărturisi că e primul meu tort vegan pe care îl pregătesc, m-ați crede? Ei bine, da, a fost o provocare și pentru mine să realizez acest tort. Nu e cine știe ce chestie complicată, dar în mintea mea, un tort fără ouă și unt ce gust poate să aibă?! M-am cam înșelat, are un gust acceptabil, noroc cu vișinele ce l-au scos nițel din anonimat. Pentru realizarea blatului m-am inspirat de la Olguța, specialista în domeniu. Pentru crema de ciocolată am folosit smântână vegetală pe bază de soia pe care am topit-o împreună cu ciocolata și am mixat-o puțin. Dacă nu aveți vișine în sirop, puteți folosi cireșe, dar tot în sirop. Eu sunt cel mai mare fan al amarenelor Fabbri, un sortiment italian de vișine în sirop dulce și delicios. Pentru mai multe idei în materie de preparate dulci și sărate, dar și pentru reviewuri în materie de restaurante și servicii de catering, vizitați blogul toeat.ro

Ingrediente pentru blat:

420 g de făină
300 g de zahăr
40 g de cacao neagră
2 lingurițe de bicarbonat
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță de sare
150 ml de ulei vegetal
1 linguriță extract de vanilie
1 linguriță de zeamă de lămâie
480 ml de apă caldă (am folosit cafea)

Crema de ciocolată:

250 ml de smântână vegetală dulce pe bază de soia
175 g de ciocolată neagră (70%cacao)
1 borcan mic de vișine în sirop

În plus : fulgi de ciocolată neagră (opțional)

Mod de preparare:

Eu am folosit o singură tavă pentru blat pe care am uns-o cu ulei și am tapetat-o cu hârtie de copt. Făina se cerne împreună cu cacaua, bicarbonatul de sodiu și praful de copt.  Se adaugă și sarea și apoi zahărul, uleiul și cafeaua călduță (sau apa). Urmează extractul de vanilie și zeama de lămâie. Am amestecat compoziția cu un tel și am turnat-o apoi în tava de copt. 
Se coace blatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute. Eu cred că am ținut-o 45 de minute, până a ieșit scobitoarea curată. La mijloc se coace cel mai greu.
Se lasă la răcit, apoi se îndreaptă și se feliază în două părți egale. 
Ciocolata se topește împreună smântâna lichidă și apoi se pune într-un bol și se mixează puțin pentru a-și schimba consistența. Nu o să se întărească precum ganache-ul obișnuit. Se însiropează blatul cu siropul de vișine, se pune jumătate din ciocolată deasupra și vișinele. Se așază a doua felie de blat și se procedează exact ca la prima. Se decorează cu fulgi de ciocolată în formă de picături și se dă la rece pentru câteva ore. 

La prima încercare și degustare e un tort vegan acceptabil, se poate îmbunătăți cu siguranță rețeta. Cei mai pricepuți dintre voi la deserturile vegane ar putea să mă ajute cu niște sfaturi pertinente. Până una alta îi mulțumesc Olguței pentru sursele inepuizabile de inspirație!


Să vă fie de bine!
Tags:

12 comentarii :

  1. Arata foarte bine, exact ca si un tort normal cu lapte, unt, oua.
    Culoarea e minunata si te imbie sa-l devorezi tot (tort) :D
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este super, super bun..Mai faceam si eu, dar cand am vazut ca la noi nici frisca vegetala, nu e asa vegetala, nu am mai facut de atunci...

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar duc dorul visinelor, iar tortul tau ma tortureaza. :)) Arata demential!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Alina! Au fost și persoane care au zis că nu arată așa de bine, dar pentru un tort de post eu zic că e acceptabil.

      Ștergere
  4. Arata extraordinar, felicitari! Cine a spus ca nu arata bine, habar n-are ce inseamna un tort sau a spus-o din invidie. Blatul e frumos crescut si are o textura impecabila, brava! Cu ce cacao ai obtinut culoarea asta intensa? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cacao amară Bellarom, de la Lidl. Mulțumesc încă o dată!

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!